Günümüzde araç güvenliği için güçlü özelliklere sahip olan birçok teknolojik ürün sunuluyor. Özellikle modern araç sistemlerinde sadece sürüş güvenliği değil çalınma gibi risklere karşı da çeşitli önlemler bulunuyor. Immobilizer de araç güvenliği için geliştirilen son teknoloji sistemlerden yalnızca biri. Immobilizer, araçların hırsızlık ve yetkisiz erişimlere karşı korunmasını sağlayan önemli bir güvenlik özelliği. Motor kilidi olarak da bilinen bu sistemi tanıdığınızda mutlaka aracınızda olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Bu yazımızda immobilizer sistemi hakkındaki tüm bilinmeyenleri sizin için derledik. Araç kiralama hizmetiyle yolculuklarınıza konfor katan SIXT araçlara dair tüm konularda sizinle!

İçindekiler

Immobilizer Nedir?

Araç güvenliği için geliştirilen immobilizer cihazlarını bir çeşit motor blokaj sistemi olarak değerlendirebiliriz. Bu ürünler otomobillerin araç motorlarının anahtarsız ateşleme yapmasını önlüyor. Böylece aracınız düz kontakla çalınma gibi senaryolara karşı güvende kalıyor. Sadece anahtarınızla çalışan bir sistem oluşturmak istiyorsanız immobilizer cihazlarına güvenebilirsiniz.

Immobilizer Nasıl Çalışır?

Immobilizer çalışma sistemi karmaşık gibi görünse de oldukça basittir. Bu cihazların mekanizmasında iki parça bulunur; transponder ve radyo frekans okuyucu. Kontak anahtarında ter alan transponder, araç sistemini aktif edecek aktivasyon kodunu taşıyor. Aracın ateşleme sistemini ve yakıt sistemini kontrol altına alan radyo frekans okuyucu ise direksiyon kısmında yer alıyor. Bu sistemde transponder çipini taşıyan anahtar kontağa yerleştirildiğinde radyo frekans okuyucuya bir kod gönderiyor. Eğer söz konusu kod doğru ise araç sistemleri aktif ediliyor. Transponder ile radyo frekans kodu eşleşmediği takdirde ise yakıt ve ateşleme sistemi devre dışı bırakılıyor. Yani immobilizer bozulursa ne olur gibi sorulara aracın hiç çalışmayacağı cevabını vermek mümkündür.

Immobilizer Avantajları

Immobilizer cihazlarını aracınızda kullandığınız takdirde başta güvenlik olmak üzere birçok avantaja sahip olabilirsiniz. Bu cihazlar temelde araç hırsızlığı risklerinin önüne geçmek için tercih edilir. Aracınız çalına ihtimaline karşı immobilizer sistemleri kesin çözüm mü diye soracak olursanız, cevap kesinlikle evet. Çünkü bu cihazları aracınıza entegre ettiğiniz taktirde, aracın kontak anahtarı olmadan çalışması mümkün değildir. Araç hırsızlığında eskiden beri kullanılan tek bir yöntem var. Düz kontak olarak bilinen hırsızlık yönteminde direksiyon kolonu açılarak çıkarılan kablolarla ateşleme yapılabilir. İşte tam da bu noktada immobilizer cihazları devreye girerek ateşlemenin yapılmasını önler. Böylece aracınıza anahtarınız olmadan çalıştırma ihtimalleri ortadan kalkar.

İmmobilizer Arızaları

Immobilizer sistemleri genellikle güvenilir ve etkili olsa da, zamanla veya çeşitli nedenlerle arızalanabilirler. Bu arızaların kaynağını doğru bir şekilde tespit edilmediği takdirde söz konusu aracın kullanımı mümkün olmayabilir. Bunun için immobilizer arızası çeşitlerinden bahsetmemizde fayda var. Bu sistemdeki arızalar hem transponder hem de radyo frekans okuyucu kaynaklı olabilir. Immobilizer işleyişinde arıza olup olmadığını anlamak için ilk olarak araçlardaki immobilizer gösterge ışığına bakabilirsiniz. Neredeyse her araçta yer alan immobilizer ışığı anahtar şeklinde veya "immobilizer" yazısı olarak görülebilir. Eğer bu ışık sürekli olarak yanıp sönüyorsa bir immobilizer arızası olduğunu söylemek mümkündür. Anahtarın yıpranması, transponder çipindeki problemler, bağlantı sorunları veya radyo frekans okuyucusundaki arızalar sistemlerin düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bu durumda, anahtarı tekrar tanıtabilmek veya sistemi onarabilmek için yetkili bir servisten yardım almak gerekir. Bu süreçte aracın immobilizer sistemini devre dışı bırakmak veya değiştirmek güvenlik riskleri taşıdığından ötürü güvenilir bir destek bulmak oldukça önemli. Bundan dolayı arıza durumlarında yetkili servis seçimini dikkatli bir şekilde yapmanızı öneririz. Araç arızalarına hazırlıklı olmak, kesintisi ve konforlu yolculuklar geçirmek açısından mühim bir konudur. Bu alandaki bilincinizi artırmak istiyorsanız "ARAÇ SUYUNA YAĞ KARIŞMASI" adlı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler