İyi bir sürücü olmak için şüphesiz arabanın tüm aksamlarına hakim olmak, trafik kurallarını bilmek ve yol tecrübesi kazanmak gerekir. Bu unsurlar güvenli bir trafik deneyimi yaşamak için oldukça önemli. Bununla birlikte sürücü kurslarında öğretilen ilk yardım, direksiyon eğitimi ve teorik eğitimi başarıyla tamamlamak sizi trafiğe hazırlar. Tüm bunlara ek olarak ehliyet sahibi olabilmeniz için bazı sağlık prosedürlerini tamamlamanız gerekir. Çünkü araba kullanabilmeniz için sağlığınızın elverişli olması da gereklidir. Psikoteknik belgesi de araba kullanmaya elverişli olduğunuzu tasdikleyen bir belgedir. Ehliyet sahibi olmak için gerekli belgeler arasında yer alan psikoteknik belgesi nedir gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa, gelin bu konuyu yakından bir mercek altına alalım.

İçindekiler

Psikoteknik Nedir?

Bazı meslekleri ve işleri yapabilmek için psikolojik uygunluk durumu oldukça önemlidir. Psikoteknik testleri de bir kişinin belirli bir işi veya görevi yerine getirmesi için psikolojik ve fiziksel sağlığının yeterliliğini inceler. Bu incelemeler, bir kişinin belirli bir işe uygunluğunu, yeteneklerini ve potansiyel risklerini değerlendirmek amacıyla yapılır. Bazı iş kolları, operatör lisansları ve araba kullanımında bu belge talep edilebilir. Psikoteknik testleri en çok kişinin sürücü olmaya uygun olup olmadığını tespit etmek için uygulanır. Bu süreçte sürücünün araç kullanmak için refleksler, dikkat seviyeleri, stres toleransı ve sürüş becerileri gibi sürüş yeteneklerinin yeterli olup olmadığı tespit edilir. Kişi yaklaşık 1 saat süren fiziksel ve bedensel değerlendirmeleri geçtiği takdirde sürücü olmaya hak kazanabilir.

Psikoteknik Belgesi Hangi Durumlarda Verilir?

Sürücüler zaman zaman psikoteknik belgesine ihtiyaç duyabilir. Özellikle iş amaçlı araç kullanımı için gereken SRC belgesini alabilmek için psikoteknik belgesi talep edilir. Çünkü eşya taşıma, yolcu taşıma ve diğer ticari araçların fiziksel veya bedensel gereksinimleri farklıdır. Örneğin eşya taşıma aracı kullanacak bir sürücünün dikkat seviyesi ve reflekslerinin daha güçlü olması gerekir. Bununla birlikte düzenli olarak uzun yolculuklar yapan bir toplu taşıma sürücüsünün psikolojik yeterliği büyük önem taşır. Psikoteknik belgesi, ehliyetin iptal edilme durumlarında da talep edilebilir.

Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır?

Psikoteknik belgesi alabilmek için İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetki alan merkezlere başvurulması gerekir. Sağlık bakanlığı onaylı kurumlar psikoteknik belgesi talep eden kişiyi simülatör testleri ve psikolog muayenesi gibi süreçlerden geçirir. Uzmanlar, yaptığı gözlemler doğrultusunda onay verdiği takdirde sürücü psikoteknik belgesi almaya hak kazanır. Psikoteknik belgesi veren yetkili kurumlara başvuru yapmak için birkaç evrak hazırlamanız gerekebilir. Psikoteknik belgesi almak için gerekli evraklar şunlardır:

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Ehliyet Fotokopisi
  • Fotoğraf
  • Ehliyet Ceza Tutanağı (Ehliyetin çeşitli ihlaller sonucunda alındığı durumlarda.)

Sürücüler için hazırlanan psikoteknik belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Çalışma yaşanan yıpranma, hastalık ve kaza olasılıklarına karşı trafik algı becerilerini kontrol etmek için belgenin yenilenmesi gerekir.

Psikoteknik Belgesi E-Devletten Nasıl Alınır?

Günümüzde birçok resmi işlemi E-Devlet kanalından halledebildiğiniz gibi psikoteknik belgenize de E-Devlet sisteminden ulaşmanız mümkün. Bunun için ilk olarak E-Devlet üyeliğinizin bulunması gerekir. TC kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yaptığınız takdirde sonuçlanan psikoteknik raporuna ulaşabilirsiniz. Bunun için E-Devlet sisteminde yer alan "Sağlık Bakanlığı" kanalından "e-İmzalı Psikoteknik Değerlendirme Raporları Sorgulama" sekmesine ulaşmanız yeterli. Onaylanan psikoteknik belgenizi bu sekmeden görüntüleyebilir, indirebilir ve çıktısını alabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler