Birbirinden konforlu yolculuklara aracılık eden arabalar şüphesiz her sürücünün gözdesidir. Bunun için araç değerleri araç sahiplerinin gözünde hiçbir zaman düşmez. Fakat iş, yatırım veya araç yenileme gibi durumlara geldiğinde araçların piyasa değerinin düşme durumu mevcuttur. Her geçen gün yeni araba modellerinin boy gösterdiği otomotiv piyasasında araçların ufakta olsa değer kaybetmesi oldukça doğaldır. Ayrıca aracınızın daha fazla değer kazandığı koşullara da denk gelmeniz mümkün. Tabii tek bir şartla... Kaza gibi senaryolarla karşılaşmadığınız takdirde. Trafik kazaları araçların değerini büyük ölçüde düşüren en büyük etkendir. Çünkü aracınızın hasar alması, parça değişimlerini ve tamirat sürecini beraberinde getirir. Bunun için olası bir trafik kazasında aracınızın değer kaybını tanzim etmeniz oldukça önemli. Eğer böyle bir senaryoda ne yapacağınız bilmiyorsanız araç değer kaybı hakkında hazırladığımız içeriğimiz tam size göre! Sorunsuz ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşamak için SIXT'in araç kiralama hizmetini incelemeyi unutmayın.

İçindekiler

Araç Değer Kaybı Nedir?

İkinci el araçlara baktığınızda "parça değişimi yapılmamış" veya "hasarsız" gibi tabirlerle karşılaşmanız mümkün. Çünkü bir aracın kaza sonucunda hasar alması, piyasa değerini düşüren en büyük unsurlardan birisidir. Bununla birlikte araçlardaki parça değişimi de söz konusu aracın orijinalliğini bozacağı algısından ötürü değer kaybına sebep olur. Eğer trafik kazası sonucunda bu tür durumlarla karşı karşıya kaldıysanız, aracınızın kaybettiği değeri o an talep etmeniz gerekir. İşte "Araç Değer Kaybı" kavramı da bu hakkı tanımlamaktadır. Bir trafik kazasında kusur kimde olursa olsun, hasara uğrayan araçlar değer kaybı yaşar. Hatta aracın TRAMER kaydında da kaza ve hasar bilgileri yer alır. Bu durumda kusurlu olmayan tarafın kesinlikle araç değer kaybının karşılanması gerekir. TRAMER sorgusunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız "TRAMER Kaydı Nedir? Nasıl Sorgulanır?" adlı içeriğimize de göz atmadan geçmeyin.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplama sürecinde birçok unsurun dikkate alınması gerekir. Araç bilgileri, piyasa koşulları ve hasar geçmişi gibi detaylar değer kaybının hesaplanabilmesi için önemlidir. Net bir şekilde Araç değer kaybı nasıl hesaplanır gibi soru işaretleriniz bulunuyorsa şu bilgileri dikkate almanız yeterli:

  • Araç bilgileri
  • Üretim yılı
  • Aracın kilometresi
  • Hasar geçmişi
  • Hasar gören parçalar
  • Hasar gören parçaların nitelikleri ve uygulanan işlemler
  • Araç sahibinin kaza geçmişindeki kusur oranı

Bu bilgilerin bir aracın değerini belirlemede önemli rol oynadığını söylemek mümkün. Fakat bir aracın değer kaybını hesaplamada farklı değişkenlerinde göz önünde bulundurulabildiğini de belirtmeden geçmeyelim. Söz konusu aracın trafiğe çıkış tarihi dahi değer kaybı hesabında dikkate alınabilir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü

Yukarıdaki başlıkta verdiğimiz bilgiler bir aracın rayiç değerini hesaplamada kullanılır. Değer kaybını net bir şekilde hesaplamak içinde rayiç değerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi önemli bir unsurdur. Bununla birlikte aracın kilometresi de değer hesaplama sürecindeki bir diğer önemli konudur. Önceki Trafik Sigortası Genel Şartlarına göre bir aracın değer kaybı tazminatı talep edebilmesi için 165.000 km sınırını geçmemiş olması gerekirdi. Son yapılan düzenlemelerde bu sınır ortadan kalktı. Artık her araç değer kaybı talebinde bulunabilir. Araç değer kaybı hesabını manuel olarak yapmak isterseniz aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.

  • Baz Değer Kaybı = Aracın Rayiç Değeri x %19
  • Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutlu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık düzeyi (Km) Katsayısı

Bu formüldeki kullanılacak katsayılar dönem dönem değişkenlik gösterebilmektedir. Hesaplamada kullanılan Hasar Boyutu Katsayısı, Baz Değer Kaybı ve Araç Kullanılmış Düzeyi gibi güncel katsayılarını öğrenmek için Karayolları Trafik Kanunu'nu inceleyebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Değer kaybı talep etme işlemi trafik kazasından sonra yaşanan olağan bir prosedür değildir. Bu süreci başlatabilmek için gerekli yerlere başvuru yapılmalıdır. Bu süreci ilk olarak sigorta şirketinize başvuru yaparak başlayabilirsiniz. Eğer bu konuya ilişkin sigorta şirketinden 15 gün içinde bir geri dönüş alamazsanız, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapmanız gerekir. Sigorta Tahkim Komisyon bu süreci 2 ay içinde sonuçlandırabilmektedir. Bu kurumdan çıkar tazminat kararına itiraz etmek isterseniz temyize gidebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler