Hayat Kurtaran Hava Yastığı Teknolojisi

Airbag olarak da bilinen hava yastığı teknolojisi arabalar için oldukça önemli unsurlar arasında yer alıyor. Olası trafik kazaları ve çarpışma anında devreye giren hava yastıkları sürücülerin hayatlarını kurtarmada etkili bir göreve sahip. Sizin için içeriğimizde hava yastığı hakkında bilmeniz gereken konuları ele aldık. İçeriğimiz üzerinden merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

Hava Yastığı Önemi

İkinci Dünya Savaşı sırasında gelişen bir fikir olan hava yastığı, ilk olarak uçaklarda kullanılması için tasarlanıyor. 1950'lilerin başında arabalar için de kullanılabileceği fikri gelişmeye başlıyor ve 1980'de arabalarda kullanımı da yaygınlaşıyor. O zamanlardan günümüze kadar gelen ve gelişen araba hava yastığı fikri 2012 yılında alınan patent ile resmi olarak kabul görmeye başlıyor. Önceleri sürücünün direksiyon üzerinde yer alan bir düğmeye basması ile çalışan hava yastıkları, teknolojinin gelişmesi ile beraber otomatik çalışma sistemine dönüşüyor. Neredeyse tüm arabalarda standartlaşan bir sistem haline dönüşen hava yastıkları kimi kazalarda herhangi bir yara almadan çıkabilmenize yardımcı oluyor. Aynı zamanda arabaları daha güvenli bir hale getiren hava yastıkları hem sürücü hem de araba içerisinde yer alan yolcular için rahat bir seyahat alanı oluşturuyor. Çarpışma anında devreye giren hava yastıkları hızlı bir şekilde açılıp gaz veya hava ile dolarak kişilerin yaralanmaları ve kaza sonucu alabilecekleri darbeleri en aza indirmeyi hedefliyor. Arabada hava yastığı bulunması günümüz otomobil üreticileri için zorunlu bir teknoloji olup hayat kurtarıcı özelliği ile güvenli sürüşler yapabilmenizi sağlıyor.

Hava Yastığı Nasıl Çalışır?

Hava yastığı hakkında en merak edilen sorulardan bir tanesi olan hava yastığı nasıl çalışır sorusuna haydi hep birlikte bakalım. Hava yastığı çalışma prensibi oldukça kolay bir siteme sahip. Çoğunlukla direksiyonun orta kısmında yer alan hava yastıkları araba modeli ve üretim tarzına bağlı olarak farklı noktalarda da bulunabiliyor. Çarpma anında bu hava yastıkları aniden şişerek, kaza sonucu olabilecek yaralanmaları en aza indirmeyi hedefliyor. Çarpma sonucu hızlı bir şekilde devreye giren hava yastıkları sürücü hava yastığına çarptıktan sonra yavaşça inmeye başlıyor. Tüm bu süreci geliştiren aslında üç ana parça bulunuyor. Bu parçalardan biri yastık olarak bilinen naylondan oluşan bir dış kaplama, ikincisi inflatör üçüncü ise sensör bölümü. Bu parçalar kaza anında bir yere çarptığınızda ya da çarpıştığınızda sensör yardımı ile algılanarak inflatörü harekete geçiriyor. İnflatöre bir değer tanımlanmış olup bu değere uygun bir darbe alındığında hava yastığı şişiyor. Yaklaşık olarak 25 km bir hızla duvara çarpmak ile aynı olan bu değere ulaşıldığında hava yastığı şişiyor. Sensör inflatöre bu değeri ilettikten sonra inflatör içinde toz halinde bulunan bileşenleri tepkimeye sokarak hava yastığının şişmesini sağlıyor. Çarpma sonucu sönen hava yastıkları görevini tamamlamış oluyor.

Hava Yastığı Işığı Neden Yanar?

Bazı durumlarda kaza yapılmamış olmasına rağmen hava yastığı ışığı yanabiliyor. Bu gibi durumlarda hava yastığı ışığı neden yanar sorusu ile endişe yaşanabiliyor. Hava yastığı ışığının herhangi gibi bir arızadan dolayı veya hava yastığı patlaması sonucunda yanabilmesi mümkün. Bu hava yastığı işareti ışığı arabanın hız gösterge paneli üzerinde beliriyor. Eğer arabanızda hava yastığı var ve bu ikaz ışığı yanıyorsa bir arıza olabileceği anlamına geliyor. Hava yastığı panelleri zamanla oksitlenebildiği gibi elektriksel sorunlara bağlı olarak da yıpranabiliyor. Eğer kaza sonucu hava yastığı patlamış ise hava yastıkları tekrardan yenilenemediğinden dolayı da bu ikaz ışığı yanabiliyor. Özellikle ikinci el araba alacaksanız bu duruma dikkat etmenizde fayda var. Tüm bunların yanında hava yastıkları yalnızca sürücüler için değil ön yolcular için de geliştirilmiş güvenlik ekipmanları arasında yer alıyor. Ön yolcu hava yastığı açık uyarı sistemi ile önde oturan yolcunun güvenliği de düşünülüyor. Kaza durumunda ön yolcu koltuğu hava yastığı da açıldığında bu uyarı ışığı yanabiliyor.

Hava Yastığı Nasıl Açılır?

Trafik kazaları sonucu kişilerin en az hasarla hayatta kalabilmesi için tasarlanan hava yastıkları, hava yastığı nasıl açılır sorusu ile merak uyandırıyor. Arabayla belirli bir hızda seyir halindeyken aniden oluşan çarpmalar sonucunda hava yastıkları açılıyor. Hava yastığını şişirebilmek için kullanılan belirli gazlar bulunuyor. Bu da akıllara hava yastığı içinde hangi gaz var sorusunu getiriyor. Hava yastığı, içerisinde toz şeklinde yer alan sodyum asit ve potasyum nitat bileşenlerinin tepkimesi sonucu ortaya çıkan gaz sonucunda şişerek açılıyor. Direksiyon kısmı ve ön yolcu koltuğunun önünde şişerek açılan hava yastıkları çarpma hızınızı yavaşlatarak kaza sonucu en iyi şekilde çıkabilmenizi sağlıyor. Bir kere kullanılan hava yastıkları ne yazık ki ikinci bir defa kullanılamıyor.

Hava yastığı başta olmak üzere en güncel ve en güvenli teknolojileri barındıran birbirinden kalifiye araçlarımızı inceleyerek size en yakın kiralama noktasından araç kiralama gerçekleştirebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler