Türkiye'de kayak turizminin en popüler destinasyonlarından olan Erzurum, her kış sezonunda sayısız kış tatilcisini ağırlıyor. Kentteki 70 km uzunluğunda ve 25 km genişliğinde olan, 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilen Palandöken Dağları bölgenin en meşhur kayak merkezlerinden birini sunuyor. Bununla beraber Erzurum kayak merkezleri bunlarla da sınırlı değil. Her sezon, kentin farklı pek çok noktasındaki kayak merkezi, modern ve gelişmiş olanakları ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Erzurum kayak merkezlerini keşfetmek ve yolculuğunuzu planlamak için içeriğimizi keşfedebilirsiniz!

İçindekiler

Erzurum Hakkında

Palandöken Dağları'nın kuzey eteklerinde kurulu olan Erzurum, içinden Karasu (Fırat) Nehri'nin geçtiği ovanın güneydoğusundadır. Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden bazılarının Erzurum'da olması da kentin tarihi açıdan önemli bir yerde bulunmasını sağlıyor. Şehir civarındaki yerleşim merkezlerinin tarihi MÖ. 4000’lere kadar gidebiliyor. Hititlerden Urartulara, Perslerden Romalılara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar pek çok medeniyetin hâkimiyet kurduğu kent, hem tabiatı hem tarihi yapıları ile günümüzde doğa ve kültür turizminin de önemli şehirlerinden biridir. Coğrafi olarak ise Erzurum Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'ndedir. Kuzeyinde Artvin ve Rize, batısında Bayburt ve Erzincan, güneyinde Bingöl ve Muş, doğusunda Ağrı ve Kars ile komşudur. Sert kara ikliminin hüküm sürdüğü kent, Türkiye'nin en soğuk illerinden de biridir. Erzurum’un en yağışlı mevsimi ilkbahar sonu yaz başıdır. Ekonomik olarak ise kentte tarım, hayvancılık, ormancılık, sanayi ve turizm sektörleri öne çıkıyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum kayak merkezleri denildiğinde akla ilk gelen nokta Palandöken Kayak Merkezi'dir. Burası, 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilen bir merkezdir. Bu merkez içerisinde; Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası olmak üzere toplam 3 kayak merkezi bulunuyor. Erzurum Boğazı, aynı zamanda Palandöken Kayak Merkezi adıyla da biliniyor. Palandöken'de slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist de yer alıyor. Bölge, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli olması ile de dikkat çekiyor. Böylelikle uzun süre kayak turizmi için tercih edilebiliyor. Palandöken Kayak Merkezi'nde kayak mevsimi Kasım ayından itibaren başlıyor ve Nisan ayının sonuna kadar sürebiliyor. Ayrıca 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapması da kenti Türkiye ve dünya kış turizminin cazibe merkezlerinden biri haline getiriyor. Merkezdeki pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift bulunuyor. Ayrıca merkezin yakınlarında 5 yıldızlı, 4 yıldızlı, 3 yıldızlı ve 2 yıldızlı oteller yer alıyor. Son olarak Palandöken Kayak Merkezi, kent merkezine yaklaşık 6 km uzaklıktadır ve bu mesafeyi araçla yaklaşık 10 dakikada tamamlayabilirsiniz.

Erzurum seyahatinizde konforlu ve güvenli bir araç yolculuğu yapmak isterseniz, Erzurum Havalimanı Araç Kiralama hizmetlerimizden de yararlanabilirsiniz.

Konaklı Kayak Merkezi

Erzurum'da şehir merkezinden yaklaşık 17 km uzaklıkta ise Konaklı Kayak Merkezi yer alıyor. 460 hektar arazi üzerine kurulu olan merkezin kayılabilen alt noktası 2200 m, üst noktası 3185 m yüksekliğe sahiptir. Bölgede eğim oranları çeşitlilik gösteriyor. Bu sayede her seviyeden kayakçı, kendi düzeyine uygun bir alanı tercih edebiliyor. Potansiyel olarak 16 pisti bulunan bölge, 25. Dünya Üniversite Kış Oyunları'nda hizmet vermesi ile de dikkat çekiyor. Aynı anda 14 bin kayakçıya hizmet verebilen Konaklı Kayak Merkezi'nde iniş yönleri kuzeydoğu-kuzeybatı arasında değişiyor. Merkezde Erkekler Süper Büyük Slalom Pisti Büyük Slalom start yüksekliği 2.960 m., varış yüksekliği 2.340 m.'dir. Erkekler Büyük Slalom Pisti Büyük Slalom start yüksekliği 2.852 m, varış yüksekliği 2.495 m.'dir. Erkekler Slalom Pisti Slalom start yüksekliği 2.695 m., varış yüksekliği 2.495 m.'dir. Bayanlar Süper Büyük Slalom Pisti Süper Büyük Slalom start yüksekliği 3.045 m., varış yüksekliği 2.495 m.'dir. Bayanlar Büyük Slalom Pisti Büyük Slalom start yüksekliği 2.850 m., varış yüksekliği 2.495 m.'dir. Bayanlar Slalom Pisti Slalom start yüksekliği 2.695 m., varış yüksekliği 2.495 m.'dir.

Kandilli Kayak Merkezi

Şehir merkezine ortalama 36 km uzaklıkta olan Kandilli Kayak Merkezi, 160 hektar arazi üzerindedir. 1.713 - 1.767 m arasında değişen pist rakımlarına sahiptir. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Erzurum 2011'de biatlon ve kayaklı koşu müsabakalarına ev sahipliği yapan Kandilli Kayak Merkezi, her mevsim çok amaçlı kullanıma açıktır.

Dilerseniz, Kamp Malzemeleri içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Erzurum Kayak Merkezleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Palandöken Kayak Merkezi kar kalınlığı ne kadar?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Palandöken Kayak Merkezi'ndeki kar yüksekliği 13 cm'dir.

Erzurum'da kayak sezonu ne zaman bitiyor?

Palandöken Kayak Merkezi'nde genellikle kayak mevsimi Kasım ayından itibaren başlıyor ve Nisan ayının sonuna kadar devam ediyor. Bu zaman aralığı yıldan yıla değişebilir. Bu nedenle güncel kayak sezonu bilgilerini öğrenmeyi unutmayın.

Palandöken Kayak Merkezi kaç metre?

Palandöken Kayak Merkezinde kış sporları faaliyetleri 2200-3176 metre yükseklik kuşağı üzerindedir.

Erzurum'da kaç tane kayak merkezi var?

Erzurum'da Palandöken Kayak Merkezi, Konaklı Kayak Merkezi ve Kandilli Kayak Merkezi olmak üzere toplam 3 kayak merkezi vardır. Bunlardan en bilineni Palandöken Kayak Merkezi'dir ve kendi içerisinde Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylasından oluşan 3 adet kayak merkezi vardır.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler