Segment, bir bütünün bölümleri demektir. Araç segmentleri ise bu minvalde bir otomobilin dâhil olduğu grubu ya da araç sınıfını temsil ediyor. Araçların boyut, hacim, fiyat, performans gibi bilgilerine göre araç segmentleri sıralaması meydana geliyor. A'dan başlayarak alfabetik sırayla adlandırılan araç segmentleri, sürücülerin otomobil seçimlerinde önemli bir kriterdir. Tüm bunlara göre araç segmenti nedir ve neye göre belirleniyor? Araç segmentlerinin özellikleri nelerdir? Tüm soruların yanıtları içeriğimizde!

İçindekiler

Araç Segmenti Nedir?

Araç segmenti ne anlama gelir bakmak gerekirse; otomobiller, sahip olduğu çeşitli özelliklere ve kıstaslara göre kategorilere ayrılıyor. Bu sınıflandırmaya ise "araç segmentleri" adı veriliyor. A'dan J'ye kadar araç segmentleri farklılık gösteriyor. Büyük araçlardan mini modellere, lüks otomobillerden SUV arabalara kadar her araç tipi kendine ait segment içerisinde yer alıyor. Böylelikle yeni araba satın alacak kişiler, belirli özelliklere göre oluşturulan segment sınıflandırmalarından yararlanabiliyor.

Araç Segmentleri Neye Göre Belirleniyor?

Araç segmentleri neye göre sınıflandırılıyor bakıldığında genelde aşağıdaki kıstaslar ön plana çıkıyor:

  • Boyut: Araçlar, cm ya da mm cinsinden uzunluklarına göre farklı segmentlerden yer alıyor.
  • Ağırlık: Araç segmentlerini oluşturan ögelerden biri de otomobillerin kg cinsinden ağırlıklarıdır.
  • Kullanım Amacı: Aile otomobili, arazi otomobili gibi araç türlerine göre de segment oluşturuluyor.
  • Performans ve Konfor: Araç segmentlerindeki en önemli kriterlerden biri de otomobillerin performans değerleri ve sunduğu konfor elemanlarıdır.
  • Teknoloji: Araçlar, sunduğu teknolojik olanaklara göre de farklı segmentlerde yer alıyor.

Araç Segment Çeşitleri Nelerdir?

Araç segmentleri; A, B, C, D, E, F, G, M, J segmenti olmak üzere genelde 9 farklı çeşide ayrılıyor. Sürücüler bir araç alırken sıklıkla bu segmentlerin özelliklerini değerlendirerek karar veriyor. Segmentlerin özelliklerine beraber bakalım.

A Segmenti Araçlar

A segmenti araçlar hangileri bakıldığında; boyu 3.7 metreden (370 cm'den) küçük olan araçlar A segmentidir. Küçük gövdeleri ile mini otomobil olarak da bilinen A segmenti araçlar şehir otomobili sınıfındadır. Boyutlarının küçük olmasına ek olarak bu araçlar diğer segmentlere kıyasla hafiftir. Baş ve diz mesafeleri yeteri kadar iyi olmayabilir. Bu nedenle A segmenti araçlar özellikle uzun yollarda daha az tercih ediliyor. Fiat 500, Smart Fortwo, Citroen C1, Hyundai i10 öne çıkan örneklerdir. 

B Segmenti Araçlar

Boyu 3.7 ile 4 metreleri arasındaki araçlardır. A segmentteki araçlarla benzerlik gösterse de onlardan daha ağır ve güçlüdür. Renault Clio, Citroen C3, VW Polo ve Seat Ibiza popüler B segmenti araçlardır ve Türkiye'de de sık tercih ediliyor.

C Segmenti Araçlar

C segment araç ne demek belirtmek gerekirse; bunlar 4.1 ile 4.5 metreleri arasında uzunluğa sahip araçlardır. Hem aileler hem de bireysel kullanım için gayet uygundur ve bu nedenle popülerdir. Hatchback, sedan, coupe, cabriolet, roadster, CC, SUV, CUV gibi pek çok karoser yapısında C segmenti otomobil vardır. En popüler örnekleri arasında ise Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Opel Astra, Ford Focus yer alıyor.

D Segmenti Araçlar

D segment ne oluyor bakıldığında ise bunlar C segmenti araçlardan daha büyük ve geniştir. Ayrıca C'ye kıyasla daha üst düzey performans sunuyor. 4.6 ile 4.9 metreleri arasındadır. Geniş aile otomobili olarak da sık tercih edilen D segmentinin popüler örnekleri Volkswagen Passat, Skoda Superb, Mercedes Benz C Serisi, Audi A4 ve BMW 3'tür.

E Segmenti Araçlar

E segmentindeki araçlar ise üst sınıf otomobiller sunuyor. Yönetici araçları veya üst sınıf araçlar olarak da bilinen E segmenti modellerde özellikle Alman otomobil markaları öndedir. Mercedes E Serisi, Audi A6, BMW 5 Serisi ve Chrysler 300 popüler E segmenti araçlar arasında yer alıyor.

F Segmenti Araçlar

F segmenti, "lüks segment" olarak da tanınıyor. Bu gruptaki otomobiller sıklıkla makam aracı olarak da tercih ediliyor. Bu nedenle F segmenti araçlar genelde en az 5 metre uzunluğa sahiptir. Lüks, performans, konfor, teknolojik özellikler bakımından önde gelen segmentlerden biridir. F grubunun popüler örnekleri BMW 7 serisi, Mercedes S sınıfı ve Audi A8'dir.

G Segmenti (S Segmenti) Araçlar

G ya da S segmenti olarak bilinen bu araçlar, spor otomobillerdir. Genelde 2 kapılı ya da 2 koltuklu araçlardan meydana geliyor. Coupe, roadster gibi farklı karoser tipleri bulunan G / S segmentinde yüksek performans özellikleri öne çıkıyor.

M Segmenti Araçlar

Multi Functional Vehicles (Çok Amaçlı Araçlar) olarak da adlandırılan segmenttir. Minivan, kargo kamyoneti gibi araç tipleri genelde bu sınıftadır. SUV otomobiller ile beraber daha az rağbet görse de M segmentinde de önemli pek çok örnek bulunuyor. Ford C-Max, Citroen Picasso ve Opel Zafira bunlardan bazılarıdır.

J Segmenti Araçlar

Yeni nesil araçlar sunan J segmenti, özellikle SUV modelleri ile öne çıkıyor. Arazi koşullarına uyum sağlayan SUV tipi otomobiller genelde J segmentinde yer alıyor. Bu araçların en önemli özelliği off-road kabiliyetlerinin yüksek olması, ayrıca yüksek konfor sunmasıdır.

Dilerseniz, sedan arabaları anlattığımız içeriği de keşfedebilirsiniz!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler