Ulusal Hava ve Uzay Müzesi (National Air and Space Museum) ABD’nin başkenti Washington, D.C.’de bulunan bilim ve teknoloji müzesidir. 1946 yılından beri hizmet veren Ulusal Hava Müzesi’nde tarihi uçaklar, uzay aracı, füze, astronot kıyafeti, roket ve diğer uçuş eserleri sergilenmektedir ve içerisinde yirmi üç adet galeri bulunmaktadır. Müzede sergilenen neredeyse tüm uçak ve uzay araçları orijinaldir. Her yıl turist akınına uğrayan müze 2018 yılında 6,2 milyon ziyaretçisi ile dünyanın en çok ziyaret edilen beşinci müzesi olmuştur. Müzede keyifli vakit geçirmek istiyorsanız rehberlerin ücretsiz turlarına katılabilir, eserler hakkında daha fazla bilgi öğrenebilirsiniz.

Müzenin Zaman İçerisindeki Gelişimi

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nin diğer resmi adıyla Smithsonian Enstitüsünün 1946 yılında Ulusal Hava Müzesi olarak kurulan bölümü ve ana binası, 1976 yılında National Mall’da açılmıştır. 2003 yılında Dulles Uluslararası Havalimanı'ndaki Steven F. Udvar-Hazy Center’ı da kendisine katarak 760.000 fit karelik (71.000 m2) alanda faaliyet göstermeye başlamıştır. Maryland'de bulunan Paul E. Garber Koruma, Restorasyon ve Depolama Tesisi'nde 2014 yılından itibaren müzede restorasyon ve arşivleme çalışmaları sürmekte olup Udvar- Hazy ek binasına taşınmaktadır.

Müzede Merak Edilen Eserler

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde dünyanın en önemli uçakları, uzay araçları ve gereçleri bulunuyor. Müzede merak edilen eserlerin başında Apollo 11 koruma modülü ve Neil Armstrong’un uzay giysisi yer alıyor. Uzaya erişen ilk özel olarak geliştirilmiş pilotlu SpaceShipOne Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde sergileniyor. Bir adet üretilmiş olan SpaceShipOne ilk uçuşunu 20 Mayıs 2003 yılında gerçekleştirmiş ve 4 Ekim 2004’te emekliye ayrılmıştır. John Glen tarafından uçurulan Amerika’nın ilk yörünge uçuşunu yapan Friendship 7 kapsülü uçağı ve ses duvarını aşan ilk insanlı uçak olan Bell X-1 uçağı da müzede ilgi çeken uçaklar arasında bulunuyor. Müzede sergilenen diğer araçlar arasında Hubble Uzay Teleskobu’nun yedek aynası, William Herschel'in 20 metrelik teleskopunun tüpü ve usturlap gibi parçalar yer alıyor.

Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nin Bölümleri

Müzeye giriş yaptığınızda giriş bölümünde Boeing Kilometre Taşları uçuş salonu bulunuyor. Bu salonda tarihe yön veren önemli uçaklar ve uzay yolculuğunda kullanılan araçlar bulunuyor. Boeing Kilometre Taşları uçuş salonunun çaprazına doğru ilerlediğinizde evreni geliştirme salonu yer alıyor. Evreni geliştirme salonunda evren hakkındaki fikirler ve astronomik araçlardaki gelişmeler ziyaretçilere gösteriliyor. Bölümse sergilenen fotoğrafçılık, teleskop, spektroskopi ve dijital teknoloji gibi dalların zaman içerisindeki değişimleri ve dünyaya olan etkileri görülüyor. Evreni Keşfetme Salonu’nu ziyaret ettikten sonra tam karşınıza Dünya’yı Öteye Taşıma Salonu çıkıyor. Salonda Dünya’nın uzay istasyonundan göründüğü hali duvarda bulunuyor ve aynı zamanda salonun orta bölümünde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Müzenin ikinci katında ise Apollo 11 uzay aracı ile aya iniş yapan Neil Armstrong uzay giysisi sergilenmektedir. Müzenin son bölümü olan Wright Kardeşler Salonu’nda da uçuşla ilgili eserler ve çalışmalar sergilenmektedir.

Ulusal Hava ve Uzay Müzesine Nasıl Gidilir?

Amerika’ya seyahat etmeyi düşünüyorsanız Washington DC’de yer alan Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Independence Ave'deki Ulusal Alışveriş Merkezi'nde yer alan müzeye aracınızla da gidebilirsiniz ancak toplu taşıma araçlarını kullanmak daha kolay bir yol olabilir. Müzeye yakın metro istasyonlarını da kullanmak sizin hızlı bir şekilde müzeye ulaşabilmenizi sağlayacaktır. 25 Aralık günü hariç müze düzenli olarak sabah 10.00 ile akşam 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’ni keşfetmek için seyahatinizi hemen planlayabilirsiniz.

İlgili yazılar

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler