Otomobil teknolojisinin sürekli olarak gelişmesi sürücülerin daha konforlu bir araç deneyimi yaşaması için büyük avantaj haline geldi. Çünkü günümüzde üretilen araçların tasarımı tamamen sürücünün konforu üzerine dizayn edilir. Otomatik vitesli araba modelleri de bu motivasyonla ortaya çıkan modeller arasında. Bu modeller sürüş sırasında ekstra efor sarf edilmemesi için birebir. Manuel ayarlamalara gerek duymadan akıcı bir sürüş deneyimi yaşamak istiyorsanız otomatik vitesli araçları tercih edebilirsiniz. Otomatik vitesli modellerin yanında yarı otomatik vitesli araçlar da son zamanlarda oldukça revaçta. İki otomobil türü de sürücüsüne konforlu bir deneyim sunar, fakat aralarında birçok farkın olduğunu söylemek mümkün. Eğer yarı otomatik vites tam otomatik farkı konusu sizin de kafanızı kurcalıyorsa doğru adrestesiniz. Bu yazımızda tam otomatik vitesli araçlarla yarı otomatik vitesli araçlar arasında farkları inceledik. Arabalar hakkındaki bilgilerinizi geliştirmek ve doğru araç seçimleri yapmak için hemen içeriğimizi incelemeye başlayın! Kusursuz otomobil modelleriyle keyifli yolculuklara yelken açmak için Araç Kiralamahizmetimizi tercih edebilirsiniz.

İçindekiler

Yarı Otomatik Vites Nedir?

Yarı otomatik vites, adından da anlaşılacağı gibi, bir tür hibrit vites sistemidir. Bu sistem, sürücüye hem otomatik vitesin konforunu hem de manuel vitesin kontrolünü vadeder. Yarı otomatik vitesli bir araç, genellikle vites değişimini otomatik olarak yapabilirken, sürücü de istediği zaman manuel olarak vites değiştirebilir. Yani bu vites sisteminde iki farkı seçeneğin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu tür araba modellerinde düz vites kutuları için sunulan debriyaj pedalı yer alır. Eğer sürücü vitesi manuel olarak kontrol etmek isterse debriyaja basarak vites kolunu değiştirebilir. Aracın tam otomatik vites mantığıyla kullanıldığı durumlarda ise vites hız ve devire göre otomatik olarak hareket eder. Kısacası bu araçların hem tam otomatik vites hem de düz vites sistemlerinin özelliklerini taşıdığını söyleyebiliriz.

Tam Otomatik Vites Nedir?

Otomatik vites, sürücünün aracı otomatik olarak kullanmasına olanak tanıyan bir vites türüdür. Bu vites çeşidine sahip araçlar, vites değişimlerini birçok unsura göre otomatik olarak gerçekleştirir. Sistemler genel olarak, bir otomatik şanzıman, ve elektronik kontrol sistemleriyle çalışır. Sürücü, sadece gaz verme, fren yapma ve aracın yönünü kontrol etme görevini üstlenir. Otomatik vites, sürüş boyunca aracın hız ve devir durumuna göre hızlı bir şekilde değişir. Bu modellerde vitesin değişimin hissedilmesi mümkün değildir. 

Yarı Otomatik Vites İle Tam Otomatik Vites Arasındaki Fark

Araç seçimi yaparken mutlaka vites özeliklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Çünkü her vites türünün sürüş deneyimine kazandırdığı farklı bir avantaj bulunur. Yarı otomatik vites ve tam otomatik vites mekanizmaları dört tip vites kutusu çeşidinin arasında yer alır. Her vites sisteminin sürücülerine sunduğu farklı deneyimler mevcuttur. Bu vites sistemleri arasında en çok karıştırılan yarı otomatik ve tam otomatik vites sistemlerinde de durum böyle. Nokta atışı bir araç seçimi yapmak için bu vites kutularının arasındaki farkı bilmeniz oldukça önemli. Otomatik vitesli araçlar ile otomatik vitesli araçlarında farklı şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Otomatik vitesli araçlarda vites geçişi tamamen otomatik olarak gerçekleşir. Yarı otomatik vitesli araçlar manuel olarak da kullanılabilir.
  • Otomatik vitesli araçlarda vites geçişini hissetmezsiniz. Yarı otomatik araçlarda bu durum daha sesli ve hissedilebilirdir.
  • Yarı otomatik vitesli araçlarda tam otomatik vitesli araçlara göre yakıt tüketimi konusunda daha ekonomiktir.

Bunlara ek olarak otomatik vitesli araçlarda yol tutuş özelliği bulunur. Yani bu modellerle yokuşta durduğunuzda araç geriye kaymayacaktır. Yarı otomatik vitesli araçlarda ise böyle bir donanım yer almadığından yokuşta geriye kayma ihtimali mevcuttur. İki farklı vites türünün de özelliklerinden detaylı olarak bahsettik. Bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak modelleri değerlendirebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler