Tramer Kaydı Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Tramer, araçların sigorta ve kaza hasar bilgilerine ulaşılabildiği bir kayıt sistemidir. Özellikle ikinci el araç alım satım işlemleri öncesinde bilgisine başvurulan tramer kaydında araçların ağır hasarlı olup olmadığını, aracın trafik sigorta bilgilerini, araçta parça değişimi olup olmadığını ve bunun gibi pek çok değerli bilgiyi bulmak mümkün. Peki, tramer nasıl sorgulanır? Tramer kaydında hangi bilgiler bulunur? Tüm bu soruların cevabını yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Tramer Nasıl Sorgulanır?

Araç tramer kaydı nedir, sorusunun yanıtını verdikten sonra sırada bu kaydın nasıl sorgulanacağı konusu yer alıyor. Siz de tramer kaydı nasıl sorgulanır, öğrenmek isterseniz cevabı hemen aşağıda bulabilirsiniz.

E-Devlet Aracılığıyla Tramer Sorgulama

Yazımızın bu bölümü e-devlet tramer sorgulama nasıl yapılır, diye merak edenler için oldukça açıklayıcı olacaktır. Siz de ikinci el araç alım satımı ile ilgileniyor ve almak istediğiniz araç hakkında bazı önemli bilgilere ulaşmak istiyorsanız bunu e-devlet platformu üzerinden pekala gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise oldukça basit. T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle kendi e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan e-Hizmetler sekmesine tıklıyorsunuz. Burada Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümünü göreceksiniz. Buraya tıklayarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurumunun sunduğu hizmetlerden Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama'ya gelmeniz yeterli. Bu kısımdaki ilgili alana, sorgulamak istediğiniz aracın plaka numarasını girmenizin ardından aracın tramer kaydına ulaşmanız mümkün. Tüm bu bilgiler ışığında aracın ne kadar hasarlı olduğunu, nerelerinde değişen parçalar bulunduğunu ya da hangi bölümlerinin boyalı olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

SMS ile Tramer Sorgulama

Araç tramer sorgulama işlemi için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem olan SMS ile sorgulama sayesinde istediğiniz bilgiye saniyeler içinde ulaşabilirsiniz. Tüm GSM operatörlerinden belli bir ücret karşılığında gerçekleştirilen bu işlemden yararlanmak içinse yapmanız gereken tek bir adım var: Aracın plaka numarasını, karakterler arasında boşluk bırakmaksızın SMS metin alanına yazmak ve mesajı 5664'e göndermek. Eğer bu sorgulamayı şasi numarası ile yapmak isterseniz bu defa SMS metin alanına HASAR yazdıktan sonra bir boşluk bırakarak S ve şasi numarasını yazıp 5664'e göndermeniz yeterli. SMS ile tramer kaydı sorgulama işlemi dahilinde sadece hasar değil, parça değişikliği bilgisine de ulaşmak mümkün. Örneğin kaza geçmişi olan bir aracın hangi parçalarının değiştiğini öğrenmek istiyorsunuz. Bunun için SMS metin alanına sırasıyla ve her kelime arası boşluk bırakarak şunları yazın: PARCA Plaka numarası hasar tarihi. Tüm bu bilgileri yazdıktan sonra mesajınızı 5663'e gönderebilirsiniz. Son olarak DETAY araç plakası yazıp 5664'e göndererek aracın trafiğe çıkış tarihi, son sahiplik süresi, kasko durumu, kaskolu ve kaskosuz toplam süresi, plaka il değişimi gibi daha detaylı bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.

Tramer Kaydı Neleri Kapsar?

Eğer bir aracın tramer kaydını sorguluyorsanız o araçla ilgili pek çok farklı hasar ve sigorta bilgisine ulaşıyorsunuz demektir. Bu bilgiler arasında şunlar yer alır:

  • Araç hasar kaydı
  • Araç sigorta bilgileri
  • Parça değişimi
  • Araca dair detaylı bilgiler
  • Kaza tutanakları
  • Mağdur bilgisi
  • Aracın marka ve model bilgisi
  • Aracın tescilli olduğu şehirler
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Aracın son sahibi
  • Araç türünde yapılan değişikliklerin listesi
  • Plaka değişim tarihi
  • Kasko bilgileri
  • Aracın ne kadar süreyle kullanıldığına dair detaylı rapor

Sıkça Sorulan Sorular

Tramer kaydı yoktur, ne demek?

”Tramer kaydı yoktur.” ibaresi, kayıt sorgulaması yapılan araç için herhangi bir hasar kayıt bilgisi bulunmadığını gösterir. Bu da aracın ya sıfır olduğunu ya da hasar kaydının şahsi olarak karşılandığını anlatır.

Bedelsiz tramer kaydı ne demek?

Bedelsiz tramer kaydı, kaza yapan taraflardan kusurlu olanın kaza masraflarını ödemesi durumunda oluşturulan hasar kaydıdır. Diğer bir deyişle kusursuz olan tarafın hasar tutarı, kayıtlara bedelsiz olarak geçer.

Hasar kaydı tramere ne zaman geçer?

Eğer kazadaki hasar bilgisi, eksper tarafından sisteme girilirse işlemin tamamlanmasını takip eden 1 ila 3 günde, sonuçlar tramere yansır.

Hatalı tramer kaydı nasıl düzeltilir?

Tramer sorgunuzda hatalı bir kayıt tespit etmeniz halinde bu durumu tramere bildirme hakkında sahipsiniz. Bunun için tramer üzerinden hasar itiraz formu doldurulması yeterlidir.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler