Türkiye'de de çokça sevilen SUV araçlar, kendine has bir dizi özelliği ile bilinen, karakteristik otomobil tipleridir. Şehir içi ve aile araçları olarak da tercih edilen SUV araç nedir, özellikleri neler, neden tercih ediliyor gibi soruların yanıtları da merak konusu. Sık sık diğer 4x4 ve offroad araçlarla da karıştırılan SUV hakkında tanım, özellik gibi pek çok merak ettiğiniz noktayı içeriğimizde bulabilirsiniz!

İçindekiler

SUV Ne Demek?

SUV ne demek bakıldığında, açılımı "Sport Utility Vehicle" şeklindedir. Türkçeye "Spor Amaçlı Arazi Aracı" olarak geçer. SUV'un açılımından kaynaklı olarak standart bir tanım olsa dahi model çeşitliliği gereği bu tanımların dışına çıkılabiliyor. SUV araçlardaki tanım karmaşasının en büyük sebeplerinden biri birçok farklı türdeki aracın özelliklerini bir araya getiriyor olmasıdır. Station wagon'dan hatchback'e, 4x4'lerden offroad araçlarına kadar farklı pek çok araç türünün özelliklerini bünyesinde barındıran SUV, böylece kendine has özellikleri meydana getirir.

SUV Araç Nedir?

SUV araçların en karakteristik özelliği, hem arazi araçları gibi dört çeker olması hem de sürüş konforu açısından asfalta uygun olmasıdır. Öyle ki bu nedenle SUV araçlar için "şehir içi kullanıma uygun dört çeker araç" tanımı da yapılır. Genelde bu tip araç modelleri, yerden yüksek olması ve geniş alan sunması ile meşhurdur. Kökenine inildiği zaman bu araçlar önce araziler için de uygun askeri araçlar olarak tasarlanır. Günümüzde ise hem araziye hem de şehir içi sürüşlere uygun araçlar olarak adından söz ettirir. Sağlam yol tutuşu, yüksek motor gücü, geniş iç hacmi gibi özellikleri sayesinde SUV araçlar engebeli arazilerde de performans düşüşü yaşamaz ve bunu yaparken iç mekânda konfor özelliklerinden de taviz vermez.

SUV 4x4 müdür?

SUV araçlar 4x4 mü sorusu da çok yaygındır. Pek çok SUV araç modeli arazi araçları gibi 4x4'tür, yani dört çekerdir. Ancak bununla beraber her SUV'un dört çeker olmadığını da bilmenizde yarar var. Özellikle kompakt boyutlardaki SUV modelleri, 4x4 dışında farklı çekiş özelliklerine de sahip olabilir. Bazı SUV modelleri önden çekişli, bazıları ise arkadan itişli olabilir.

SUV Araçların Özellikleri Nelerdir?

SUV tipi araçların hepsinin aynı özellikleri barındırdığını söylemek doğru olmaz. Bununla beraber genelleştirmek ve bir ortalamadan söz etmek gerekirse SUV araç özellikleri şunlardır:

  • SUV araçlar, pick-up gibi modellerin aksine otoyol performansları da yüksek araçlardır.
  • Yol tutuşu, sürücü destek sistemleri gibi özellikleri sayesinde SUV araçlar otobanda kullanıma da uygundur.
  • SUV araçlar genelde yerden yüksek tasarlanır ve geniş iç mekan hacmi ile bilinir.
  • Sunduğu güvenlik, konfor ve hacim itibarıyla SUV araçlar aile araçları olarak da tercih edilir.
  • SUV araçlar genellikle 4x4, yani dört çekerdir fakat model çeşitliliği arttıkça 4x4 dışında SUV modelleri de piyasaya sürülmektedir.
  • SUV araçlar, sunduğu özellikler itibarıyla arazi aracı ile otomobil arasında konumlanır.

SUV Çeşitleri Nelerdir?

SUV araçlar; Kompakt SUV, Orta Ölçekli SUV ve Tam Ölçekli SUV olarak 3'e ayrılır. Bunlar SUV modellerinin boyutlarına göre oluşturulan çeşitlerdir. Genellikle SUV çeşitleri, araç modellerinin bu boyutlarına göre 3'e ayrılmaktadır. Örneğin, Kompakt SUV modelleri "Küçük SUV" olarak da bilinir. Büyükten küçüğe sırasıyla Orta Ölçekli SUV ve Tam Ölçekli SUV modelleri de farklı boyutlarda araç seçenekleri sunar.

SUV ve Crossover Araçların Farkları Nelerdir?

SUV'ları diğer araç türlerinden ayırmak kolaydır fakat crossover araçlar ile farklarını bulmak daha zordur. Örneğin, kompakt SUV (küçük SUV) ile crossover araçlar neredeyse birebir aynı özellikleri taşır. En önemli farklardan biri ise şasidedir. SUV araçların şasileri genelde kendileri için özel olarak tasarlanır ve arazi şartlarına uygundur. Crossover araçlarda ise başka binek araçlarda da kullanılan şasiler tercih edilir. Ayrıca genelde SUV araçlar, hem şehir içinde hem arazi ortamında yüksek performans ile sürüşe uygundur. Özellikle 4x4’ten aldıkları güç sayesinde SUV'ların off-road becerileri genellikle yüksektir.

SUV Araçlar Hangi Sınıfa Giriyor?

SUV araçlar, modeline göre farklı segmentlere dâhil olabilir. Buna göre; B sınıfı, C sınıfı, D sınıfı ve E sınıfı SUV araçları piyasada tespit etmek mümkün. Özellikle SUV araçlar 3 farklı çeşide ayrıldığı için buna göre farklı modeller farklı segmentlerde içerisinde yer alır.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler