Eşsiz kar manzaralarına sahne olan kış ayları aynı zamanda zorlu hava koşullarını da getirir. Bu durum ev yaşamında keyifli bir hal alsa da yolculuklarda aynı şekilde değerlendirmek mümkün olmayabilir. Çünkü kış mevsimi soğuk hava, buzlu yollar ve kar yağışıyla birlikte gelir. Bu da sürücülerin araçlarını bu zorlu koşullara uygun hale getirmelerini gerektirir. Kış aylarında güvenli ve konforlu yolculuklar için lastiklerin değişimi, yapılması gereken ilk uygulamadır. Üreticiler kış aylarının buzlu ve kaygan yolları için maksimum tutunma performansı gösteren lastikler geliştirmektedir. Kış aylarında yol güvenliğini sağlamak için bu lastikleri tercih etmenizde fayda var. Eğer sizin de kış lastiği nasıl anlaşılır gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa kış lastiği seçimine dair bilmeniz gerekenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz. Daima güvenli ve keyifli kış yolculukları gerçekleştirmek için SIXT Araç Kiralama hizmetine de güvenebilirsiniz.

İçindekiler

Kış Lastiği Ne İşe Yarar?

Araçların uzun veya kısa yolculuklarda sunduğu performans biraz da hava koşullarına bağlıdır. Hava koşulları araç arızalarından yakıt tüketimine kadar birçok unsuru etkileyebilir. Bunun için özellikle hava koşullarıyla değişen yol şartlarına her daim hazırlıklı olmak gerekir. İşte kış lastikleri bu hazırlığın ilk ve en önemli adımıdır. Bu ürünler özellikle soğuk hava, buzlu yollar ve karlı koşullar gibi zorlu kış şartlarında sürücülerin güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlanır. Bu ürünleri diğer lastik çeşitlerinden farklı kılan ilk unsur dış tasarımıdır. Ürünler ıslak ve donmuş zeminde daha güçlü tutuş sağlaması için daha derin dişlere sahiptir. Bununla birlikte kış lastiklerinin bileşimi aşırı soğuk havalarda dahi esnekliklerini korur. Bu tür özellikler de performans kayıplarının önüne geçer. Bunun için aracınıza uygun bir kış lastiği seçmek oldukça önemli bir konudur.

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor gibi sorulara cevaplarken genel bir dönemin olduğunu söylemek mümkündür. Karayolları ve Trafik Kanunu'na göre kış lastiği uygulaması yolcu ve eşya taşıyan araçlar için her sene 1 Aralık'ta başlamaktadır. 1 Nisan'a kadar devam eden bu karara uymayan araçlar ise trafik cezalarıyla karşı karşıya kalabilir. Eğer siz de aracınızı ticari işlerde kullanıyorsanız bu karara kesinlikle uymanız gerekir. Aracınız bu yasal kapsama dahil değilse bile kış lastiklerini bu mevsimlerde kullanmanızı öneririz. Çünkü kış lastikleri zorlu hava koşullarında güvenli yolculuklar için önemlidir. Kış lastiklerinden yüksek verim alabilmeniz için doğru seçim yapmak oldukça mühim. Lastik seçiminde hangi unsurlara dikkat edilmeli merak ediyorsanız gelin bu konuyu detaylı bir şekilde mercek altına alalım.

Kış Lastiği Nasıl Olmalı?

Kış lastiklerinde doğru seçim yapabilmek için bazı kriterlere dikkat edilmesi oldukça önemli. Doğru lastik seçimi yapmanız için kış lastiği diş derinliği kaç mm olmalı gibi soruların cevabını mutlaka bilmeniz gerekir. Kış lastiği seçimine dair diğer bilmeniz gereke bilgileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Seçeceğiniz kış lastiklerinin derinliği 3 mm üzerinde olmalıdır. Bu ölçü genellikle lastiklerin yan kısımlarında yazar. Yazmadığı takdirde satıcıdan bilgi talep etmenizde fayda var.
  • Lastik seçimi yaparken aracınızın marka ve modele uygun olduğundan emin olmalısınız. Bu konu hakkında net bilgi elde etmek için aracınızın ürün kılavuzunu inceleyebilir veya satıcıdan bilgi alabilirsiniz.
  • Lastiklerin fren ve çekiş gücünü incelemeniz kış aylarında kullanıma uygunluğu değerlendirebilmeniz için oldukça önemli. Bu değerler genellikle lastiklerin üzerinde ve kullanım kılavuzlarında yazar. Eğer lastik değerlerini detaylı olarak incelemeyi öğrenmek isterseniz "Lastik Ebatları ve Anlamları" adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
  • Üreticiler, lastiklerin kış şartlarına uygunluğunu belirtmek için genellikle kar logosunu kullanır. Bunun için seçeceğiniz lastikte kar logosunun bulunduğundan emin olmanız gerekir.
  • Seçeceğiniz kış lastiğinin üretim yılını da incelemeniz oldukça önemli. Kış lastikleri zaman geçtikçe neme ve havaya maruz kaldıklarından dayanıklılıklarını kaybedebilir. Bunun için üretim yılı güncel olan ürünleri değerlendirmelisiniz.

Bunlara ek olarak küçük bir detaydan da bahsetmemizde fayda var. Kış lastiği seçimi yaparken 4 adet almanız gerekir. 2 adet lastik alıp aracınıza monte etmeniz hem araç performansını olumsuz yönde etkileyebilir hem de çeşitli kazalara sebep olabilir. Bunun için seçtiğiniz lastikten 4 adet almaya özen göstermelisiniz. Lastik seçimini yaptıktan sonra genellikle geriye tek bir konu kalır; lastik değişimi. Eğer bu konu hakkında da detaylı bilgi almak isterseniz "Araba Lastiği Nasıl Değiştirilir?" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler