Araç kullanıcıları tarafından şikâyet dilen noktalardan biri de bagaj kapasitesinin istenilen düzeyde olmama. Fakat bunun da bir çözümü var, o da port bagaj seçenekleri. Peki port bagaj nedir? Seyahatlerinizde bagaj kapasitenizi arttırmaya yardımcı olan port bagajlar sürücülerin vazgeçilmez parçaları haline gelmiş durumda. Özellikle geniş aileler veya seyahatlerinde fazla eşya taşıyan ve araçlarının bagaj kapasitesi küçük olan kişiler tarafından tercih ediliyor. Port bagaj da bu nokta da devreye giriyor ve araç sahipleri için ek bagaj alanı sunuyor. Haydi gelin bu bagaj alternatifini birlikte inceleyelim.

Port Bagaj Nedir?

Günümüzde arabalar yalnızca ulaşım aracı olarak değil, eşyalarımızı taşımak için de kullandığımız araçlar olarak yer alıyor. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş bu araçlar, çoğu zaman eşyalarımızı taşısa da bazen yetersiz kalabiliyor. Bu gibi durumlarda bagaj kapasitesini arttırabilmemiz mümkün. Port bagaj olarak bilenen ve harici olarak araçlara monte edilen bagajlar aracın bagaj kapasitesini arttırabiliyor. Peki tam olarak port bagaj ne demek? Araçların üst ya da arka kısmına takılan alternatif bagaj çeşitleri olarak bilinir. Ek bagaj imkanı sağlayan bu port bagajlar, aracın esas bagajından ayrı olarak kullanılarak ekstra yük taşıma kapasitesini sunuyor. Aracın bagaj alanını genişletmek için pratik bir çözüm sunan bu bagajlar, çoğunlukla küçük eşyaların taşınabilesi için kullanılıyor. Bu bagajlar takıp çıkarılabilir bir modele sahip olması açısından yalnızca ihtiyaç halinde kullanabilme imkanı da sunuyor. Alüminyum ABS veya PMMS gibi malzemelerden üretilen bu bagaj seçenekleri, sizi yarı yolda bırakmadan eşyaların güvenli bir şekilde taşınmasını sağlıyor.

Port Bagaj Nasıl Kullanılır?

Port bagajın ne olduğuna baktığımıza göre gelelim port bagaj nasıl kullanılır sorusuna. Port bagaj kullanımı, oldukça basit bir yapıya sahip olup normal bagaj kullanımından farkı bulunmuyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta port bagaj montajı oluyor. Çoğunlukla sedan araç modellerinde kullanılan bu bagajlar, bagaj iç hacmi küçük modellerde de tercih ediliyor. Aracın üst kısmına "ara atkı" olarak bilinen aparatlar yardımıyla sabitleniyor. Aracın dış tasarımına bağlı olarak port bagaj kurulumunda değişiklik görülür. Eğer aracınızın tavan kısmında sabit tavan çitaları yer alıyorsa ara atkı olarak isimlendirilen çitalar yardımıyla buraya monte edebilirsiniz. Eğer tavan çitası yer almıyorsa ara atkıları önce araç tavanı üstüne monte etmeli ardından port montajını yapabilirsiniz. Kenar çitaları ve ara atkıların sağlamlığını kontrol ettikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Port Bagaj Avantajları ve Dezavantajları

Birçok araç sürücüsü tarafından tercih edilen port bagaj seçenekleri, çeşitli avantaj ve dezavantajlara sahip. Port bagaj kullanımı öncesinde bu durumları dikkate almanızda yarar var. İlk olarak port bagaj avantajlarına baktığımızda şunları görüyoruz:

  • Fazla eşyamız olduğunda ekstra bir taşıma alanı sunması
  • Normal bagaja kıyasla kolay temizlenmesi
  • Bisiklet, kayak malzemesi gibi ürünlerin zarar görmeden taşınması gibi konularda ekstra bir bagaj imkanı sunar.

Port bagaj dezavantajlarına baktığımız da ise şunlar karşımıza çıkıyor.

  • Düzgün takılmadığı durumlarda aracın yol tutuşunu engeller. Bu da port bagajın düşme ve devrilme riskini arttırır.
  • Araç daha fazla bakım ister
  • Port bagajın takma ve bakımı daha maliyetli olabilir.
  • Araç muayenesinde sorun yaşanmasına neden olabilir.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler