Araç sahipleri, otomobillerinin performansını artırmak, bir efekt yaratmak, daha keyifli bir sürüş deneyimi yaşamak adına çeşitli değişikliklere gidebiliyor. Bu noktada VAREX egzoz nedir, kullanımı yasak mı gibi soruların yanıtları özellikle spor otomobil tutkunları arasında çokça merak ediliyor. Egzoz sistemi üzerindeki birtakım değişiklikler yolu ile elde edilen VAREX egzoz, daha çok egzozun sesinin değiştirilmesi ile alakalıdır. İçeriğimizde VAREX egzoz nedir, nasıl çalışır, kullanımı yasak mı gibi merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtına ulaşabilirsiniz!

İçindekiler

VAREX Egzoz Nedir?

VAREX egzoz nedir bakıldığında; İngilizce "Variable Exhaust", Türkçe "Değişken Egzoz" olarak tanımlanıyor. Bu sistem, egzoz sistemi üzerindeki çeşitli modifikasyonlardır. Egzoz sisteminde yaratılan bu modifikasyonlar sayesinde, otomobilden daha fazla ses çıkartılabiliyor. VAREX egzoz mantığı, egzoz sisteminde yer alan susturucunun manipüle edilmesini sağlayan bir egzoz sistemidir. Farklı birçok araç modeline uygun olarak üretilen VAREX egzozlar, kolay bir kuruluma sahiptir. Böylece otomobil sahipleri, egzoz sistemlerini kolayca değiştirebilir ve istedikleri ölçüde ses performansını artırabilir. VAREX sistemi içerisindeki kontrol ünitesi, egzoz sesinin değiştirilmesini ve kontrol edilmesini de sağlıyor. Bu da genelde VAREX sistemini sevenler için sürüş deneyimini daha keyifli hale getiren bir durumdur.

VAREX Egzoz Nasıl Çalışır?

VAREX, egzoz sisteminde bulunan susturucu içinde kontrol edilebilen bir valf bulundurmayı sağlıyor. Bu valf sayesinde, egzoz sistemindeki susturma işlemi yönlendirilebiliyor. Susturucu içerisindeki valf ve kapaklar VAREX sistemi sayesinde kapatılıyor. Böylece egzoz gazı hiçbir engele takılmadan direkt dışarı atılıyor. Bu sayede egzoz gazı kesintisiz biçimde sıkışarak dışarı çıkıyor ve egzozdan daha fazla ses çıkıyor.

VAREX Egzoz Hangi Araçlara Takılır?

Genellikle VAREX egzoz her araca takılabilen bir sistemdir. Buna göre; araç ister yeni ister eski olsun VAREX egzoz yapımı ve kullanımı teknik olarak mümkündür. Amaç, araçtan daha yüksek egzoz sesi çıkartmak olduğu için, VAREX sistemi hemen her araç için yapılabilmektedir.

VAREX Egzoz Kullanımı Yasak mı?

VAREX egzoz yasak mı merak ediyorsanız; evet VAREX egzoz kullanımı yasaktır. Bunun sebebi ise trafik kurallarında yer alan gürültülü egzoz cezasıdır. VAREX egzoz, gürültü yarattığı için yasaktır ve kullanımı karşısında gürültülü egzoz cezası uygulanır. VAREX sistemi bir otomobilde tespit edilirse bu ceza uygulanır. Yani VAREX sistemi kullanılması kesinlikle yasak bir sistemdir. Ancak kumanda gibi aparatlar üzerinden kontrol edilebildiği için VAREX sisteminin tespiti çok kolay değildir. VAREX egzozun cezası para ödemesidir ve yıldan yıla değişir. Buna göre; abartı egzoz cezası 2023 yılı için 4.064 TL olarak belirlenmiştir.

VAREX neden yasak?

VAREX sistemi, abartılı & gürültülü egzoz kategorisinde kabul ediliyor. Aracın egzoz sesinin belirli bir desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu kurala uyulmaması durumunda İSE trafik cezası ile karşılaşılabiliyor. Gürültü kirliliği ve bunun çevrede yarattığı rahatsızlık gereği çeşitli mağduriyetler söz konusu olabiliyor. Bunlardan ötürü VAREX sistemi yasaktır.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler