Sandık Motor Nedir, Ne İşe Yarar?

Araçların üretimi, pek çok farklı süreçlerden meydana gelir. Bir araba fabrikasında sadece araç üretilmez, aynı zamanda araçların parçaları da üretilir. Hem de araba sayısının katbekat fazlası olarak... Motorlar, direksiyon kutuları, amortisörler, helezon yaylar, dingiller, balatalar, şanzımanlar ve daha fazlası bu fabrikalarda imal edilip piyasaya sürülür. Motorlar da bu parçalar arasındaki en önemlilerinden. Peki, sandık motor nedir? İşte, bu yazıda sandık motorun anlamından ve ne işe yaradığından bahsediyoruz. Hazırsanız başlıyoruz.

Yukarıda kısacık anlatsak da sandık motor ne demek, sorusunun tam cevabını bu kısımda bulabilirsiniz. Sandık motor, araba markalarının, fabrikalarda ürettiği ancak arabalarda kullanmadığı sıfır motorlara verilen isimdir. Peki, neden "sandık" ifadesi kullanılıyor? Zira bu motorlar fabrikadan, bir ahşap sandık kasa içerisinde geliyor. Halk arasında tam motor ya da eksiksiz motor olarak da bilinen sandık motor, tamamen orijinal bir parça. Bu tür motorların iki çeşidi bulunur: Yarım sandık motor ve komple sandık motor. Aşağıda bu ikisinin kısa tanımlarını bulmak mümkün.

Yarım Sandık Motor

Sandık motor tamam da yarım sandık motor nedir, sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. Sizi bekletmeden cevabı verelim. Yarım sandık motor, belli kısımları revizyona uğramış sandık motor olarak adlandırılır. Motor ve piston dışındaki parçalarda yenilemeye gidilmiş olan yarım sandık motorlarda en çok revizyona uğrayan parçalarsa genellikle sekmanlar, sibop gaydları veya siboplardır. Tam da bu nedenle yarım sandık motorlar, diğer türe oranda daha uygun fiyatlara satılıyor. Belli durumlarda sıklıkla tercih edilen bu motor türleri ile tasarruf etmek mümkün. Örneğin aracınızın motor kafası sorunsuz çalışıyorsa yeni bir blok ya da krank mili tercih edeceğiniz bir yarım sandık motor kullanabilirsiniz. Yine de bilmekte yarar var ki yarım sandık motorlar her marka ve model araç için bulunamayabiliyor.

Komple Sandık Motor

Komple sandık motorsa yarım sandık motorun aksine tüm bileşenlerin tam olduğu sandık motor türüdür. Yani motorun fabrikadan çıktığı eksiksiz hali, komple sandık motor olarak isimlendirilmekte. Bu sandık motorlarda herhangi bir eksik parça bulunmaz ve bunlar, araçlarda motorun yenisiyle değişmesi gerektiği durumlarda tercih edilir. Ayrıca komple sandık motorlar, motor boşluğuna doğrudan yerleştirilebileceği için aracın serviste kalma süresini de düşürecektir. Araç üreticilerinin fabrikalarından rahatlıkla temin edilebilen komple sandık motorların içinde aracın modeline uygun olarak yakıt sistemleri, pompalar, yağ filtreleri ve muhafaza kapakları da yer alır.

Çıkma Sandık Motor Nedir?

Tüm bunların yanı sıra özellikle ikinci el otomotiv sektöründe çıkma sandık motor terimi de sıklıkla kullanılır. Bir kazada pert olmuş ya da ağır hasar almış, ancak motoru zarar uğramamış araçlardan alınan motorlara çıkma sandık motor adı verilmekte. Motorun değişmesi gerektiği durumlar için ekonomik bir alternatif aranıyorsa çıkma sandık motorlar en uygun seçenekler arasında yer alır. Yani akıllardaki çıkma sandık motor neden takılır, sorusuna yanıt olarak ekonomik motor arayışı uygun olacaktır.

Kısacası sandık motor türlerinin avantajlarını kısaca listeleyecek olursak:

  • Motor değişimlerine ekonomik seçenek oluşturması
  • Aracın serviste kalma süresini kısaltması
  • Sıfır motor işlevi görmesi
  • Üreticiden kolayca temin edilebilmesi

Ancak siz bu dertlerle uğraşmak istemezseniz dilediğiniz aracı kiralayarak herhangi bir masrafı düşünmeden yolunuza keyifle devam edebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler