Trafik, engebeli yollar veya hava koşulları ne pahasına olursa olsun araba kullanmak bir otomobil tutkunu için en özel aktiviteler arasında yer alır. Öyle ki sürücü adayları için de araba kullanmanın verdiği haz paha biçilemezdir. Fakat usta bir sürücü olabilmek için trafik kurallarını iyi bilmek ve aracın her adımda rahatlıkla kullanmak gerekir. Söz konusu araç kullanmak olduğunda ise en fazla zorlanılan aşama belli; araba park etme! Aracın doğru bir şekilde park edilmesi hem aracın güvenliği hem de trafik düzeni açısından oldukça önemlidir. Eğer araba park etme konusunda sorunlar yaşayan bir sürücü veya sürücü adayıysanız doğru adrestesiniz. Araba nasıl park edilir sorusu sürekli kafanızı kurcalıyorsa hemen yazımızı incelemeye başlayın! Konforlu kullanım sunan araçları deneyimlemek isterseniz SIXT’in Araç Kiralama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

İçindekiler

Araba Park Etme Teknikleri

Birbirinden keyifli yolculukların sonunda aracı güvenli bir şekilde park etmek gerekir. Aracınızı doğru bir şekilde park etmeniz, hem aracınızın güvenliği hem de sonraki seyahatte pratik bir şekilde çıkış yapabilmeniz için oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle park edeceğiniz bölgedeki arabaların düzenini inceleyin. Ardından arabaların akışına uygun bir şekilde park işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aracı düzenli ve pratik bir şekilde park etmenin iki temel yolu vardır:

  • 1- Dikey Park Etme
  • 2- Paralel Park Etme

Bu park düzenleri trafik ve park alanları için öğretilir. Eğer şehir içinde seyahat ederken aracınızı park etme ihtiyacı duyarsanız paralel park etme yöntemini kullanmanız gerekir. Bu durum otopark gibi park alanları içinse paralel park etme tekniğini işaret eder. Araç nasıl park edilir sorularınız için iki tekniği de de pratik bir şekilde öğrenmek istiyorsanız gelin bu konuyu yakından bir mercek altına alalım.

Dikey Park Etme

Dikey park etme yöntemi, özel park alanları ve otogar gibi sadece araçların bulunduğu alanlarda tercih edilir. Bu alanlarda genellikle yüzlerce araç vardır. Bunun için aracı güvenli bir şekilde konumlandırmak ve konforlu bir çıkış yapmak için dikey park yöntemini kullanabilirsiniz. Kapalı otoparkta araba nasıl park edilir gibi sorularınıza cevap arıyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Aracınızı park edebileceğiniz uygun bir boşluk bulun ve dörtlü sinyalinizi yakın.
  • Yavaş bir şekilde boşluğun önünden geçin.
  • Boşluğun yarısı kadar mesafede durun.
  • Aracınızı geri vitese alın ve direksiyonu kırın. Bu süreçte aynanızdan aracınızın konumunu kontrol etmeyi unutmayın.
  • Şimdi aracınızı geriye doğru hareket ettirin.
  • Aracınız boşluğa dengeli bir şekilde girdiğinde sinyallerinizi kapatabilirsiniz.

Yatay Park Etme

Park etme konusunda en çok sorulan soru "iki araba arasına nasıl park edilir" olabilir. Özellikle sürücü adayları trafik sırasında yapılan bu park tekniğini uygularken zorlanır. Eğer siz de bu konudan mustaripseniz yatay park etme yönteminin püf noktalarıyla karşınızdayız! Yatay park etme, şehir içi bölgelerde en sık kullanılan park etme tekniğidir. İşte adım adım nasıl paralel park edeceğinizi gösteren bir rehber:

  • Aracınızın sığabileceği ve diğer araçlarla mesafe oluşturabileceğiniz genişlikte bir park alanı bulun.
  • Boşluğun yanına gelin ve işaretlemeleri kontrol edin. Eğer seçtiğiniz bölgede park yasağı varsa başka bir alan seçin.
  • Boşluğun önüne geçip durun ve sinyal vererek sağa dönün. Yaklaşık 1-2 araç uzaklığı kadar ileri gitmeye çalışın.
  • Şimdi aracınızı geri vitese alarak direksiyonu sağa kırın. Geri giderken diğer araçlarla olan mesafenizi gözetmeyi ihmal etmeyin.
  • Aracınız boşluğa sığdığında, direksiyonu sola çevirerek düz hizaya getirin.

Yukarıda bahsettiğimiz iki yöntem hem vitesli hem de otomatik araba nasıl park edilir sorularına yanıt olacaktır. Eğer otomatik vitesli bir araca sahipseniz park işlemi için sadece geri vitesi kullanmanız yeterli. Şimdi park etme konusunda merak edilen bir konuyu daha mercek altına alalım.

Yokuşta Araba Nasıl Park Edilir?

Yokuşta veya eğimli bir yolda park işlemi yaparken birçok unsuru göz önünde bulundurmanız gerekir. Aracınızın güvenliği için seçtiğini konum ve park etme yönü gibi unsurlar sonraki kullanımda konforlu bir çıkış yapmanız için önemlidir. Eğer siz de eğimli bir yolda pratik bir park işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdaki püf noktalarına bakmanızda fayda var:

  • İlk olarak güvenli ve çok eğimli olmayan bir boşluk bulun.
  • İleri veya geri park yöntemine göre pozisyon alın.
  • Sonrasında ayağınızı yavaşça debriyajdan çekin ve hafif bir şekilde gaz vermeye başlayın.
  • Park etme işlemini tamamladıktan sonra el frenini çekin.
  • Ani hareket etme gibi durumlar için park sonrasında aracınızın direksiyonunu hafif bir şekilde kırabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler