Araba Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Araba lastiği nasıl değiştirilir merak ediyorsanız, aşama aşama derlediğimiz içeriğimiz ile beraber artık sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Yolda giderken bu tip bir olası problem karşısında kendi yapabileceklerinizi bilmek, zamandan ve nakitten kazandırması ile de önem teşkil ediyor. Siz de araç lastik değişimi konusundaki merak ettiklerinizi öğrenmek ve bu tip bir ihtiyaç doğduğunda buna hazırlıklı olmak için içeriğimizi takip edebilirsiniz.

Araç Lastiği Ne Zaman Değiştirilir?

Öncelikle araba lastik değişimi nedenlerini, zamanlarını öğrenerek tüm süreci daha kapsamlı şekilde öğrenebilirsiniz. Zira araç lastik değişimini bilmenin öncesinde, bu işlemin ne zaman ya da hangi nedenlerle yapılacağını öğrenmek de çok mühim. Diş derinliğine yırtık, aşınma, kesik ve benzeri unsurlar dâhil ise araç lastiğinin ömrünün tükendiğini söylemek mümkün. Özellikle de yırtılma ya da çatlamalar varsa araç lastiğinin kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor. Kış ve yaz geçişleri de lastik değişiminin yaygın sebeplerinden biri. Özellikle kış lastiği takması zorunlu araç tiplerinin kış öncesinde bu işlemleri gerçekleştirmesi elzem. Ayrıca yaz mevsiminde yaz lastiklerini, kış döneminde de kış lastiklerini kullanmak güvenli sürüş ve araç performansı için de önemli. Dolayısıyla araç lastik değişimlerinin genel olarak iki ana nedeni sayılabilir. Bunlar lastiklerinin irili - ufaklı hasar görmesi ya da mevsim geçişleridir.

Araç Lastiği Değiştirmek İçin Gereken Alet Edevatlar

Araba lastik değiştirme sürecinin doğru bir şekilde tamamlamak için mutlaka doğru ekipmanlara, malzemelere ihtiyacınız var. Bu malzemeler ise stepne (yedek lastik), kriko, bijon anahtarı ve takoz olarak sıralanabilir. Ek olarak değişim işleminde ellerinizin temiz kalması için eldiven de takabilirsiniz. Seyahat hâlindeyken lastiğinizin değişmesi gerekiyorsa da trafikteki sürücüleri uyarmak için reflektörlerinizi yanınızda bulundurmanız önemli. Tüm bunlara ek olarak yedek lastiğinizi de düzenli olarak kontrol etmeniz yararınıza olacaktır. Her ay ya da uzun yola çıkmadan önce yedek lastiğinizin hava basıncını kontrol edebilirsiniz. El feneri ve pil, krikoyu sabitlemek için 2 inçe 6 inçlik tahta gibi ek malzemeler de işlerinizi katbekat kolaylaştıracaktır.

Araç Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Gelelim araç lastiği nasıl değiştirilir sorusunun yanıtına. Burada da madde madde ilerlemek daha doğru olacak:

• Öncelikle aracınızı yol kenarına / düz bir zemine çekin.

• Ek önlem olarak el frenini çektiğinize emin olun.

• Fosforlu yelek, reflektör gibi uyarı araç – gereçlerini kullanın.

• Olası bir kaymayı önlemek amacıyla kaldırmadığınız lastiklerden birinin önüne bir tuğla koyarak destek sağlayabilirsiniz.

• Yedek lastik ile krikoyu yanınıza alın.

• Krikoyu doğru şekilde hizalayarak aracın zarar görmesini önleyin.

• Krikonun doğru ayarlanması için kullanım kılavuzuna da bakabilirsiniz.

• Kriko yardımıyla aracınızı kaldırmaya başlayın fakat tamamen kaldırmayın.

• Ardından bijon anahtarı ile de bijonları saatin tersi yönünde döndürüp gevşetin ama tam çıkarmayın.

• Lastiği kolay bir şekilde çıkarabilmek amacıyla aracı krikoyla kaldırmayı durdurun.

• Daha sonra yedek lastiği takarak bijonları da doğru noktalara yerleştirin.

• Bijon anahtarı ile bu defa saat yönünde döndürme işlemi yaparak bijonları biraz sıkın.

• Bijonların sıkı olduğundan emin olun fakat çok zorlamayın.

• Araç dört tekerlek üzerine inene kadar krikoyu alçaltın.

• Sonrasında birkaç kilometre araç sürüşünün ardından durup bijonların hâlâ sıkı olup olmadığını kontrol edin.

Bazı Önemli İpuçları

Daha doğru ve verimli bir lastik değişim süreci için birtakım ipuçlarından da faydalanabilirsiniz. Örneğin, krikonun nasıl yerleştirileceği konusu oldukça önemli. Krikonun boşluk bölümünü, değişecek lastiğin hemen yanındaki şaşi bölümünün altına yerleştirebilirsiniz. Bu adım sonrasında aracı kriko ile kaldırabilirsiniz. Bijonların sıkı olması da önemli fakat çok zorlarsanız bu durum, aracınızın krikodan ayrılmasına neden olabilir. Aylık olarak ya da uzun seyahatlere çıkarken yedek lastiklerinizin hava basıncını kontrol ettirmeniz de avantajınıza olacaktır. Dilerseniz, düzenli bakımları yapılan, yüksek hijyen standartları beğeninize sunulan araç filomuzu inceleyerek de seyahatlerinizde SIXT farkını deneyimleyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler