Olimpos Antalya ilinin batısında Kemer ile Adrasan arasındaki Kumluca ilçesinde yer alıyor. Her yıl binlerce turist çeken Olympos’ta ziyaret edebileceğiniz lokasyonlar çeşitlilik gösteriyor. Tarihî antik kenti, plajları, doğası ve safari imkanları ile doğal güzelliklerin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Yunan mitolojisinde Tanrıların oturduğu “yeryüzündeki cennet” olarak diyebileceğimiz önemli liman kentlerinden biri olan Olympos adını 16 km uzağında olan Torosların uzantısı Tahtalı Dağı’ndan alıyor. Günümüze kadar ulaşmış olan antik kent kalıntıları genellikle doğudan batıya doğru denize akan ırmağın her iki tarafına dağılmış bir şekilde bulunuyor. Antik dönemde nehrin ikiye böldüğü kent, nehir yatağı içine alınarak iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile iki taraf birbirine bağlanmıştır.

Liman Kenti, Olympos Tarihi

Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte İ.Ö. 167-168 yıllarında basılan Likya sikkelerinde “Olympos” adı geçiyor. Likya Birlikteliği üç oy hakkına sahip olup 6 şehirden biri olmakla birlikte Olympos Likya medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Deniz ticaretinin yoğun olarak yapıldığı Olympos Antik Kenti Likyalı korsanların merkezi olarak da biliniyor. Olympos Limanı Likya döneminde ticaret gemilerinin en büyük korkularından biri olmuştur. Antik kentin kalıntıları günümüze kadar ulaşmış olup, bazı kalıntılar orman ve çalıların arasında dağınık ve üstü kapanmış bir şekilde bulunmaktadır. Kentin yapısında Roma, Bizans ve Helenistik dönemlerden kalma farklı mimari tarzlar görülüyor. Güney kısmında yer alan ve Helenistik dönemden kalan çokgen örtülü duvar, Roma ve Bizans dönemindeki bölüm onarımlarını işaret ediyor. Antik kentin kapısında bulunan heykel kaidesi, Roma İmparatoru Markus Aurellius (İS 172–173) adına yapılmış ve İon mimarisinde küçük bir tapınağa ait parçalardan olduğu anlaşılmıştır. Zaman içerisinde kentin ortasından geçen nehir kenti ikiye bölüp Kuzey ve Güney Nekropol olarak ayrılmıştır. Kuzey Nekropol’de bulunan 113 tane mezar düzensiz şekilde iken Güney Nekropol’de tüm mezarların daha düzenli bir şekilde yerleştirildiği anlaşılmıştır.

Olympos Efsanevi Yanartaş

Olympos’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden birtanesi ise Çıralı Plajının yamacında bulunan Yanartaş kayalarıdır. Kayaların aralarından çıkan doğal gaz sıkışması sonucu alevler ortaya çıkıyor. Deniz seviyesinden 230 metre yükseklikte yer alan Yanartaş, Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Havanın kararmasıyla birlikte eşsiz bir görüntü sunan kayalar görenleri kendine hayran bırakıyor. Bin yıldır yanan bu kayalar hakkındaki rivayetlere göre Likya Kralı bir gence ejderha görünümlü Khimera adlı bir hayvanı öldürmesini emrediyor. Genç, Pegasus adındaki kanatları olan atı ile bu vahşi hayvana saldırıyor. Toprağa gömülen Khimera’ın çıkardığı ateşlerin toprağın ve taşların altından günümüze kadar ulaşmaya devam ettiğine inanılarak adı Yanartaş konulmuştur.

Olympos Sahilindeki Caretta Carettalar

Olympos sahili görenleri kendine hayran bırakan muhteşem bir doğaya sahip. Olympos’un güney sahilinde bulunan dünyaca ünlü özelliği Caretta carettalardır. Olympos Plajı sahilinde yer alan Caretta carettalar yaşamlarını bu lokasyonda sürdürmelerinin nedenlerinden biri ise denizinin çok berrak ve temiz olması sayesinde denize çok rahat ulaşıp yaşamlarını sağlayabiliyor olmasıdır. 2 aylık yumurtada gelişim süreçlerini tamamladıktan sonra binlerce Caretta caretta denizle buluşuyor. Plajda Caretta carettaların yaşam alanlarının zarar görmemesi için işletmeler bulunmuyor.

Olympos’ta Konaklama

Olympos Antik Kenti ve kentin çevresinde yapılacaklar listesi oldukça fazla olduduğundan ziyaretçiler bu bölgeye yakın konaklama yerlerini tercih ediyor. Olympos Plajı, mağaraları, antik kenti ve dalış gibi imkanları sayesinde birçok değişik tarzda işletmeye de ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında olduğu kadar bahar aylarında da konaklama için oldukça keyifli olan Olympos Antalya merkeze 85 km uzaklıkta yer alıyor. Portakal ağaçları, nar ağaçları ve armut ağaçları ile çevrelenmiş muhteşem doğada özel Olimpos bungalow evleri ziyaretçileri karşılıyor. Konaklamanızı bungalov ve otel gibi yerlerde yapmak istemiyorsanız sahile yakın lokasyonlarda kamp şeklinde çadır kurabileceğiniz konaklama imkanı sunan işletmeler de yer alıyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler