Günümüzde yeni bir araç almak adına likit problemi yaşayanların başvurduğu en yaygın yöntemlerden biri taşıt kredisi. Gerek sıfır gerek ikinci el taşıt kredisi hakkında da bilinmesi gereken pek çok ayrıntı var. Aracın yaşı, banka faiz oranları, bankaların dönemsel olarak düzenlediği kampanyalar, kasko gibi farklı pek çok unsura göre taşıt kredileri hakkında bilinmesi gerekenler söz konusu. İçeriğimizi takip ederek siz de taşıt kredisi hakkındaki pek çok önemli detaya vâkıf olabilir, sorularınıza yanıt alabilirsiniz.

İçindekiler

Taşıt Kredisi Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?

Taşıt kredisi kimlere verilir veya verilmez bakıldığında ise pek çok parametre bulunmaktadır. Genel şartlar ise şu şekildedir:

  • Kredi kullanacak kişinin en az 18 yaşında olması,
  • SGK kaydının aktif olması,
  • SGK kaydının minimum 6 aylık olması,
  • Taşıt üzerinde herhangi bir kurum veya kişinin rehin (ipotek) kaydı olmaması,
  • Kredi notunun yeterli seviyede olması,
  • Gelirin kredi taksit ödemelerini karşılayabilmesi.

İhtiyaç ve Bütçenizi Belirlemelisiniz

Taşıt kredilerinde öncelikle ihtiyacınıza ve bütçenize uygun otomobillere şans tanımalısınız. Sıfır km araçlar ya da ikinci el araçlar arasından size en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Burada önemli noktalardan biri genelde sıfır km araçlar için taşıt kredisi faiz oranları düşük, ikinci el taşıt kredisi faiz oranları ise daha yüksektir. Özellikle ikinci el taşıt kredisinden yararlanacaksanız bu ayrıntıya dikkat etmenizde yarar var.

Aracın Yaşına Dikkat Edin

Taşıt kredisi kaç yaşındaki araçlara veriliyor da oldukça kritik bir sorudur. İkinci el taşıt kredisi alırken karşılanması gereken en önemli şartlardan biri aracın yaşıdır. Bankalar genellikle yaşı yüksek olan araca kredi vermek istemez. Yaş sınırı da bu anlamda bankadan bankaya değişebilir. Bununla beraber genellikle maksimum 8 yaşa kadar olan araçlar için taşıt kredisi verilebilmektedir. Bu konudaki bilgiler değişkendir ve aynı bankanın politikaları da değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle bankaların güncel taşıt kredisi şartlarını incelemeyi unutmayın.

Taşıt Kredisi İçin Kredi Notu Kaç Olmalı?

Findeks kredi notu, tüketicinin finansal pozisyonunu belirleyen bir faktördür. İyi bir kredi notuna sahip olmak bu noktada önemli bir avantaj sağlıyor. Genelde bankaların kredi verebilmesi için başvuru sahibinin kredi notunun 1500 ve üstü olması bekleniyor. Kredi notlarının dağılımı ise şu şekildedir: 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi. Bu nedenle risk grubunda "iyi" veya "çok iyi" pozisyonunda konumlanmak, başvuru sahibine ciddi avantajlar sağlıyor. Aksi takdirde taşıt kredisinin çıkma ihtimali giderek azalıyor.

Araçta Cezai İşlem Olup Olmadığını İnceleyin

Taşıt kredisi başvurularında en önemli noktalardan biri de kredi kullanılacak aracın üzerinde cezai işlemin olup olmadığıdır. Bunun için araç ruhsatını detaylı olarak inceleyin ve araç üzerinde herhangi bir rehin olup olmadığı da kontrol edin. Ayrıca aracın temiz kağıdını talep edebilir ve eski sahibine ait olabilecek her türlü vergi borcu, trafik cezası, OGS cezası vs. unsurlarını inceletebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Kampanyalarını Takip Edin

Bankalar, belirli zaman aralıklarında taşıt kredisi kampanyaları da düzenliyor. Uygun koşullarda düşük faizli taşıt kredisine sahip olmak için bu kampanyaları da araştırabilir, bekleyebilirsiniz. Masraf indirimi, otomobilin tamamına kredi, en uygun taşıt kredisi gibi pek çok kampanya avantajını yakalayabilirsiniz. Bu sayede daha avantajlı bir şekilde taşıt kredisi çekebilir, aracınıza sahip olabilirsiniz.

Kasko Avantajlarından Yararlanın

Son olarak bankalar kasko konusunda çeşitli avantajlar sunabiliyor. Özellikle kaskonuzu bankanız aracılığıyla yaptırırsanız, faiz indirimi gibi avantajlardan yararlanmanız mümkün. Ayrıca çeşitli bankalar kasko ödemelerinde taksitlendirme, farklı kasko ürünleri gibi fırsatlar ve avantajlar da sunabiliyor.

Dilerseniz, taşıt kredisi yerine araç kiralama yöntemi ile de dilediğiniz zaman dilediğiniz araca sahip olabilirsiniz. Bunun için zengin Araç Filomuz sayfamızı ziyaret edebilir, beğendiğiniz araç grubundan otomobilinizi ayırtabilirsiniz. Yüksek hijyen standartları ile sunulan araç filomuzda, ihtiyaç ve beklentilerinize uygun bir modeli kolayca bulabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler