Uzun yolculukların vazgeçilmezi olan otomobiller konforlu tasarımları ve pratik kullanımlarıyla keyif dolu anların ortak noktası. Yüksek teknolojinin getirdiği özelliklerle birçok araç yolculuk süresince konforunuzu korumak üzere tasarlanır. Yolculara sunulan konforlu yolculuk imkanının arka perdesinde ise yüzlerce parça, teknoloji ve sistem bulunur. Şaft da yolculuğun güvenli ve konforlu geçmesini sağlayan parçalardan yalnızca biri. Otomobil sahiplerinin sık sık duyduğu fakat anlam veremediği bu parça otomobillerin güvenli bir şekilde çalışması için oldukça önemli. Nedenini soracak olursanız gelin şaft özelliklerini ve otomobillerdeki rolünü yakından inceleyelim. Üstün kaliteli Araç Kiralama hizmeti sunan SIXT, yolculuklarınızın her detayında sizinle!

İçindekiler

Şaft Ne Demek? Ne İşe Yarar?

Şimdi gözlerinizi kapatın ve vücudunuzun işleyiş biçimini düşünün. Kollarımız ve bacaklarımız birbirinden bağımsız olarak hareket edebilen uzuvlar değildir. Beyin, vücuttaki tüm organları ve uzuvları kumanda eden merkez organımızdır. Bununla birlikte beyinden gelen komutları diğer uzuvlara ileten bir omurilik ve sinir sistemi bulunur. İşte şaft da bir araba mekanizmasında bu görevi üstlenir. Kardan mili olarak da adlandırılan bu parça bir aracın tahrik sistemlerini bağlamak ve güç iletmek için kullanılır. Kardan mili, motorun ürettiği gücü torku diferansiyel ve tekerlekler arasında iletmek için tasarlanmış bir çubuktur. Tekerleklerin dönmesini ve aracın ileri veya geri gitmesini sağlar. Yani kardan milini bir arabanın omuriliği olarak aktarmak mümkün. Kardan mili, hareket iletimini sağlarken diğer parçalar üzerinde gerilim oluşturmaması adına içi boş bir şekilde üretilir. Parçaların tasarımındaki bu detay araca ağırlık yapmaması için düşünülmüştür. Kardan milleri esnek bir şekilde çalışır. Böylece değişken yol ve yük durumlarına ayak uydurmayı başarır. Şaft bir otomobil için büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu parça güç iletiminin yanı sıra aracın yol tutuşunu, sürüş kontrolünü ve manevra kabiliyetini önemli derecede etkiler. Kardan milleri kullanıldığı araçlara göre çeşitlenmektedir.

Tek Parçalı Şaftlar

Tek parçalı şaftlar otobüs, kamyon ve iş makinesi gibi ağır yük taşıyan araçlarda kullanılan bir mil türüdür. Bu mil türleri farklı bileşenlere bağlanmaksızın tek parça halinde yapılır. Bu detay millerin daha sağlam ve güvenilir olmasını sağlar. Ayrıca aşınma gibi problemlerin olma riskini azaltır.

Çok Parçalı Şaftlar

Bu şaftlar genellikle binek otomobillerde kullanılır. Çok parçalı şaftlar araçlara açılı bir şekilde bağlanabilmesiyle daha az yer kaplar. Böylece aracın ağırlık merkezi zemine daha yakın olur. Çok parçalı şaftlara farklı parçalar monte edilebilir. Örneğin iki parçalı şaftlarda askı bilyeleri bulunur. Askı bilyeleri şaftın daha hızlı dönmesini sağlar. Ayrıca şaftın gürültü üretmesini engeller. Bu parçaların ses yapması halinde aşındığı anlamına gelebilir. Bu durumlarda şaftlarda yer alan askı bilyelerinin değiştirilmesi gerekir.

Araçlarda Şaft Bakımı Nasıl Yapılır?

Kardan milinin düzgün çalışmasını sağlamak için periyodik bakım yapmak oldukça önemlidir. Kardan mili, aracınızın veya makinenizin güç iletim sisteminin kritik bir parçası olduğundan aşınma ve yıpranma gibi sorunların erken tespit edilmesi gerekir. Aracın tam alt kısmında yer alan bu parçanın sağlıklı bir şekilde çalıştığından emin olmak için ilk olarak görsel unsurlara göz atabilirsiniz. Mil üzerinde yer alan çatlama, kırılma, ezilme, korozyon ve aşınma sorunları araç performansının düşmesine neden olabilir. Bununla birlikte kardan miline bağlı olan diferansiyel, şanzıman ve askı bilyelerinin montajının sorun içermediğinden de emin olmanızda yarar var. Çünkü şaftın düzgün çalışması bir bakımdan bu parçalarla olan uyumlarına da bağlıdır. Kardan milinin düzgün çalışması için yağlama önemlidir. Yağlama, menteşeli eklemlerin ve yatakların sürtünmesini azaltır. Kardan milinin yataklarının veya menteşeli eklem noktalarının üzerinde yağlama noktaları bulunur. Bu noktaların düzenli olarak yağlanması gerekir. Bu uygulamaları ve kontrollerin yanlış biçimde yapılması farklı sorunlara yol açabilir. Bunun için şaft bakımınızı yapmak için mutlaka bir profesyonel destek almanızı öneririz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler