Araçla uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenler, hem güvenlik hem de konfor standartları açısından önem taşıyor. Uzun araç seyahatlerinde farklı pek çok senaryoya karşı hazırlıklı olmak, öncelikle sürücü ve yolcu güvenliği için taviz verilmeyecek bir konu. Bu doğrultuda uzun yola çıkmadan önce yapılması gerekenler daha çok araç bakımı ile ilgili maddelerden meydana geliyor. Bununla beraber sürücü ve yolcu davranışlarına yönelik de çeşitli direktifler var. İçeriğimizde uzun yola çıkmadan önce neler yapılmalı hakkındaki tüm merak edilenleri bir araya getirdik.

İçindekiler

1. Motor Kontrolü Yapın

Uzun yola çıkmadan önce ne yapılmalı bakıldığında en önemli maddelerden birini motor bakımı oluşturuyor. Esasında uzun yola çıkılmasa dahi motor bakımının periyodik olarak yapılması elzem. Böylece ileride oluşabilecek daha maliyetli problemlerin önüne de geçebilirsiniz. Bunun yanı sıra araçlar uzun yollarda, şehir içi trafikten farklı durumlar ile karşılaşabiliyor. Dahası, araç uzun süre çalışacağı için motorun da daha iyi ve çok performans göstermesi gerekiyor. Bu nedenle ilkin motor bakımını yaptırmalısınız.

2. Lastiklerinizi Kontrol Edin

Araçla uzun yola çıkmadan önce stepne dahil tüm lastiklere bakmanız / baktırmanız da oldukça önemli. Peki uzun yolda lastik basıncı kaç olmalı? Bu sorunun yanıtı araçtaki denge dağılımı, yolcu sayısı ve lastik tipine göre değişiyor. Örneğin, aracın ağırlık dengesinin eşit olduğu senaryolarda 195 65 R15 lastik hava basıncı için şu bilgiler yaygındır:

  • Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise ön tekerlekler 34 psi, arka tekerlekler 32 psi olmalı.
  • Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 34 psi, arka tekerlekler 34 psi olmalı.
  • Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 34 psi, arka tekerlekler 36 psi olmalı.

195 55 R16 lastik hava basıncında ise aracın ağırlık denge dağılımı eşit ise şu standartları koruyabilirsiniz:

  • Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise ön tekerlekler 34 psi, arka tekerlekler 32 psi olmalı.
  • Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 34 psi, arka tekerlekler 34 psi olmalı.
  • Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 34 psi, arka tekerlekler 32 psi olmalı.

205 55 R16 lastiklerin hava basıncı da yine denge dağılımına, yolcu sayısına göre değişkenlik gösteriyor. Buna göre, 205 55 R16 lastiklere sahip araçların ağırlık denge dağılımı eşit ise lastik basıncında şu standartlar bekleniyor:

  • Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise ön tekerlekler 36 psi, arka tekerlekler 34 psi olmalı.
  • Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 36 psi, arka tekerlekler 36 psi olmalı.
  • Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 36 psi, arka tekerlekler 38 psi olmalıdır.

225 45 R17 lastik türlerinin ideal hava basıncı da değişebiliyor. Eğer araçtaki ağırlık dengesi eşit ise 225 45 R17 lastik basınçları şu şekilde olmalı:

  • Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise ön tekerlekler 38 psi, arka tekerlekler 36 psi olmalı.
  • Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 38 psi, arka tekerlekler 38 psi olmalı.
  • Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 38 psi, arka tekerlekler 40 psi olmalı.

Yukarıdaki maddeler araçlardaki ağırlık dengesinin eşit olduğu durumlardaki bazı lastikler için geçerlidir. Uzun yola çıkmadan önce lastik basıncı nasıl ayarlanmalı bakıldığında çok farklı değişkenler olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle aracın ağırlık denge dağılımı, ön ve arka koltuklardaki yolcu sayısı gibi kriterlere bakmanız / baktırmanız elzem. Bunun yanı sıra görece 5 yıldan eski lastiklerin uzun yola çıkmadan önce değiştirilmesi gerekiyor. Eğer mevcut lastik standartlarınız hakkında emin değilseniz aracınızı yetkili servise götürmeyi unutmayın.

3. Aracı Detaylı Kontrollerden Geçirin

Uzun yola çıkmadan önce arabada ne tür bakımlar yapılmalı bakmak gerekirse genel ve detaylı kontroller de önem kazanıyor. Frenleri kontrol ettirmek, motor yağı ve elektrik aksamına baktırmak, radyatörde bulunan antifiriz miktarını kontrol ettirmek, disk ve balataların güncel durumuna baktırmak, hava ve yağ filtrelerini gerekiyorsa değiştirmek, araçta LPG varsa bakımını yaptırmak, klima kontrolü, silecek suyu kontrolü bunlardan bazılarıdır. Ayrıca periyodik bakım zamanınız yaklaştıysa uzun yola çıkmadan önce mutlaka aracınızı servise götürün.

4. Yasal Gereklilikleri Yerine Getirin

Şehirlerarası yola çıkarken yapılması gerekenler yalnızca araç bakımı ile ilgili değildir. Bunun yanı sıra araçlar ile ilgili güncel yasal yükümlülükleri de karşılamanız gerekiyor. Örneğin, zorunlu trafik sigortanızın geçerlilik süresini mutlaka kontrol edin. Sigorta süresinin eğer yolculuğunuz esnasında sonlanma riski varsa sigorta şirketinizden bilgi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra aracınızın mutlaka muayeneden geçmiş olması da önemli.

5. İç - Dış Yıkama Yaptırın

Arabayla uzun yola çıkarken iç - dış yıkama yaptırmayı da ihmal etmeyin. Böylece hem görüş açınız daha net olacaktır hem de iç mekânda daha konforlu bir seyahat yapabilirsiniz. Bunlar hem emniyet hem de konfor açısından önemli faktörlerdir.

6. Sürüş Keyfine Yönelik Notlar

Araba ile uzun yola çıkmadan nelere bakılmalı bakıldığında yolculuğunuzun rahat geçmesi için sağlayabileceğiniz farklı kriterler de var. Bu kısımda ise daha çok kişiselleştirilebilir seçenekler bulunuyor. Bu noktadaki kimi maddeler salt sürüş keyfi ile ilgili de değil. Özellikle uzun yolculuklarda belirli bir konfor standardını korumanız, güvenliğinizi de destekleyecektir. Buna göre aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz:

  • Yanınızda mutlaka yolcu sayısı ile doğru orantılı olarak su, yiyecek, atıştırmalık bulundurun.
  • Bir aile seyahati yapıyorsanız, araçtaki her aile üyesinin sevdiği eşyaları da yanınıza alın.
  • Taşınması zorunlu olan ilk yardım çantanızdaki malzemeleri kontrol edin.
  • Araçta çocuk varsa isofix bağlantısını kontrol edin.
  • Yolculuk öncesi uykunuzu alın ve dinlenin.
  • Seyahate rahat etmenizi sağlayacak kıyafetler ile çıkın.
  • İnternet kesinti ihtimaline karşı yanınızda karayolları haritası bulundurun.
  • Belirli zaman aralıklarında mola verin.
  • Kalkış ve varış noktası arasındaki rotayı planlayın.

Uzun yol şartlarına uygun, yüksek hijyen standartlarına sahip bir araç kiralamak isterseniz Araç Filomuz sayfamızdaki modelleri de ziyaret edebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler