İkinci el araç satışlarında piyasa koşullarına bağlı olarak fiyatların bir artıp bir azaldığı pazarda en çok satan marka ve modeller belli oldu. Sürücülerin en çok rağbet ettiği ikinci el otomobil model ve markalarını öğrenmek için haberimizin devamını okuyun.

2. El Oto Pazarında En Çok Satan Araçlar Hangileri?

Kasım 2022 itibariyle ikinci el oto pazarının en çok tercih edilen markalarının başında Volkswagen markası geliyor. Model bazında binek araçta Volkswagen Passat en çok satan araba markası ve modeli olurken, söz konusu hafif ticari araçlar olduğunda birinciliği yine Fiat Doblo üstlendi. Indicata tarafından gerçekleştirilen ikinci el online pazar raporundan alınan verilere göre Türkiye'de geçtiğimiz ay toplamda 168 bin 181 adet satış gerçekleşti. Gerçekleşen bu satışlar hem binek hem hafif ticari araçlar bazında ele alındı. Aracın satılmış olarak kabul edilmesinde ilanın tamamen yayından kaldırılmış olması şartı arandı. Ekim 2022 ayı ile kıyaslandığında genel olarak 2. el otomobil satışları yüzde 16,2 artarken aynı dönemin 2021 yılı ile kıyaslandığında artış oranı yüzde 10 olarak kaydedildi.

İkinci el araç pazarının Kasım 2022 verilerine göre en çok tercih edilen binek otomotiv markası 22 bin 977 adet satış ile Volkswagen oldu. Volkswagen'i Renault (22 bin 99) ve Fiat (20 bin 877) takip etti. Satış sıralamasının devamına bakıldığında 16 bin 733 adet ile Ford, 8 bin 914 adet ile Opel, 8 bin 651 adet ile BMW, 8 bin 186 adet ile Hyundai, 8 bin 107 adet ile Peugeot, 7 bin 368 adet ile Mercedes-Benz ve 5 bin 865 adet ile Toyota, ilk 10 sıralamasını oluşturdu. Bu bağlamda en çok satan 10 otomobil markası, ikinci el oto pazarından yüzde 77,2 pay almış oldu. Bununla birlikte birinciliği geçen ay olduğu gibi yine elden bırakmayan Passat, toplamda 7 bin 43 adet satışı ile en çok satan model konumunda yer almayı başardı. Fiat Egea, Renault Clio, Renault Megane, Ford Focus, Opel Astra, Toyota Corolla, VW Polo, VW Golf ve BMW 5 serisi, araç modeli bazında ilk 10'da yer alan modeller arasında. Bu on modeli toplamda binek araç satışlarının yüzde 36'lık payını oluşturdu.

Hafif ticari araçlara baktığımızda yine en çok tercih edilen model Fiat Doblo oldu. Toplamda Kasım 2022 bazında 32 bin 495 adetlik satış gerçekleşen hafif ticari araç pazarının şaşırtmayan lideri Fiat Doblo, toplamda 4 bin 609 adet satışa ulaştı. Fiat Doblo'yu bu alanda Ford Transit ve Fiat Fiorino izledi.

Yargıtay'dan 2. El Araçlara İlişkin Emsal Karar

2. el araç satışları piyasasında satış rakamları ve oranları geçtiğimiz ay itibariyle bu şekilde seyrederken bu hafta itibariyle Yargıtay'dan bu pazara yönelik emsal karar açıklaması geldi. Resmi Gazete'de yayınlanan bu kararda satış sonrası aracın kilometresinin düşürülmüş olduğunu öğrenen kişinin davası ele alındı. Alıcı, 2015 kayıtlarına göre 277 bin kilometrede olan ancak 2019 yılındaki satış esnasında kilometresi 127 bin olarak görünen araca yüksek bedel erdiğini ve zarara uğradığını öne sürerek dava açmıştı. Yerel mahkeme ilk etapta davalı satıcının sorumluluğunun bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddederken Adalet Bakanlığı, kesinleşen kararın kanun yararına bozulması isteminde bulunarak temyiz istemi üzerinde görüştü.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararında davacının sonraki ayıba karşı davalıdan tazminat isteyebileceği ifade edilerek devraldığı ürünü imkan bulur bulmaz göden geçirebileceği ve üründe satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp bulunması durumunda bunu uygun bir süre içerisinde satıcıya bildirmek zorunda olduğu belirtildi.

İkinci el araç arayışınız devam ederken otomobil ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak birbirinden uygun ve konforlu kiralık araçlara Sixt ile ulaşabilir ve hemen rezervasyon yapabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler