Araç Arıza İşaretleri ve Anlamları

Arabaların gösterge panelinde araç arıza işaretlerini gösteren 20'den fazla ikaz ışığı bulunuyor. Işık sayısı araçlar arasında değişiklik gösterse de bu uyarılar arasında mutlaka bilmeniz gereken ve hayati öneme sahip olanlar bulunuyor. Yapılan bazı araştırmalarda sürücülerin büyük bir çoğunluğunun bu tür göstergelerin anlamını bilmediği ortaya çıkıyor. Arabanızı tanımak, ihtiyaçlarını anlamak ve olası bir arıza durumunda hızlı önlemler almak için arıza işaretlerine hakim olmanız son derece önemli. Uyarı, güvenlik, aydınlatma, genel araç işaretleri ve gelişmiş işaretler olarak farklı çeşitlere ayrılan bu ikazlar arasından en sık karşılaşabileceğiniz uyarıları sizin için sıraladık. Siz de araç gösterge paneli işaretleri ve anlamlarını öğrenerek güvenliğinizi artırabilirsiniz.

Lastik Basınç İkaz Lambası

Araçlardaki lastik basınç izleme sistemi sayesinde sürüş koşullarının güvenliği sürekli olarak kontrol ediliyor. Lastik basıncının düştüğünün veya tekerlekler arası basınç farklılıkları oluştuğunun göz ile tespit edilebilmesi için büyük farklar ortaya çıkması gerekiyor. Bu durumda da müdahale edene kadar lastiklerde erken aşınma ve arıza problemleri ortaya çıkabiliyor. Lastik basınç ikaz lambası ise sizi erkenden uyararak önlem alabilmenize imkan tanıyor. Motoru ilk çalıştırdığınız anda ikaz ışığı yanabilir. Bunun sebebi lastik basınç izleme sisteminin kontrol amaçlı çalışıyor olması. Basınçta bir sorun tespit edilmediği takdirde bu ışık yalnızca birkaç saniye boyunca yanıp daha sonra sönecektir.

Hararet Lambası

Araba arıza işaretleri ve anlamları arasında en sık karşılaşacağınız ikazlardan biri de hararet lambası. Eğer bu arıza işareti yanıyorsa motorunuz çok ısınmış demektir. Hararet lambasının yandığını gördüğünüzde güvenli bir sürüş için aracı kenara çekip motor soğuyana kadar beklemeniz gerekiyor.

ESP/ASR Sistemleri Gösterge Işığı

Araçlarda bulunan ESP, elektronik stabilite kontrolünü ifade ediyor. Araçlarda denge ve kararlılığı sağlayan bu sistem savrulmayı engelliyor. ASR ise anti patinaj sistemi olarak biliniyor ve aracın patinaj yapmasını önlüyor. ESP/ASR devreye girerken bu ışık yanıp sönse de genel olarak pasif durumda kalıyor. Eğer ESP/ASR sistemleri gösterge ışığının sürekli olarak yandığını görüyorsanız aracınızı servise gösterebilirsiniz.

Yağ Basıncı İkaz Işığı

Arabada arıza sembolleri yağ tenekesi şekliyle öne çıkan bu ışık, araba çalıştırıldığında kontrol modülü sebebiyle yanabilir. Fakat yağ ısınmaya başlarken ışığın sönmesi gerekiyor. Eğer ışık aralıklı veya sürekli yanıyorsa aracınızı direkt olarak güvenli bir yere çekip kontağı kapatmanızda fayda var. Çünkü düşük yağ basıncı sebebiyle araçlar çok kısa bir sürede bozulabiliyor. Aracınız yağ basıncını kaybederse kesinlikle tekrar çalıştırmamalısınız. Hemen yetkili servise haber verip profesyonel olarak müdahale edilmesini sağlamalısınız.

Egzoz Emisyon Işığı

Araç arıza işaret anlamları arasında en merak edilenlerden biri de egzoz emisyon ışığı. Bu ışığın, araç ilk çalıştırıldığında yanıp daha sonra sönmesi gerekiyor. Motor simgesi şeklindeki egzoz emisyon ışığı, herhangi bir motor arızasında ya da arabanın belirlenen limitlerin üzerinde zehirli egzoz gazı emisyonu yaptığı durumlarda yanıyor. Bu ikaz ışığının sürekli yandığı zaman aracınızı mutlaka bir yetkili servise göstermenizde fayda var. Eğer lamba yanmayı sürdürürken aracı sürmeye devam ederseniz emisyon kontrol sistemine zarar verebilirsiniz.

Akü Şarj Lambası

Akü şeklindeki araç arıza işaretleri anlamı, aracınızın aküsünün boşaldığını gösteriyor. Eğer bu ışık aracınız çalışır durumdayken yanmaya başlarsa koltuk ve direksiyon ısıtma gibi fazla elektrik harcayan özellikleri devre dışı bırakmanız gerekiyor. Daha sonra bir yetkili servise başvurarak aracınızı kontrol ettirebilirsiniz. Bu sorun şarj dinamosunun, kömürünün bitmesi sebebiyle ortaya çıkabilir.

Dilerseniz premium araç markalarının konfor ve emniyetini size sunduğumuz araç filomuza göz atmak için buraya tıklayabilir ve etkileyici modellere yakından göz atabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler