Her geçen gün gelişen otomotiv endüstrisi, teknolojik gelişmelerle beraber sürücü güvenliğini ve konforunu arttırıyor. Gelişen bu sektör içerisinde pek çok sürücünün de memnun kaldığı sistemler arasında şerit takip sistemi yer alıyor. Otomotiv sektörü içerisinde iyi düşünülmüş bir sistem olan şerit takip sistemi sürücülerin güvenlik kaygısının azalmasına yardımcı oluyor. Peki şerit takip sistemi nasıl çalışır? Birçok sürücü tarafından merak edilen bu sorunun cevabını sizin için araştırdık. Merak edilen tüm soruların cevapları için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

İçindekiler

Şerit Takip Sistemi Nedir?

Şerit takip sistemi nasıl çalışır, sorusuna cevap vermeden önce şerit takip sistemi nediri açıklayalım. Şerit takip sistemi, otomobilin şerit içerisinde kalmasına yardımcı olan bir sürüş yardım teknolojisi olarak tanımlanabilir. Otomobilin içine ve dışına yerleştirilen kameralar sayesinde bulunduğu yolu tarayarak ilerlediği şerit içerisinde kalmasına yardımcı olur. Şerit takip sistemi, özellikle uzun yolculuklar için oldukça işlevsel bir teknoloji. Uzun yollarda direksiyon başında oluşan yorgunluk sonucu oluşabilecek kazaların önlenmesi amacıyla geliştirilen bu sistem, araç kontrolünün kaybedilmesinin önüne geçer. Kısacası araç takip sistemi ile birlikte yoldan çıkma gibi durumların önüne geçilmesi amaçlanır.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Çalışır?

Araçlarda şerit takip sistemi, aracın belirli noktalarına yerleştirilen kameralar aracılığıyla sağlanır. Bu kameralar araç içerisinde bulunan bilgisayara bağlı olup yol üzerindeki şeridi algılar ve bilgisayar sistemine iletir. Böylece aracın çizgiler içerisinde kalmasını sağlar. Bu sistemin genel çalışma prensibi, araç kontrolsüz bir şekilde yol çizgisinin dışına çıkmaya başladığında devreye girer. Araç şeritten çıktığı anda sistem, sesli bir şekilde ya da direksiyonu titreterek sürücüyü uyarır ve aracın mevcut şeridinde kalmasını sağlar. Zaman içerisinde geliştirilen şerit takip sistemi, akıllı teknolojiler sayesinde sadece uyarıcı olarak değil araç şerit dışına çıktığı anda şerit içerisine geri getiren sistemler de geliştirilmiştir. Yapay zekanın devreye girdiği bu sistemler ile trafik kazalarında azalma ve daha güvenilir bir sürüş imkanı amaçlanır. Şerit takip sistemleri pek çok araçta bulunarak sürücülerin can güvenlikleri koruma altına alınır. Özellikle son zamanlarda gelişen yapay zeka uygulamaları sürücü takip sistemleri içerisinde kullanılmaya başlamış olup sürüş güvenliğini daha yüksek bir seviyeye çıkarmaktadır.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Şerit takip sistemiyle ilgili merak edilenlerden bir tanesi de nasıl devre dışı bırakıldığı. Şerit takip sistemi kapatma çoğu sistemde otomatik olarak çalışır. Araç hızı 60 km'nin aşağısına düştüğü zaman devre dışı kalabilir. Bunun yanında belirli bir hızın üzerinde de şerit takip sistemi kapanabilir. Bilinçli bir şekilde şerit değiştirildiğinde şerit takip sistemi asistanı herhangi bir uyarı vermez. Fakat bunun için şerit değişikliği sırasında sürücünün sinyal vermesi gerekir. Sinyal verilmeyen durumlarda sistem devreye girerek şerit değişikliğine yönelik tepki verecektir. Şerit takip sistemleri genel olarak aracı sürücünün yönlendirilip yönlendirilmediğini anlayarak devreye girer ya da devreden çıkar. Araç modeli ve şerit takip sistemi farklılıklarına bağlı olarak değişse de sürücü göstergelerinde sistemin devrede olup olmadığını gösterilir. Böylece sürüş esnasında şerit takip sisteminin devrede olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Şerit Takip Sistemi Sonradan Takılır Mı?

Takip şerit sistemiyle ilgili sorulan sorulardan bir diğeri de şerit takip sistemi sonradan takılır mı sorusu olmakta. Şerit takip sistemlerinin sonradan takılabilmesi mümkündür. Genellikle yeni araçlarda bulunan bu sürücü güvenlik sistemi eski araçlara da sonradan takılabilir. Yeni nesil bir teknoloji olduğu için bu sistemleri aracınıza entegre edebilmek zordur. Bunun için uzman kişilerden destek alınması gerekir. Çoğunlukla araç servisine gidilmesi önerilir. Böylece aracınıza uygun şerit takip sistemi sorunsuz bir şekilde takılacaktır. Şerit takip sistemi takma işlemi tamamlandığında siz de aracınızı daha güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Yolculuğunuz esnasında daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak istiyorsanız araç filomuz içerisinde bulunan Hyundai i20'yi tercih ederek kiralama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Böylece yol boyunca güve içinde seyahat etmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler