Son dönemlerin çok konuşulan konularından biri olan ehliyet yenileme, araç kullanıcılarının gerçekleştirmesi gereken işlemler arasında yer alıyor. Teknolojik ve hukuki gerekçeler doğrultusunda yapılan bu yenileme işlemi belirli bir süre sonunda gerçekleştirilerek sürücülerin güncel yasalara uygun ehliyete sahip olması sağlanıyor. Peki ehliyet yenileme için gereken belgeler nelerdir? Bu yazıda ehliyet yenileme ve bunun gerekli olan belgelerin neler olduğuna değindik. İşte merak edilen o bilgiler!
Ehliyet Yenileme Neden Gereklidir?
Ehliyet yenileme, işlemi Karayolları Trafik Kanunu tarafından yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde ehliyetlerin dijital ortama uyumluluğunu kolaylaştırmak için yenilenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bakanlık tarafından sunulan prosedüre göre 31.12.2022 tarihine kadar eski sürücü belgelerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı bu süre 2 yıl daha uzatılmıştır. Dolayısıyla sürücüler için ehliyet yenileme son tarih 31.12.2024 olarak belirlenmiştir. Bu süre sonuna kadar 1 Ocak 2016 tarihinden öncesi alınan ehliyetlerin yenilenmesi gerekmektedir. Sürücü belgelerinde yapılacak değişikliklerin nedeni ise çipli kart sistemine geçiş yapılarak bilgilerin dijital ortama taşınmasını sağlamaktır. Böylece tıpkı yeni kimlik kartlarında olduğu gibi bilgiler dijital ortama geçerek kontroller kolaylaşacak ve belgede sahtecilik gibi sorunların önüne geçilecektir.
Ehliyet Nasıl Yenilenir?
Merak edilenlerden bir diğeri de ehliyet yenileme nasıl yapılır sorusu oluyor. Süresi biten ehliyetinizi yenilemeniz için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu almanız gerekiyor. Bunun için ALO 199 hattını arayabilir ve sürücü belgesi yenileme için randevu talep edebilirsiniz. İsterseniz internet sitesi üzerinden online olarak randevu oluşturabilirsiniz. Dilerseniz e-Devlet üzerinden de sürücü belgesi başvuru randevusu oluşturabilmeniz de mümkün. Randevu aldıktan sonra tek yapmanız gereken, randevu gününüze kadar sizden istenen gerekli belgeleri tamamlamak. Buna ek olarak ehliyet yenileme işlemi için belirlenen miktarda harç ödemesini de yapmanız gerekiyor. Ardından tüm belgelerinizle beraber randevu günü ve saatinde Nüfus Müdürlüğüne giderek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Başvurunuz sonrasında yenilenen ehliyetiniz bir hafta içerisinde adresinize postalanıyor.
Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler?
Ehliyetin yenilenmesi için başvuru öncesinde tamamlamanız gereken birkaç belge bulunuyor. Ehliyet yenilemek için gerekli belgeler ise şu şekilde sıralanabilir.
- Kimlik belgesi
- Sürücü sağlık raporu (Herhangi bir sağlık kuruluşundan almak yeterli)
- Sürücü belgesi yenileme harcı ve vakıf payının ödendiğine dair dekont
- Adli sicil kaydı (e-Devlet üzerinden temin edilebilir.)
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubu kartı
Verilen tüm bu belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayarak randevunuza gidebilir ve ehliyet yenileme başvurusunu yapabilirsiniz. Başvuru sonrasında eski ehliyetiniz geçersiz olacağı için yeni ehliyetiniz gelen kadar Nüfus Müdürlüğü tarafından verilecek geçici sürücü belgesi kullanabilirsiniz. Bu belgeyi dilerseniz e-Devlet üzerinden de alabilmeniz mümkün.
Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadardır?
Ehliyet yenilemek isteyenlerin merak ettiği bir diğer soru ise ehliyet yenileme ücreti ne kadar sorusu oluyor. Eski ehliyetinizi yenilemek istiyorsanız ehliyet yenileme harcının Nüfus Müdürlükleri tarafından belirlenen bankalara ödenmesi gerekiyor. 2024 yılı için ehliyet yenileme harcı 15 TL, ehliyet değiştirme ücreti 13 TL ve kâğıt bedeli 2 TL olacak şekilde toplamda 30 TL bir ücreti bulunuyor. Bu miktar eski ehliyetten yeni ehliyete geçmek isteyenler için geçerli olan ücrettir. Eğer yeni tip ehliyetiniz varsa ama süresi dolmuşsa ya da kaybettiyseniz yenilemek için vereceğiniz vakıf hizmet bede 230 TL olup kâğıt bedelleri 990 TL olarak bilinir. Toplamda 1220 TL ücret ödemeniz gerekmektedir.