Araba almadan önce pek çok kişinin aklına takılan sorulardan biri olan dizel araç mı benzinli araç mı, sorusu satın alım tercihlerini etkileyebiliyor. Her iki araba türünün de farklı avantajları bulunuyor. Dolayısıyla bu iki yakıt türü arasında karar verirken ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Bu noktada kullanım alışkanlıklarınız ve amaçlarınızı göz önünde bulundurarak ideal seçimi yapabilirsiniz. Peki dizel ve benzin farkı tam olarak nedir, her iki araç modelinin avantajları nelerdir? Gelin bu konuyu hep birlikte daha yakından inceleyelim.

Avantaj ve Dezavantajlarıyla Dizel Arabalar

Dizel araba modelleri motor yapısı ve çalışma prensibi açısından benzinli araçlara benzerlik gösteriyor. İçten yanmalı bir motor sistemine sahip olan dizel araçların ateşleme sistemlerindeki çalışma prensipler kendine özgü bir yapıya sahip. Bu modeller ateşleme yöntemiyle motora güç vererek çalışıyor. Bu yöntem ile yakıt tüketiminde tasarruflu bir yapıya sahip. Bu araç modellerinin birden fazla avantajı bulunuyor olup bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Yakıt tüketimi az olan araçlar arasında olan dizel arabalar, uzun mesafede diğer araba modellerine göre daha tasarruflu bir kullanım sergileyerek bütçe açısından daha uygun modellerden biri.
  • Dizel arabalar güçlü bir torka sahip olup aracın daha hızlı gitmesini ve taşıma kapasitesinin artmasını sağlayabiliyor. Özellikle büyük ebatlı araçlarda daha çok avantaj sağlıyor.
  • Dizel araçların tork güçleri daha yüksek olduğu için iş makineleri gibi ağır işlerin yapıldığı araçlarda daha çok kullanılıyor.

Bunların yanında dezavantajları olarak sayılabilecek birkaç detay yer alıyor. Dizel araç tercih ederken bu unsurlara da dikkat etmenizde fayda var:

  • Dizel araç yüksek fiyatlara sahip araçlar arasında yer alıyor.
  • Motor güçleri diğer modellere göre daha düşük.
  • Düzenli bir şekilde bakımlarının yapılması ve aksatılmaması gerekiyor. Bu da maliyeti yükseltebiliyor.
  • Bu modellerde gürültü motorları ile de biliniyor.
  • Atmosfere daha fazla sera gazı salan dizel arabalar, çevreye daha fazla gaz salınımı yapıyor.

Aracınızın tahmini yakıt tüketimini hesaplamak için seyahat edeceğiniz mesafeyi ve aracınızın ortalama yakıt tüketimi bilgileri girip yakıt tüketimi hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Benzinli Araba Avantajları Ve Dezavantajları

Benzinli araba modelleri içten yanmalı motora sahip araçlar arasında yer alıyor. Yanmanın gerçekleştirilebilmesi için diğer motorlardan farklı olarak bujiler kullanılıyor. Emme, sıkışma, yanma ve egzoz olmak üzere dört adımda araç çalışır hale geliyor. Piyasadaki diğer araba modellerine göre daha uygun fiyata sahip olan benzinli araçlar sağladığı pek çok avantaj ile de tercih ediliyor. Bunlar şu şekilde sıralanıyor:

  • Motor devir güçleri benzinli araçların avantajları arasında birinci sırada yer alıyor. Motor gücü ve performansı daha yüksek araçlar arasında bulunuyor.
  • Uzun ömürlü bir yapıya sahip benzinli arabalar size uzun yıllar boyunca eşlik edebiliyor.
  • Benzinli araç bakım periyotları ise daha geniş aralıklarla yaptırabilmeniz mümkün. Sürekli motor bakımına zaman ayıramayanlar için benzinli araçlar ideal bir tercih oluyor.

Bunların yanında benzinli araçların dezavantajları da şu şekilde özetlenebilir:

  • Torkları daha az olan bu modellerde yük taşımak daha zor olabiliyor.
  • Benzin fiyatı yüksek olması açısından bütçeleri kimi zaman zorlayabilir. Dolayısıyla bütçeniz uygun bir tercihte bulunmanız bu noktada önemli.
  • İkinci el satış olasılığı diğer daha zor modeller arasında yer alıyor.
  • Dizel modellere göre daha fazla yakıt tüketiyor.

Benzinli ve Dizel Araçlardan Hangisi Tercih Edilmeli?

Dizel ve benzinli araçların avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. Bu iki araç arasında bir tercihte bulunurken kullanım koşullarınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Örneğin; tercih edeceğiniz araç ile uzun yol yapacak, eşya taşıyacaksanız dizel araç modellerini tercih edebilirsiniz. Verim yakıt tüketimi yapan bu araçlar uzun yolda bütçenize uyum sağlayabilir. Aynı zamanda yüksek tork gücü sayesinde ağır eşyalar taşıyabilmenize de yardımcı oluyor. Dizel arabalar daha çok büyük arazi araçlarında ve SUV'lerde kullanımı yaygın olup tercih edebileceğiniz araçlar arasında yer alıyor. Fakat daha çok şehir içinde günlük ihtiyaçlarınız için kullanacaksanız ve kolay bir kullanıma sahip olsun istiyorsanız benzinli araçlar sizin için ideal. Daha iyi manevra kabiliyetine sahip olan benzinli araçlar sürüşlerinizi keyifli bir hale getiriyor. Sürüş kolaylığından dolayı bu modeller de uzun yolculuklara uyum sağlayabiliyor. Dizel araçlara göre daha az emisyon salan benzinli araçlar çevre dostu olması ile de tercih edilebiliyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler