British Museum her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor ve dünyanın en popüler ve ilgi çekici müzeleri arasında yer alıyor. İngiltere’nin Londra şehrinde bulunan bu müze ülkenin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor. Dünyanın dört bir yanından getirilen Antik Çağ yapıtları ve etnografya koleksiyonları bulunuyor. Bunların yanı sıra İngiltere tarihi ile ilgili eserler, başyapıtlar, objeler ve antikalar da müzenin içerisinde sergileniyor. Oldukça büyük olan bu müzeyi eğer bir gün yolunuz Londra’ya düşerse ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

British Museum’un Tarihi

Tarihsel ve sanatsal anlamda büyük önem taşıyan British Museum tarihçesinde Sir Hans Slome’un büyük payı vardır. 1660 ile 1753 yılları arasında yaşayan Sir Hans Slome İngiltere’nin soylular sınıfındandı. Sir Hans Slome’un yaşamı boyunca biriktirdiği yaklaşık 70 bin parçalık koleksiyonu vefatı sonrasında İngiliz devletine miras kalmıştır. Tek seferde bu kadar yüklü miktarda eserlerin İngiliz hükümetine miras kalması sonucunda British Museum için girişimlere başlanmıştır. Oxford kontları Edward ve Robert Harley'nin daha önce miras bıraktıkları önemli el yazması kütüphanesi ve 1571-1631 yılları arasında yaşayan Sir Robert Bruce Cotton'ın bağışlamış olduğu el yazmaları, sikkeler ve antikalar da müzenin Sloane koleksiyonuna katılması ile birlikte koleksiyon genişletilmiştir. 2. George, Krallık Kütüphanesi’ni müzeye 1757 yılında bağışladıktan sonra Bloomsbury'deki Montagu House'da 15 Ocak 1759 yılında müze ziyarete açıldı.

British Museum’un Sahip Olduğu Muhteşem Eserler

British Museum eserleri turistler tarafından oldukça ilgi çekiyor. Müzede görülmesi gereken eserler oldukça fazla! Eserlerin tümünü bir günde görmek mümkün değil ancak öne çıkan eserleri belirleyerek müzeyi kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. Rosetta Taşı müzede öne çıkan eserler arasında yer alıyor. M.Ö. 196 yılına ait olan bu taş üzerinde hiyografik yazı bulunuyor ve müzeye giriş yaptığınızda karşınıza ilk çıkacak eserlerdendir. Ur oyunu, British Museum’da sergilenen bu gizemli eser M.Ö. 2400-2600 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor. Oyun tahtasının İran’da yapıldığı tahmin edilen Ur oyununun kuralları arkeologlar tarafından hâlâ bilinmiyor. Diğer gözde eserlerden biri ise Katebet Mumyası’dır. Katebet adlı bir kadına ait olan mumya 165 (cm) boyundadır ve M.Ö. 1250-1330 yıllarından kalma olduğu biliniyor. British Museum’da bulunan bir diğer eser ise küçük ama oldukça değerli bir eser olan Oxus Hazinesi’dir. M.Ö. 4-5 yıllarında yapılan bu altın eserde atlı arabası ile seyahat eden kral figür edilmiş. Oxus Hazinesi, 75,5 gram ağırlığı ve 19,5 cm boyu ile müzede görülmesi gereken eserler arasında yer alıyor. British Museum’da Türkiye’den de eserlere yer verilmiştir.

British Museum’daki Bölümler

British Museum’da koleksiyonlar 4 ana bölümde toplanmaktadır. Bunlardan bir tanesi Eski Çağ Yapıtları bölümüdür ve bu bölümde farklı medeniyetlere ait sayısız eser bulunmaktadır. Sikkeler ve Madalyalar bölümünde ise eski çeşitli boyutlardaki ve şekillerdeki madeni paralar sergilenmektedir. Bu bölümde ilk ve farklı medeniyetlerin paralarını inceleyebilirsiniz. "Museum of Mankind" (İnsanlık Müzesi) günümüzde müzeden ayrı bulunan etnografi bölümüdür. Son olarak da baskı ve çizimler bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Müzenin kuzey kısmı Asya ve etnografya galerilerine ayrılmışken doğu kısmında ise İngiliz, Orta çağ ve Rönesans eserleri yer alıyor. Müzede Slone koleksiyonu için ise ikinci kat ayrılmıştır. British Museum Türk eserleri de ‘’Antique Turkey” adlı kısımda sergileniyor. Bu eserler arasında Türkiye’den getirtilen İznik Çinileri dd bulunuyor. Sanatla ve tarihle dolu British Museum’da dünyanın dört bir yanından getirilen eserleri keşfetmek için zaman kaybetmeden rotanızı oluşturabilirsiniz!

İlgili yazılar

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler