Sürücülerin araç kiralama şirketlerine kiralık arabayı teslim ederken uymaları gereken belli başlı kurallar vardır. Bunlar, araç kiralama şirketlerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Bununla beraber ortak pek çok standart ve kural da bulunuyor. Bu standart ve kurallar, araç kiralama şirketlerinin koşullarında ve sözleşmelerinde yer alıyor. İçeriğimizi inceleyerek kiralık araç nasıl teslim edilir öğrenebilir, iade ve teslim süreçlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

İçindekiler

Araç Kiralama Sözleşmesini İnceleyin

Kiralık araç teslim ederken yapacağınız ilk iş, öncesinde ilgili firmanın sözleşmesini incelemek olmalı. Burada, en doğru şekilde kiraladığınız aracı nasıl teslim etmeniz gerektiğine dair tüm detaylar yer alıyor. Buna göre teslim aşamasında aracın yakıt seviyesi, geç teslim süreçlerinde uygulanması gereken iletişim prosedürleri, gecikme kaynaklı fiyatlarda değişiklik gibi pek çok bilgiye ilgili sözleşme ve koşullar üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca aklınıza takılan diğer sorular için aracı teslim aldığınız ofisten de bilgi isteyebilirsiniz.

Araç Teslimini Geciktirmeyin

Kiralık araç teslim ederken dikkat edilmesi gerekenlerin başında teslim tarihine uymak geliyor. Buna göre, aracı kiraladığınız sürenin bitimi ile beraber sözleşmede belirtilen teslim tarihine uymanız bekleniyor. Aksi takdirde satın alınan teminatların devre dışı bırakılması, gecikme yaşanan her gün için ceza ücreti gibi durumlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle aracınızı teslim etme zamanı yaklaştığında güzergâhınızı planlamanızda yarar var. Böylelikle yolculuk için kendinize yeterince zaman tanıyabilirsiniz. Bulunduğunuz nokta ile aracı teslim edeceğiniz yer arasındaki mesafeyi de navigasyon sistemleri üzerinden önceden hesaplayabilir ve rotanızı oluşturabilirsiniz. Ayrıca araç teslimi için yola çıkacağınız gün trafik durumunu da erkenden öğrenmenizde yarar var.

Teslim Tarihlerini Onaylatarak Değiştirin

Kiraladığınız aracı, belirlenen tarihten daha sonra teslim edecekseniz bunun için firma ile iletişime geçin. Araç kiralama şirketinin onayı olmaksızın teslim tarihini geciktirirseniz ceza ücreti uygulanabiliyor. Bu nedenle teslim tarihi gelmeden önce kiralama şirketi ile irtibata geçebilir, araç teslim tarihini ileri bir tarihe sorunsuz bir şekilde erteleyebilirsiniz. Ayrıca, genellikle kiralama boyunca araç teslim tarihini sınırlı sayıda uzatabileceğinizi unutmayın. Örneğin, çoğu firma kiralama süresi içerisinde araç tesliminin en fazla 2 kere ertelenmesine izin veriyor.

Araç Yakıtını İstenen Seviyede Tutun

Genel olarak çoğu araç kiralama şirketi, arabalarının yakıt deposu dolu bir şekilde teslim edilmesini istiyor. Bunun nedeni ise aracın sürücülere yakıt deposu dolu bir şekilde verilmesidir. Şirketler, kiralık araçlarını dolu depo olarak teslim ettikleri için araçlarını teslim aldıklarında da deponun dolu olmasını bekliyor. Yakıt deposunun istenen doluluk oranında olmaması sonucunda ise ekstra ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.

KM Sınırlarına Dikkat Edin

Pek çok araç kiralama firması, sınırlı km uygulamasından yararlanıyor. Bu uygulamaya göre; 1 kiralamada ancak belirli km sınırına kadar araç kullanabilirsiniz. Örneğin, güncel olarak bu sınır 3 bin km olabilir. Belirlenen km sınırının aşılması hâlinde ise km başına ekstra ücret ödenmesi gerekiyor. Araç teslimi sırasında sınırlı km uygulamasını aşmanız dahilinde ekstra ücretlerin ortaya çıkabileceğini unutmayın.

Teslim Noktasını Değiştirecekseniz...

Kiralık araç nasıl teslim edilir, bakıldığında bir diğer önemli madde de teslim noktasıdır. Buna göre X şubeden kiraladığınız aracı şirketin bir başka şubesine teslim etmek isteyebilirsiniz. Bunun için ise rezervasyonunuz esnasında farklı bir teslim noktasını seçeceğinizi belirtebilirsiniz.

Araç İçerisindeki Son Kontrolleri Sağlayın

Kiralık aracınızı teslim ederken, arabanın içerisindeki genel durumu tekrar gözden geçirin. Eşyalarınızın hepsini alıp almadığınızı, hijyen açısından sorun olup olmadığını inceleyin. Eşyalarınızı araçta unutmak gibi tatsız bir deneyim ile karşılaşmak istemezsiniz. Gerektiği takdirde de araç içi hijyeni sağlayacak uygulamaları devreye sokabilirsiniz.

Dilerseniz, SIXT'ten kiralama yapmadan önce Araç Kiralama Koşulları sayfamızdaki bilgileri de inceleyebilirsiniz.

Kiralık Araç Teslimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kiralık aracı başkası teslim edebilir mi?

Hayır, araç teslimini kiralayan sürücünün kendisinin yapması gerekiyor. Eğer kiraladığınız aracı başkasının teslim etmesi gerekiyorsa bu durumda aracı kiralarken bu kişinin de ehliyetiyle birlikte sizinle aracı teslim almaya gelmesi ve ek sürücü olarak kiralık araç sözleşmesine imza atması bekleniyor.

Kiralık araç teslim ederken yıkanır mı?

Genellikle teslim edilecek kiralık aracın yıkanması ile ilgili firmaların sözleşmelerinde bir madde bulunmuyor. Bununla beraber, araç kullanımından kaynaklı olarak büyük bir temizlik ihtiyacı doğduysa teslim öncesi yıkatılması uygun görülüyor. En doğru bilgi için, araç kiraladığınız firma ile iletişime geçin.

Kiralık araç çizilirse teslim sırasında ne olur?

Şirketler araç teslimi öncesinde bir form doldurur. Bu formda; varsa aracın hasarlı bölümleri, çizikleri açıkça belirtiliyor. Ardından sürücüye aracı teslim etmeden önce tüm bu bölümler gösteriliyor. Sürücü kiralık aracı teslim ederken araçta formda belirtilenlerin dışında bir çizik tespit edilirse şirket bu hasarı yetkili servisine bildiriyor. Servis faturası ise sürücüye iletiliyor ve ödemenin sürücü tarafından yapılması bekleniyor.

Dilerseniz, yazın araç kiralama ipuçlarını da keşfedebilirsiniz!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler