Başta otomobiller olmak üzere tüm motorlu araçların trafiğe çıkabilmesi ve trafikte güvenle seyredebilmesi için belirli dönem aralıklarında muayene olmaları gerekmektedir. Bir aracın kusurları, girdiği araç muayenesi sonucu tespit edilmekte ve güvenli bir sürüş için bu kusurların bir an önce telafi edilmesi istenmektedir. Bununla birlikte muayenesiz araç kullanmanın cezası da sürücülere muayenelerini zamanında yaptırmaları ve muayenesiz trafiğe çıkmamaları için uygulanan caydırıcı uygulamalardır. Peki muayenesiz araç kullanmanın cezası ne kadar? Bir muayenesiz araç 1. kez yakalanırsa ne olur? Muayenesiz araç kullanma cezası ödemesi nereye yapılır? Detaylar bu yazımızda.

Araç Muayenesi Nedir, Neden Önemlidir?

Araç muayenesi, trafikte aktif olarak yer alan tüm motorlu taşıtların yaptırması gereken zorunlu bir kontroldür. Araç muayenesi sayesinde aracın trafikte yer almasının uygun olup olmadığı değerlendirilir ve bu muayenenin amacı, araçlarda oluşabilecek kusurların zamanında tespit edilmesini ve düzeltilmesini sağlamaktır. Böylece daha güvenli ve sağlıklı bir trafik ortamı elde edilmesi hedeflenir. Araç muayenesi sırasında ilk etapta aracın ruhsat bilgileri denetlenir, ardından plaka, motor numarası ve şasi numarası da dahil olmak üzere daha detaylı incelemeye geçilir. Muayene işleminde dikkate alınan kriterler arasında frenler, lastikler, yürüyen aksam, emniyet kemeri, koltuklar, aynalar ve aydınlatmalardır. Başka bir deyişle araç muayenesi esnasında araç oldukça detaylı bir kontrolden geçer ve varsa tespit edilen kusurlar not alınarak raporlanır. Ardından bu rapor sürücüye teslim edilerek aracın trafiğe çıkışının uygun olup olmadığı belirlenmiş olur. Eğer aracın trafikte yer almasına müsaade etmeyen kusurları varsa, araç sahibinin bu kusurları bir an önce gidermesi talep edilir. Tekrar eden araç muayene ücreti, 30 gün içerisinde kusurların tamamlanıp yeniden muayeneye getirilmesi durumunda ücretsiz olacaktır. Öte yandan düzenli olarak yaptırılması gereken ve ilk kez gelinen yıllık araç muayenesi ise elbette ücrete tabiidir ve yıldan yıla değişkenlik gösterir.

Araç Muayenesi Nerede Yapılır?

Türkiye'de araç muayenelerini gerçekleştiren resmi kurum TÜVTÜRK'tür ve bu konudaki tek yetkili kuruluştur. Kuruluş randevu sistemiyle çalışmaktadır ve tüm randevular kurumun resmi internet sitesi üzerinden rahatlıkla alınabilir. Muayene sonucu kusurlu bulunan araçlardan tüm kusurların ivedilikle giderilmesi talep edilirken herhangi bir kusur bulunmadan kontrolden geçen araçların muayeneden başarılı bir şekilde geçtiğini söylemek mümkün olur. Başka bir deyişle bir aracın araç muayenesinden geçebilmesi normal ya da kusurlu olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Kusurlu muayene geçişlerinde sürücüye eksikler belirtilir, bu eksiklerin tamir edilmesi istenir, ancak ağır bir kusur söz konusu değilse bu kusurlar aracın tekrar trafiğe çıkmasına engel teşkil etmez.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Her aracın belirlenen muayene tarihleri vardır ve bu muayene tarihlerinde araçların TÜVTÜRK'ten muayene olması ve denetlenmesi gerekir. Muayene zamanı gelmesine rağmen muayene işlemleri yaptırılmayan araçlar muayenesiz araç kullanma cezasına tabi tutulur. Muayenesiz araç kullanma cezası nedir diye bakıldığında bu meblağın 2023 yılı için 951 TL olduğunu söylemek mümkündür. Bu ceza tutarı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25'lik bir indirim tutarı uygulanır. Unutmamak gerekir ki muayenesiz araç kullanma cezası 2023 yılı için her kullanımda farklı olacaktır. İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir. Eğer aracınıza dair bir muayene cezası olduğundan şüpheleniyorsanız, e-Devlet hesabınız üzerinden ya da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi üzerinden bunu öğrenebilirsiniz.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Araç muayenesiz gezme cezasını ödeyebileceğiniz birden fazla yetkili mecra vardır. Var olan cezalarınızı PTT şubeleri, vergi daireleri, e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitesi ve aracı banka kuruluşları üzerinden doğrudan gerçekleştirebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki ısrarla aracınızı muayenesiz olarak kullanmaya devam ettiğiniz halde daha fazla ceza ve daha fazla ceza puanı yemekle kalmaz, aynı zamanda aracınızın trafikten tamamen men edilmesine dahi neden olabilirsiniz. Bu nedenle de aracınızın muayene zamanı geldiği zaman onu vakitlice TÜVTÜRK muayene istasyonlarına götürüp muayene ettirmeniz önem taşır.

Tüm muayeneleri zamanında ve eksiksiz yapılmış, hiçbir kusuru ve hasarı bulunmayan birbirinden konforlu son model araçlarımızı incelemek ve araç kiralama ihtiyaçlarınızı gidermek için doğru yerdesiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler