Araç kullanmak şüphesiz herkesin isteyebileceği bir niteliktir. Çünkü bir arabayla farklı şehirleri gezmek veya günlük aktiviteleri gerçekleştirmek oldukça konforludur. Ayrıca araba kullanmayı öğrenen her insan, bu aktiviteyi her zaman çok keyifli bulmuştur. Özellikle manuel araç kullanmak, sürücülere daha fazla kontrol ve bağlantı hissi sağlayan özel bir yetenektir. Ancak manuel araç kullanımı otomatik vitesli araç kullanımına nazaran daha zor bulunur. Fakat bazı püf noktalarını bilmek bu zorlukları ortadan kaldırabilir. Eğer manuel araç kullanmak istiyor fakat bir türlü cesaret edemiyorsanız doğru adrestesiniz. Bu yazımızda manuel araç kullanımına dair A'dan Z'ye tüm bilgileri sizler için derledik. İçeriğimizi detaylı olarak inceleyerek bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Araç kiralama hizmetiyle en iyi yol arkadaşınız olan SIXT, otomobil dünyasına dair merak ettiğiniz tüm durumlarda sizinle.

İçindekiler

Öncelikle Aracın Aksamlarıyla Tanışın

İyi bir manuel araç kullanıcısı olmak istiyorsanız öncelikle aracın aksamlarını ve ne işe yaradıklarını bilmeniz gerekir. Çünkü yolculuk süresince arabanızın birçok fonksiyonunu kullanır durumda olacaksınız. Bunun için bir manuel vitesli araçta şu kısımları incelemeniz oldukça önemli:

  • Ön Panel: Direksiyonun arka kısmında yer alan ön panel sürüş boyunca aracın durumu ve performansı hakkında bilgi verir. Aracın hızı, yakıt durumu, sinyal ve motor durumu gibi bilgilere aracınızın ön panelinden ulaşabilirsiniz.
  • Vites: Manuel araçları farklı kılan aksam şüphesiz vites kutusu. Eğer ilk defa manuel araç kullanacaksanız vites kullanmayı iyi öğrenmenizde fayda var. Sürüş öncesinde vitesi inceleyerek yolculuğunuzu pratik bir hale getirebilirsiniz.
  • Kontrol Paneli: Aracın silecek, sinyal, klima ve radyo gibi fonksiyonlarını çalıştırmak için direksiyon çevresinde kontrol düğmeleri bulunur. Sürüş öncesinde bu düğmeleri bilmeniz güvenlik ve konfor için oldukça önemlidir.

Manuel Araba Çalıştırma Aşamaları

Eğer aracınızın aksamlarını ve fonksiyonlarını tam anlamıyla öğrendiyseniz kullanmaya hazırsınız demektir! Konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak için aracı doğru bir şekilde çalıştırmanız oldukça önemli. Aksi takdirde aracın stop etmesi gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun için ilk olarak aracın koltuğunu rahatlığınıza göre ayarlayın ve kemerinizi bağlayın. Sonrasında aracı sürmek için kullanacağınız pedalları inceleyin. Genellikle en solda yer alan pedal debriyaj, orta pedal fren ve sağda yer alan pedal gaz için kullanılır. Aracı doğru bir şekilde kullanmak için bu pedalları iyice öğrenin. Ardından şu adımları sırasıyla izleyin:

  • Aracı çalıştırın ve sol ayağınızla debriyaja basın.
  • Ardından vitesi 1'e getirin.
  • Ayağınızı yavaşça debriyajdan çekin. Eğer hızlı bir şekilde çekerseniz aracınız stop edebilir. Bu yüzden ayağınızı yavaşça çekmeye özen gösterin.
  • Debriyajdan ayağınızı çekerken gaza basmaya başlayın.
  • Biraz ilerledikten sonra ayağınızı debriyajdan tamamen çekin. Ardından hızlanmaya başlayın.

Bir süre hızlandıktan sonra aracınızın motorundan ses geldiğini fark edeceksiniz. Bu durumda vites yükseltme vakti gelmiş demektir. Sürüş sırasında yavaşlayın ve debriyaja basın. Ardından vitesi 2 ye getirerek tekrar gaza basma işlemine geçin. Her vites değiştirmeniz gereken durumda bu işlemi tekrarlayacağınızı unutmayın. 

Aslında manuel araç nasıl çalıştırılır gibi soruların cevabı biraz da pratik yapmaktır. Eğer manuel araç kullanımında ustalaşmak istiyorsanız bol bol araç kullanmaktan çekinmemenizi öneririz. Dilerseniz sürücü kurslarından eğitim alarak da araç kullanmayı öğrenebilirsiniz. İyi bir sürücü olabilmek için arabaların özelliklerini ve farklarını da bilmek oldukça önemlidir. Eğer gerçekten usta bir sürücü olmak istiyorsanız "Dizel Araba mı Benzinli Araba mı" gibi diğer içeriklerimizi de incelemeyi unutmayın.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler