Aydın’ın Karasu ilçesinde, Gayre mahallesinde bulunan Afrodisias Antik Kenti adını aşk ve güzellik Tanrıçası Afrodit’ten alır. Önceleri Lelegonpolis, Megapolis, Ninoi gibi isimlerle anılan antik kent, M.Ö.2.yy’da Afrodisias adını almıştır. Afrodisias Antik Kenti kim buldu sorusuna cevap olarak 1958 yılında gazeteci Ara Güler’in Aydın taraflarında yolunu kaybetmesi sonucunda çevrede fark ettiği taş ve sütun farklılıklarından Afrodisias Antik Kentinin ilk parçaları bulunur. Parçaların fotoğrafını çeken Ara Güler İstanbul’da bölgeyi araştırmış ancak pek fazla ilgi görmemiştir. Bu olayların ardından Güler, fotoğrafları ABD’de bulunan bir dergiye yollamıştır. Dergi birkaç adet daha fotoğraf istemiştir ve gerekli izinler tamamlandığında Amerika’dan gelen arkeologlar bölgedeki çalışmalara başlamıştır. Araştırmalara başlandıktan sonra Afrodisias Antik Kenti’nin MÖ. 500’lü yıllara dayandığı ve Roma İmparatorluğu’na ev sahipliği yaptığı anlaşılmıştır. Büyüleyici bir atmosfere sahip Afrodisias Antik Kenti için yola çıkmadan önce SIXT şubelerimizden aracınızı güvenle kiralayabilirsiniz.

Afrodisias Antik Kentinin Tarihi

Afrodisias hikayesi bölgenin keşfinden sonra yapılan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkmaya başlamış ve kentin M.Ö. 5.yy’da kurulduğu anlaşılmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde zamanla gelişen antik kent, M.Ö. 1. Ve M.S. 5. yüzyıl aralarında özellikle heykelcilik alanında oldukça gelişim göstermiştir. M.S. 3.yy.’da Roma İmparatorluğu’na bağlı Karia eyaletinin başkenti olan Afrodisias Antik Kenti’nin etrafı M.S. 4.yy’da surlarla çevrilmeye başlanmıştır. Zamanla önemini kaybetmeye başlayan kent, M.S. 6.yy’dan itibaren Afrodit Tapınağı’na dönüştürülüp kilise olmuştur. İyice küçülüp küçük bir kasabaya dönen kent, M.S. 12.yy.’da ise tamamen terk edilmiştir. Günümüze kadar gelen bu anıtlar zaman içerisinde kentin bulunduğu konumdan dolayı birçok şiddetli deprem görmüştür. Tarihte bu bölgede 4.yy ve 7.yy’da büyük depremlerin olduğu biliniyor. 4.yy.’daki depremde su akış yönleri değişerek kentin bazı yerleri su altında kalmıştır, 7.yy’daki depremde ise antik kent büyük anlamda zarar görüp sonrasında bakımsız kalmıştır.

Afrodisias Kenti’nin Bölümleri

Afrodisias, tiyatro ve tapınak bölümlerinin arasında sütunlarla çevrili şekilde yapılmıştır. Yapımı yaklaşık 150 yıl sürdüğü bilinen bu şehirde günümüzde görüntüsü bozulmamış eserler de mevcut. Afrodisias’ın en önemli özelliklerinden biri de dünyanın en iyi korunmuş stadyumuna sahip olmasıdır. 50 metre genişliği ve 262 metre uzunluğu ile zamanında halk oyunları, atletizm ve festivaller düzenlenen stadyumun elips şeklinde tasarımı sayesinde her köşesinden sahne daha kolay görünür. Böyle bir tasarımın yüzyıllar öncesinde planlanmış olması ise günümüzde bile ziyaretçilerin oldukça fazla ilgisini çeker. Tapınağın diğer ilginç kısmı ise Roma İmparatoru Hadrian için özel tasarlanan banyo bölümüdür. Diğer bölümlerinde ise kadın ve erkekler için banyo ve hamamlar bulunmaktadır.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Ne Zaman Alındı?

Polonya’nın Krakow şehrinde 9 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilen 41. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla birlikte Aydın’ın Karasu ilinde bulunan “Afrodisias Antik Kenti ” Dünya Miras Listesi’ne eklenmiştir. Yunan- Roma döneminin mimari ve kent özelliklerini çok iyi yansıttığı, heykeltıraş işçiliğinin Akdeniz bölgesinde de görüldüğü belirtilmiş ve Afrodisias Antik Kenti UNESCO Türkiye’nin sitesinde bahsedilmiştir. Türkiye’nin Unesco Dünya Miras Listesi’ndeki 17. varlığı Afrodisias Antik Kenti olmuştur. Toplantıda diğer ülkelerde yer alan tarihî, kültürel ve doğal güzellikleri değerlendirilerek listeye katılmıştır.

Afrodisias Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Afrodisias Antik Kenti yılın her döneminde turistlerin ziyaret ettiği lokasyonlardan biri olmakla birlikte yaz ve kış sezonu arasında kentin ziyaretçiye açık olma süresi farklılık gösteriyor. Afrodisias Kenti’ne sadece yaz sezonunda Karasu ilçesinden minibüsler kalkıyor. Eğer kendi arabanız ile ulaşımınızı sağlamak istiyorsanız size en yakın SIXT Rent a Car şubemizden birinci sınıf aracınızı kolaylıkla kiralayabilirsiniz. Aracınızla Aydın il merkezine ulaştıktan sonra Nazilli yolundan Kuyucak - Tavas yol ayrımını dönerek 15 km sonra Antik Kenti tarihiyle keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler