Türkiye de dâhil olmak üzere sedan arabalar, dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan otomobillerden biri. Gerek şehir içi gerek şehirler arası yolculuklarda popülerliğini koruyan sedanlar, genelde aileler başta olmak üzere geniş bir kitleye hitap ediyor. Peki sedan araba ne demek, onu diğer modellerden ayıran özellikler neler? Sedan otomobiller üzerine tüm merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.

İçindekiler

Sedan Ne Demek?

Sedan araba nedir bakmak gerekirse; bu modeller genelde dört kişilik olan, iki ya da dört kapısı bulunan binek taşıtlardır. Bunun yanı sıra sedan otomobillerin en ayırt edici özelliklerinden biri bagajının, aracın diğer kısımlarından bağımsız olmasıdır. Sedan otomobillerin dış mekân tasarımında ilk bakışta hemen bu özellik dikkat çeker. Bu sayede hem sürücü hem de yolcuların yükleri, bagajları için daha fazla alan sağlanır. Çoğu sedan, normalde bagaja sığmayan büyük nesnelerin sığabileceği bir geçiş de sağlar. Sunduğu görece geniş bagaj hacmi ve bagajın diğer kısımlardan ayrı olması nedeniyle sedan arabalar ailelerin sıklıkla tercih ettiği bir araç tasarımıdır. Bununla beraber asfalttaki konforlu kullanımı, yol hakimiyeti gibi sebeplerle sedan otomobiller hem bireysel hem de kurumsal ulaşım çözümleri içerisinde de kendisine büyük bir yer edinir.

Sedan İle Hatchback Farkı Nedir?

Sedan araç nedir daha iyi anlamak için bu modellerin hatchback ile farklarını da bilmek önemli. Zira hatchback, ayrı bir bagaj alanına sahip olmayan sedanlar olarak sınıflandırılıyor. Bu nedenle her iki araç tipi de birbiriyle hâlâ karıştırılabiliyor. Özellikle her ikisinin niteliklerine de sahip olan notchback modelleri söz konusu olduğunda. Öne çıkan bazı farklar aşağıdaki gibidir:

  • Genel olarak sedan araçlar ile hatchback araçları birbirinden ayırmanın en basit yolu bagaj kapaklarıdır.
  • Genelde bagaj kapağı ile arka cam entegre ise (bagaj açılırken birlikte hareket ediyorlarsa) hatchback, bagaj kapağı ile arka cam birbirine bağlı değilse sedandır.
  • Hatchback ve sedan özelliklerini barındıran notchback modeller ise hatchback arka tasarımına ve sedan bagaja sahip olarak ikisinin özelliklerini de alıyor.

Ayrıca sedan ile hatchback araçlar yol tutuşu, yakıt tasarrufu, ağırlık, ölçü gibi diğer faktörlere göre de birbirinden ayrılıyor. Bununla beraber ilk bakışta aradaki farkı anlamak için bagaj ile arka camın birbirine entegre olup olmadığını tespit etmek yeterli.

Sedan Arabaların Popüler Özellikleri

Öne çıkan sedan araba özellikleri arasında yukarıda da belirtildiği üzere bagaj tasarımı ilk sıralarda yer alıyor. Sedan sınıfında aracın diğer kısımlarından (arka camdan vs.) bağımsız olarak tasarlanan bagaj, genelde büyük bir yükleme hacmi sunuyor. Böylece çocuklu aileler de sedan otomobilleri yaygın olarak tercih ediyor. Dört kapılı ve ayrı bagajlı bir binek otomobil olarak öne çıkan sedan otomobiller geniş bagaj hacmi ile sunması ile ünlü. Konfordan yol tutuş özelliklerine kadar da sedan otomobillerin tercih edilmesinin farklı pek çok sebebi var. Ayrıca dış mekân tasarımında sunduğu şık görünüm ve imaj sayesinde sedan arabalar içerisinde makam aracı olarak tercih edilen pek çok model var.

Sedan Otomobillerde Bagaj Hacmi

Sedan arabaların bagaj hacmi modellere göre değişkenlik gösteriyor. Gelin ayrıntılı olarak çeşitli sedan arabaların bagaj hacimlerine birlikte bakalım:

  • Renault Talisman: Bu Fransız sedan otomobiller, sınıfının en geniş bagaj hacmini sunuyor: 608 litre! Ayrıca 2 koltuklu hali ile de 1022 litrelik bagaj alanı sağlıyor. Üstelik standart donanımda yer alan "eller serbest" ile bagaj kapağını ayağınızı tamponun altına uzatıp açabilirsiniz. Renault Talisman, sunduğu 608 litrelik bagaj hacmi sayesinde tüm bavul, valiz, çanta ve yüklerinizi sığdırabileceğiniz geniş bir alana sahip.
  • Skoda Superb: Skoda Superb ise koltuklar dik durumdayken 595 litre, koltukları katladığınızda tam 1730 litre bagaj hacmi sunuyor. Bu açıdan sınıfının en büyük bagaj hacmi sunan modellerinden biri olmayı başarıyor. Ayrıca Skoda Superb bagaj tasarımını rakiplerinden ayıran önemli bir fark da var: Patenti Skoda'da olan twin door konsepti ile aracın bagajını ister bir sedan gibi arka camdan bağımsız ister hatchback gibi arka cam ile kalkacak şekilde açabilirsiniz.
  • Volkswagen Passat: Volkswagen Passat ise 586 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor. Sedan arabalarda en büyük bagaj hacmini sunan modellerden olan Volkswagen Passat, yerini aldığı modelden 20 litre daha fazla alan sunuyor.
  • Opel Insignia: Sedan araba bagaj hacmi seçeneklerine bakıldığında Opel Insignia modeli de öne çıkıyor. Opel Insignia, bagajında 500 litrelik yükleme hacmi sunuyor. Bu yükleme hacmi, ailelerin beklentilerini rahatlıkla karşılıyor.

Sedan Araba Ölçüleri Ne Kadar?

Sedan araba ölçüleri de model bazında değişkenlik gösteriyor. Örneğin, Renault Talisman 4848 cm uzunluğa, 1869 cm genişliğe, 1463 cm yüksekliğe ve 2808 cm dingil mesafesine sahip. Skoda Superb ise 4861 mm uzunluğa, 1864 mm genişliğe ve 1468 mm yüksekliğe sahip. Toyota Avensis modelinde de 4645 cm uzunluk, 1760 cm genişlik, 1480 cm yükseklik ve 2700 cm dingil mesafesi var. Bu üç örnekten yola çıkıldığında, sedan araba ölçüleri hakkında ortalama bilgi sahibi olmak mümkün.

Sedan Arabaların Avantajları

  • Sedan otomobiller dış mekân tasarımındaki imajı ile sık tercih edilir. Estetik çizgileri ve imajı sayesinde makam aracı olarak da sık kullanılır.
  • Bagaj hacmi, yolcu kısmından bağımsız olarak tasarlanır. Bu sayede oldukça geniş bir bagaj hacmi ve yükleme alanı sunar.
  • Oturma alanları da genellikle daha büyük ve konforludur.
  • Sedan otomobiller çoğu zaman iyi bir yol tutuşu ve yol hakimiyeti sağlar. Bu da daha güvenli ve rahat bir sürüş demektir.
  • Türkiye'deki ikinci el araba piyasasında da sedan otomobiller kolay alıcı bulur.

Sedan Arabaların Dezavantajları

  • Sedan otomobillerin büyük bir kısmı genelde fazla yakıt tüketir. Özellikle yakıt tasarrufuna önem veren sürücüler için bu, olumsuz bir durum.
  • Genelde sedan araçlar kompakt sınıfta değildir. Bu nedenle daha fazla yer kaplar ve özellikle şehir içi kullanımlarda bunun olumsuzlukları yaşanabilir.
  • Sedan kasalı otomobillerin park ve manevralarda genelde vurma, çarpma riski daha yüksektir.

Dilerseniz sedan, SUV, MPV, station vagon gibi pek çok araç tipini bulabileceğiniz, yüksek hijyen standartları ile beğeninize sunulan araçlarımızı Araç Filomuz sayfamızda keşfedebilir, kısa ya da uzun dönem kiralama yapabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler