Şehrin karmaşası, trafik veya uzun yolculuklarınız sırasında araç içindeki kötü koku veya buğudan şikayetçiyseniz sebebi polen filtresi olabilir. Peki polen filtresi nedir, ne işe yarar? Aracın iç hava kalitesini artıran polen filtresi, seyahatleriniz sırasında daha konforlu bir şekilde yolculuk yapabilmenize yardımcı oluyor. Araç kabini içerisine giren havanın temizlenmesini sağlayan bu filtre, temiz ve sağlıklı bir iç hava sunuyor. Arabaların olmazsa olmaz parçalarından olan polen filtresini sizin için araştırdık ve bu yazımızda yer verdik. İşte polen filtresine dair merak edilen detaylar!

Oto Polen Filtresi Nedir, Ne İşe Yarar?

Arabalar için önemli bir parça olan polen filtresi ne işe yarar, neden kullanılır? Merak edilen sorular arasında yer alan polen filtresinin ne olduğunu sizin için cevaplamaya çalıştık. Polen filtresi, havalandırma sisteminin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Oto polen filtresi dışarıdan araç kabini içine girebilecek havada bulunan toz, polen, kir, böcek gibi olumsuz nesnelerin girişini engelleyen bir filtre olarak tanımlanabilir. Bu filtre sürücü ve araç içerisindeki yolcuların daha temiz ve sağlıklı bir hava solumasını sağlıyor. Konforlu bir yolculuk geçmesi için tasarlanan bu filtre, aynı zamanda araç iklimlendirme ve ısıtma sisteminin verimliliğini de arttırıyor. Böylece araç içinin daha hızlı bir şekilde ısınması ve soğumasını da sağlıyor. Araçta yer alan diğer filtreler gibi bir işlev gören polen filtresi de istenmeyen maddelerin araç içine girmesini engelliyor. Her otomobilde bulunan polen filtreleri, türü, geçirgenliği ve modeline bağlı olarak farklılaşabiliyor. Aktif karbonlu polen filtreleri, araç içerisine kötü kokuların girmesini de engelleyerek konforlu bir şekilde yolculuk yapabilmenize yardımcı oluyor. Oto polen filtresi, size sağlıklı ve temiz bir hava sunabilmek için havayı filtrelerinden süzerek istenmeyen maddelerin geçişini engelliyor. Kağıt formunda bulunan filtreler, bu zararlı maddeleri süzerken etkilerini de yitiriyor. Eğer aracınızda polen filtresi olduğu halde kötü koku ve kirli hava seziyorsanız fitlerinize baktırmalı ve düzenli bir şekilde bakımını yapmalısınız.

Oto Polen Filtresi Bakımı Nasıl Yapılır?

Araba ile konforlu bir şekilde seyahat edebilmenin dikkat edilmesi gereken noktalarından biri de polen filtresinin ideal düzeyde çalışıyor olması. Araç içerisindeki havanın kalitesini etkileyen polen filtresi kötü koku ve maddeleri dışarıda bırakıyor. Dolayısıyla bu filtrenin doğru bir şekilde çalışması oldukça önemli. Peki polen filtresi değişimi ve bakımı nasıl yapılır? Polen fitresi, kağıt formunda bir yapıya sahip olup yıkama, silme gibi çözümlerin işe yaramadığı parçalar arasında yer alıyor. Havalandırma sistemlerinin sağlığı için de doğru olmayan bu yöntemin yerine filtrenin doğrudan değiştirilmesi öneriliyor. Böylece araç içine sağlıklı hava girişi doğru bir şekilde yapılmış oluyor. Komple değişmesi gerekiyor. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz.

  • İlk olarak torpido kapağını çıkararak, dikdörtgen kutu gibi görülen yer polen filtresi olarak biliniyor. Bu kutunun tırnaklarından çıkararak açın.
  • Ardından plastik içinde yer alan kağıt filtreyi çıkararak yerine yeni polen filtresini takın ve üzerinde gösterildiği gibi okları takip ederek yerleştirin.
  • Yeni filtreyi takmadan önce yuvayı temizleyin. Ardından takın.
  • Torpidoyu kapatmadan önce polen filtresinin olduğu yeri temizleyin.

Polen Filtresi Ne Zaman Değişir?

Polen filtresi bakımı, düzenli aralıklarla yapılması gerekenler araç bakımları arasında yer alır. Peki ya polen filtresi ne zaman değişir? Merak edilenlerden biri olan polen filtresinin değişimi kilometrenin kaç olduğuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Her yıl değiştirilmesi öngörülen bu filtreyi aracınız 25 bin kilometreyi tamamladığı zaman da değiştirilmesi öneriliyor. Arabalar için önemli bir parça olan polen filtresi aracın çalıştığı andan durduğu ana kadar aktif bir şekilde çalışan parçalar arasında yer alıyor. Arabanın en çok çalışan parçalarından biri olan polen filtreleri, ısıtıcı ve klimanın da çalıştığı her an çalışıyor. Böylece kısa ömürlü bir yapıya sahip olan bu filtre değişim süresini de kısa devamlı ve düzenli aralıklarla etkiliyor. Bunların yanında havada fazla miktarda toz, polen veya kirli havanın olmasından dolayı polen filtresinin kullanım ömrü de kısalıyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler