Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi dünyanın en büyük müzesi olarak karşımıza çıkıyor. 71 bin metrekarelik alana sahip olan bu müze içerisinde 350 binden fazla eser bulunup 35 bin adeti ise gösterime sunuluyor. Louvre Müzesinde oldukça önemli eserler sergileniyor. 2019 yılında 9.1 milyon ziyaretçi sayısı ile yine en çok ziyaretçi çeken müze üç bölümden meydana geliyor. Bu bölümlerin içindekiler; resim, heykel, dekoratif sanatlar, Antik Mısır, Antik Yakın Doğu, Yunan, İslam eserleri, bahçesi ve cam piramidi olarak ziyaretçilerini karşılıyor. Elbette ki bu bölümlerin tamamını bir günde gezmek mümkün değil. Eğer vaktiniz varsa bu eserleri doya doya incelemenizi ve anın tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Louvre Müzesinin Tarihi

Adını Power (güç) kelimesinden alan Louvre on üçüncü yüzyılda Philippe Auguste tarafından inşa ediliyor. Başlarda Louvre Saray olarak yapılmış olup on dördüncü yüzyılda kraliyet merkezi haline getiriliyor. On beşinci yüzyılda Saray, Loire’nin kıyısına taşınınca Louvre uzun yıllar boş ve bakımsız kalıyor. Saray bakımsız halinden kurtarıp müze haline getirilmek isteniyor ancak III. Napolyon döneminde bitiriliyor. 1793 yılında müze haline getirilen saray 537 adet eserle halka açılıyor. 1871 yılında çok büyük bir yangın geçiren müze yapılan tamir ve düzenlemelerle onarılıyor. 1932’de günümüzdeki halini alan Louvre Müzesi bugün 350 binden fazla eseri ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

Louvre Müzesi’nin Bölümleri

Louvre Müzesi bölümleri 3 ayrı kanattan ve 8 ana departmandan oluşuyor. Bunlardan biri “Sully Kanadı” Louvre Müzesi’nin en eski kanadı olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu kanatta Antik Yunan ve Antik Mısır eserleri bulunuyor. “Denon Kanadı” Louvre Müzesi’nin en kalabalık kanadıdır. Kalabalık olmasının nedeni “Mona Lisa, Les Noces De Cana (Cana’da Düğün), Venüs and Mars, Psyche and Cupid” gibi oldukça popüler tabloların bu bölümde bulunmasından kaynaklanıyor. Bir diğeri ise “Richelieu Kanadı”. İçerisinde Napolyon Bonapart’ın kaldığı odalar, perdeler, yemek masaları, göz kamaştırıcı avizeler gibi eşyalar bulunuyor.

Dünyanın En Önemli Eserleri Louvre Müzesi’nde

Müzenin en önemli eserlerinden biri, 1500’lü yılların başında Leonardo Da Vinci tarafından yapılan ”Mona Lisa” tablosu. Antik Yunan heykel sanatının en önemli heykellerinden Vénus de Milo Louvre’da sergileniyor. Aşk ve Güzellik Tanrıçası Afrodit’i simgelediği düşünülen eserin M.Ö. 100’lü yıllarda yapıldığı iddia ediliyor. “The Wedding” at Cana (Cana’daki Düğün) adlı Veronese’nin en popüler eseri Louvre Müzesi’nde yer alıyor. Eserde İncil’deki Eski Ahit’ten bir hikaye anlatılıyor, İsa’nın suyu şaraba çevirmesi, yani ilk mucizesi resmediliyor. Müzede sergilenen en popüler eserlerden biri de Jacques-Louis David’in 1805-1807 yılları arasında yaptığı “The Coronation of Napoleon” (Napolyon’un Taç Giyme Töreni). Napolyon’un Notre Dame Katedrali’inde taç giyme törenini konu alan bu eser insan figürlerinin gerçekçiliği ve 6,21 m x 9,79 m’lik büyüklüğü ile görenleri büyülüyor. Michelangelo’nun 1513-1516 yıllarında yaptığı iki köle adlı figürleri de Louvre Müzesi’nde yer alan eserler arasında bulunuyor.

Louvre Müzesi Piramit

Louvre Müzesi’nin avlusunda bulunan cam piramit yapıya sonradan ekleniyor. Cam piramidin büyük çoğunluğu müzenin giriş kapısı olarak kullanılıyor. Yapımı Çinli mimar Ieoh Ming Pei tarafından tasarlanıp hayata geçiriliyor. Louvre Müzesi piramit yapımına, 1984 yılında başlanıyor ve bu süreç de 1989 yılında tamamlanıyor. Cam ve çelikten yapılan piramidin yüksekliği 20.6 metreyi buluyor. Tabanının her kenarı 35 metre uzunluğunda olan cam piramit Louvre Müzesi’nin havasına hava katıyor. Piramidin inşaatı sırasında ise çeşitli tartışmalar yaşanıyor. Müzenin genel yapısı ile uyumsuz olduğunu düşünenler oluyor. Yeni ile eski arasında modern bir yapı olarak değerlendiriliyor ve zaman içerisinde bu tartışmalar son buluyor. Louvre Müzesi’ni merak ediyorsanız Louvre Müzesi sanal tur seçeneği ile görmek istediğiniz bölümleri gezebilir ve daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

İlgili yazılar

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler