Günlük hayatta en çok kullanılan ulaşım araçlarından biri arabalardır. Her geçen gün gelişen bir teknoloji içerisinde olan otomobiller, pek çok güvenlik donanımlarına da sahip durumda. Bu donanımlardan bir tanesi de yorgunluk tespit sistemi. Yorgunluk sonucu oluşan dikkat dağınıklığı, uyku hali araç kullanımını doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer alır. Hızlı tepki vermenin azalmasına neden olan yorgunluk trafikte ve özellikle de uzun yol yapılan seyahatlerde risk teşkil edebilir. Yorgunluğun getirdiği semptomlar trafikte güvenli bir sürüşe engel olduğu için tasarlanan yorgunluk tespit sistemi, olumsuz durumları tespit edebilen bir teknolojiye sahiptir. Bu yenilik, daha güvenli bir sürüş imkanı tanır. Peki yorgunluk tespit sistemi nedir ve nasıl çalışmaktadır? Merak edilen bu sistem hakkında küçük bir araştırmak yaptık ve detaylarını sizin için yazımızın devamında yer verdik. İşte yorgunluk tespit sistemi hakkında merak edilenler.

İçindekiler

Yorgunluk Tespit Sistemi Nedir?

Otomobil sektörünün gelişen yeniliklerinden bir tanesi olan yorgunluk tespit sistemi, sürücü ve trafik akışını daha güvenli bir hale getirmeyi hedefliyor. Yorgunluk tespit sistemi de bu güvenli sürüş sistemleri arasında yer alan gelişmeler arasında yer alıyor. Genellikle yeni model araçlarda bulunan bu sistem sürüş sırasında sürücüye anlık tepkiler veriyor. Sensör ve yazılımların birleşmesi sonucu ortaya çıkan sürücü yorgunluk tespit sistemi, sürücülerin sürüş sırasında yorgunluk düzeylerini ölçekleyerek, bu düzeye bağlı olarak tepkiler geliştiriyor. Yorgunluk tespit sistemleri çoğunlukla sürücünün göz hareketleri, yüz ifadesi, vücut sallantıları ve farklı biyometrik veriler sonucu yorgunluk belirtilerini analiz ediyor. Bu analizler direksiyon üzerinde yer alan sensörler vasıtasıyla sürücünün yorgunluk durumu algılanarak sesli ve sessiz olmak üzere uyarılar verilerek, sürücünün mevcut durumunun farkına varmasını sağlıyor. Böylece hem sürücünün kendisi hem de diğer sürücüler için daha güvenli bir trafik akışı sağlanabiliyor..

Yorgunluk Tespit Sistemi Nasıl Çalışır?

Yeni nesil pek çok araçta yer alan yorgunluk tespit sistemi hakkında merak edilenlerden biri de sürücü tespit sistemi nasıl çalışır sorusu oluyor. Araba sürüşünü yoğun geçen bir günün, uykusuz kalınmış yolculukların ve uzun yol gitmek zorunda kaldığınız durumları daha güvenli kılıyor. Bu tür durumların getireceği dikkat dağınıklığı, uykulu olma gibi durumları araç kontrolünün kaybedilmesine neden olabiliyor. Tüm bu durumları engellemek için geliştirilmiş olan yorgunluk tespit sistemleri, olası kazaların önüne geçebiliyor. Hem diğer sürücülerin hem de sizin güvenliğiniz açısından oldukça önemli bir sistem olarak yer alıyor. Peki araçlarda yorgunluk tespit sistemi nasıl algılıyor? Yorgunluk tespit sistemleri, araç hızı saatte 60-80 km arasında belirli bir hızda 10 ila 20 dakika arası belirli bir süre sürüş yapıldıktan sonra otomatik olarak devreye giriyor. Direksiyon hareketleri, hız göstergeleri, pedallar kullanım hareketleri, sinyal kullanımı gibi pek çok alan üzerinde sensörler bulunuyor. Tüm bu alanlar üzerinde yer alan sensör hareketleri incelenerek sürücünün yorgunluk durumu tespit ediliyor. Bunun yanında araç içerisinde yer alan biyometrik kamera ile göz hareketleri takip edilerek sürücünün yorgunluğu bakışları, göz kırpma süreleri gibi çeşitli detaylara dikkat edilerek algılanıyor. Sürücünün davranışları ve fiziksel durumu ile de yorgunluk durumu tespit ediliyor. Yorgunluk durumu yüksek olduğunda ve tehlike oluşturulabilecek bir sürüş tespit edildiğinde sürücü hem sesli hem de fiziksel bir şekilde uyarılıyor. Direksiyonu titreten sensörler, yanıp sönen yatak veya kahve fincanı göstergeleri gibi görsel uyarılarla sürücünün dikkati çekilerek dinlenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Yorgunluk algılama sistemi araba markalarına, sensör ve çip üreticilerine bağlı olarak farklı sistemlerde üretilebiliyor. Kimi marka yapay zeka teknolojisini yorgunluk tespit sistemlerinde kullanıyor olup sürüş sırasında meydana gelen olumsuz durumlarda yapay zeka teknolojileri devreye girebiliyor. Sürücü koltuğuna yerleştirilen sensörler vücut analizini yaparak da olumsuz durumlarda sürücüyü koltuğu titreşim ve sesli uyarı sistemleri ile uyarılıyor.

Yorgunluk Tespit Sistemi Hangi Araçlarda Var?

Yorgunluk tespit sistemi, yeni model araçlarda rastlayabileceğiniz teknolojilerden biri. Özellikle ticari araçlarda, uzun yol yapabilme durumları söz konusu olduğundan yorgunluk tespit sistemleri yerleştiriliyor. Son zamanlarda binek otomobil modellerinde de sıklıkla rastlanan sistemlerde olan sürücü yorgunluk sistemi yol ve sürüş güvenliğini sağlayabilmek için kullanılıyor. Yorgunluk tespit sistemine sahip olan araçlardan birkaçı ise şu şekilde gösterilebilir:

  • 2018 model ve sonrası Seat Ateca (4x4)
  • 2018 model ve sonrası Skoda Karoq (4x2)
  • 2017-2018 model Volkswagen Transporter Panel Van (2+1)
  • Mercedes Benz Attention Assist ve tüm araçları
  • Hyundai Tucson (4x4)

Siz de uzun sürüşler yapacağınız ve bir seyahate çıkacaksanız SIXT araç filosu içerisinde yer alan çeşitli donanımlara sahip araç modellerinden size uygun olan modeli seçebilir, seyahatinizi daha güvenli bir hale getirebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler