Aracınızın Kaportası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aracıyla içli dışlı olanlar, aracın pek çok parçası hakkında az çok fikir sahibi olabilir. Diferansiyel, fren balatası, şasi, şanzıman, supap, amortisör, rotil, dingil, şaft ve egzoz gibi terimler onlar için hiç de yabancı değildir. Peki, tüm bu isimler hakkında herhangi bir fikri olmayan araç sahipleri? Onlar, araçlarının en önemli kısımlarının hangileri olduğunu biliyor mu? Tam da bu sebeple biz, bu yazıda araç kaportasını anlatıyoruz. Araçlarda kaporta neresi, içinde neler var ve lekeler nasıl temizlenir, sorularının yanıtını bulabileceğiniz bu yazıyı okumaya devam ederek bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Hazırsanız kaporta nedir, konusu ile başlıyoruz.

Kaporta Nedir?

Kaporta, motorlu kara taşıtlarında aracı kaplayan sac bölüme verilen isimdir. Kaportaya dahil olan araç kısımları içinde; ön ve arka kaputlar, tavan, kapılar ve çamurluklar yer almaktadır. Ancak halk arasında kaporta, aracın önünde motorun yer aldığı açılır kapanır bölüm olarak kullanılır. Halbuki bu kısım ön kaputtur. Buradan da görüldüğü üzere kaporta, aracın tüm dışını içine alan, sac malzemeden üretilmiş bölümdür. Bu sebeple kazalarda ilk darbeyi her daim kaporta alır. Kaporta ile ilgili tanımı yaptıktan sonra kaportanın içindekiler hakkındaki bilgilerle yazımıza devam edebiliriz.

Ayrıca hasar kayıtlarıyla ilgili fikir sahibi olmak isterseniz Ağır Hasar Kaydı Nedir, Nasıl Sorgulanır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kaportanın İçindekiler Neler?

Kaportada neler var, sorusunun yanıtı, yukarıda belirttiğimiz gibi aracın dışındaki sac tabakanın altında kalanlar olarak belirtilebilir. Ancak halk arasında kaporta, ön kaput olarak kullanıldığı için soru, yanlış biçimde yanıtlanabiliyor. Ancak siz yine de aşağıda ön kaputta nelerin yer aldığını açıkça görebilirsiniz.

Aracın Ön Kaputundan Neler Var?

  • Motor
  • Motor soğutma suyu (antifriz)
  • Motor yağı kapağı
  • Motor yağı kontrol çubuğu
  • Hava filtresi
  • Cam silecek suyu
  • Yağ filtresi
  • Akü
  • Radyatör kapağı
  • Fren hidroliği

Kaportadaki Kireç Lekesi Nasıl Çıkar?

Eğer siz de aracınızın üzerindeki kireç lekelerinden muzdaripseniz yazının bu bölümü sizi ilgilendiriyor olabilir. Kaporta üzerindeki kireç lekesi, zamanla aracın boyasını etkileyebilir ve çirkin görünebilir. Peki ama kaportadaki kireç lekesi nasıl çıkar? Gelin, bu sorunun yanıtını hep birlikte öğrenelim.

  1. Sirke: Beyaz sirke, kireç lekesini çıkarmak için doğal bir çözümdür. Sirkeyi bir sprey şişesine koyun ve kaportanın üzerine püskürtün. Birkaç dakika bekletin ve sonra bir bezle silin. Daha sonra aracınızı yıkayın.
  2. Limon suyu: Limon suyu, kireç lekesini çıkarmak için başka bir doğal çözümdür. Taze sıkılmış limon suyunu bir sprey şişesine koyun ve kaportanın üzerine püskürtün. Birkaç dakika bekletin ve sonra bir bezle silin. Daha sonra aracınızı yıkayın.
  3. Kireç çözücü: Eğer sirke veya limon suyu işe yaramazsa, bir kireç çözücü kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, kireç çözücüler genellikle agresif kimyasallar içerdiğinden, aracınızın boyasına zarar verebilirler. Bu nedenle, kireç çözücü kullanmadan önce üreticinin talimatlarını dikkatlice okuyun ve doğru şekilde kullanın.
  4. Profesyonel yardım: Eğer kireç lekesi çok zorlu ise, profesyonel bir araç temizleme hizmetinden yardım alabilirsiniz. Profesyonel araç temizleyiciler, özel malzemeler ve teknikler kullanarak kireç lekesini çıkarmaya yardımcı olabilirler.
  5. Özel Kimyasallar: Son olarak araçlarda kullanılabilecek özel temizleme kimyasallarını da kaportadaki kireç ve benzeri lekeleri çıkarmak için pekala kullanabilirsiniz. Bu ürünler, pratik kullanım sağlayan spreyli ambalajları sayesinde son derece kolay biçimde uygulanabiliyor. Spreyli şişedeki sıvıyı aracın lekeli bölümüne püskürtüp biraz bekleyin. Daha sonra sıvıyı durulayıp aracı yumuşak bir bezle kurulayın. İşte, bu kadar!

Siz de tüm bu bilgileri kullanarak aracınızın kaportasındaki lekeleri kendiniz yok edebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler