Trafiğe çıkan araç sayısının artması, günümüzde her gün yaşanan trafik kazalarını kaçınılmaz hale getiren önemli faktörler arasında. Bu bağlamda oluşan kazaların neticesinde ortaya çıkan süreçler, hem kazazedeleri hem de kazaya karışmadığı halde saatlerce trafikte beklemek zorunda kalan diğer sürücüleri oldukça zor durumlarda bırakabiliyor. Daha önceki uygulamalarda trafik zabıtaları ya da trafik polisleri olay yerine intikal etmeden önce araçların hareket ettirilmemesi şartı olmakla birlikte trafik yetkililerinin olay yerine gelmesi de uzun süreler alabiliyordu; bu da kaza sonrası yaşanan zorlukları daha da çekilmez hale getirebiliyordu. 2007 yılı itibariyle ise Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikler çerçevesinde bu şart ve hükümlere değişiklikler getirilerek son verilmiş, kaza tespit tutanağı başta olmak üzere kaza sonrası süreçleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak için birden fazla yeni uygulama getirilmiştir. Araç kaza tespit tutanağı, 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bir uygulama olup, kazaya karışan kişilerin kendi arasında anlaşmasını sağlamak amacıyla uygulanmaya başlamıştır. Peki diyelim ki siz de istemeden de olsa bir kazaya karıştınız ve şimdi bir maddi hasarlı kaza tespit tutanağı tutmanız gerekiyor. Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur, biliyor musunuz? Gelin, hep birlikte öğrenelim.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur sorusunun adım adım cevaplarına geçmeden önce kaza tespit tutanağı nedir ve ne işe yarar, yakından bakmak gerekiyor. Sadece maddi hasarlı trafik kazalarında yürürlüğe giren kaza tespit tutanağı, trafik kazalarının hemen sonrasında trafik zabıtalarının gelmesine gerek duymadan kendi aralarında anlaşmasını sağlayan ve sigorta şirketlerine iletmek üzere resmi bir evrak niteliği taşıyan bir formdur. Bu form, kazaya karışan tarafların sigortalarından ilgili maddi hasara yönelik tazminat ya da geri ödeme alabilmeleri adına başvuru yapabilmeleri için yeterlidir. Kaza tespit tutanağı, en az iki araç tarafından gerçekleşen maddi hasarlı trafik kazalarının detaylarını barındırmak ve sigorta şirketlerine kazanın nasıl meydana geldiğini, kimin sorumlu olduğunu ve söz konusu hasarın boyutunu detaylı bir şekilde iletmek amacıyla doldurulur. Trafik kazalarının kayıt altına alınabilmesi ve işlemlerin hızla ilerlemesi için kaza tespit tutanaklarının doğru ve düzgün bir biçimde doldurulmuş olması yeterlidir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı doldurma işlemi gerçekleştirilirken form üzerinde birden fazla boşluk ve alanın olduğunu görecek, bu alanların numaralandırılmış olduğunu fark edeceksiniz. Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur diye merak ediyorsanız, numaralı alanlara hangi bilgileri yazmanız gerektiğini tek tek anlatan listemize göz gezdirerek artık sizde olası bir kaza durumunda ne yapmanız gerektiğini net bir şekilde kestirebilirsiniz.

  • 1 ve 2 numaralı alan: Kazanın tarihi, saati, yeri
  • 3 numaralı alan: Görgü tanıklarının iletişim bilgileri (varsa)
  • 4, 5 ve 6 numaralı alan: Sürücü bilgileri, araç bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgileri
  • 7 numaralı alan: İlgili kutucukların (x) işareti ile doldurulması
  • 8 numaralı alan: Kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise gerekli bilgilerin doldurulması
  • 9 numaralı alan: Aracın ilk darbe aldığı yerin işaretlenmesi
  • 10 numaralı alan: Çarpışma yerinin ve anının taslağının çizilmesi, cadde ve sokak isimlerinin belirtilmesi, aracın gittiği yön ve yol çizgilerinin işaretlenmesi, araçların A ve B olarak isimlendirilmesi
  • 11 numaralı alan: Sürücünün kaza ile ilgili görüşleri ve tasviri
  • 12 numaralı alan: İmza

Kaza Tespit Tutanağı Doldurma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kaza tespit tutanağı nereden alınır?

Trafik sigortası poliçenizi düzenleyen acentenizden ya da sigorta şirketinizden örnek kaza tespit tutanağı formu temin edebilirsiniz. Her araçta mutlaka bir kaza tespit tutanak formunun bulunması oldukça önemli ve yeri geldiğinde hayat kurtarıcıdır.

Kaza tespit tutanağında istenen belgeler nelerdir?

Kaza tespit tutanağı ile birlikte sigortanıza iletmeniz gereken evraklar arasında poliçe fotokopisi, tutanağın kendisi, varsa kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar, ehliyet ve ruhsat fotokopisi yer alır.

Bir kazaya ikiden fazla araç karışırsa bu durumda kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?

İkiden fazla aracın kaza yapması durumunda birden fazla tutanak tutulmalıdır. Tüm tutanaklar araçların birbirine göre olan açılarına göre doldurulmalı ve ilgili taraflar tarafından imzalanmalıdır.

Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı tutulmaz?

Her ne kadar bazı özel durumlarda kaza tespit tutanağı doldurmaya gerek olmasa da, eğer söz konusu sadece maddi hasarlı bir trafik kazası ile mutlaka kaza tespit tutanağı doldurulmalıdır. Sürücülerden birinde akıl sağlığı şüphesi, alkol ya da uyuşturucu etkisi, sürücülerden birinin 18 yaşının altında olması ya da araçlardan birinin trafik sigortasının olmaması gibi durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmaz.

Birbirinden kaliteli ve güvenilir, son model araçlarımızı incelemek ve beğendiğiniz modeli anında kiralamak için hemen Araç Filomuzu inceleyin.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler