Araba plakaları araçların adeta birer kimliği. Trafikte dolaşırken, yolda giderken araç plakalarını görüyoruz. Çoğunlukla aynı formatta olsalar da kimi zaman renk ve yazımlarıyla farklı plakalara da rastlayabiliyoruz. Peki plaka renkleri ve anlamları neyi ifade ediyor? Plaka renkleri trafikte önemli bir rol oynuyor. Trafikte aracın kullanım amacını, statüsünü ve sahipliğini belirtir. Peki plaka renkleri anlamları nedir? Hangi renk neyi ifade eder? Sizin için merak edilen tüm bu soruların cevaplarını araştırdık ve yazımızda yer verdik. İşte merak edilenler!

İçindekiler

Beyaz Plakalar

Beyaz plakaya sahip araçlar trafikte en çok rastlanan araç plakaları arasında yer alır. Standart, genel kullanım için ayrılmış plakalar olan beyaz plakalar özel bir anlam taşımaz. Aracın temsil edildiği ülke veya bölgeyi gösteren bu plaka çeşitleri, sadece aracın tanınmasını sağlar. En çok karşılaştığımız plakalar arasında bulunur. Bu plakalar genellikle beyaz zemin üstünde siyah harf ve rakamlar yer alır. Plakanın ilk iki hanesinde yer alan rakamlar aracın hangi ile kayıtlı olduğunu gösterir. Diğer harf ve rakamlar ise özel bir amaçla belirtilmediyse sıralı olarak araç sahibine verilmektedir.

Siyah Plakalar

Siyah plaka çeşitleri trafikte en az bir kere de olsa karşılaşılan plaka çeşitleri arasında yer alıyor. Standart kullanıma sahip olan plakalardan farklılaştığı için trafikte dikkat çekiyor. Resmi araç plakası olarak bilinen bu plakalar, siyah zemin üzerine beyaz rakam ve harflerin yer aldığı plakalar olarak karşımıza. Resmi hizmet için tahsis edilen bu araçlarda yer alan siyah plakalar, daha çok devlet kurumlarının araçlarında yer alıyor. Belediye, devlet kurumları, bakanlık gibi kurumlarda çalışan devlet yetkilileri veya çalışanların kullanımı için tahsis edilen siyah plakalı araçlar ihtiyaç halinde trafiğe çıkıyor. Meslek odaları da kamu kurumu niteliğinde sayıldığı için siyah plakalar meslek odası çalışanları için de kullanılabiliyor. Bu plaka çeşidi aynı zamanda ambulans ve itfaiye plakalarında da görülebiliyor.

Sarı Plakalar

Trafikte nadiren de olsa görebileceğiniz sarı plakalar, tescil işlemi tamamlanmamış araçlara verilen plaka çeşitleri arasında yer alır. Bu plakalar araçların trafiğe çıkabilmesi için verilen geçici plakalar olarak yer alır. Belirli şartlar doğrultusunda verilir. Bunlar; satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilirken hangi araçlar olduğuna ilişkin sarı plaka verilir. İthalatçı galerilerin trafiğe araç çıkardığı durumda sarı plaka kullanılır. Son olaraksa araçların yol testi yaptığı durularda sarı plaka kullanılır. Bu plakalar sarı zemin üzerinde siyah harf ve rakamlar yer alır. Sağ alt köşesinde ise beyaz renkli bir şerit bulunur. bu plakalar belirli bir süre ile verilir. 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle sarı plakaya sahip olabilirsiniz.

Yeşil Plakalar

Yeşil plakalı özel amaçla kullanılan araçları ifade eder. Yabancı ülkelerin Türkiye sınırları içerisinde çeşitli alanlarda diplomatik temsilcilikleri tarafından kullanılan araçlar için verilen plakalar olarak yer alır. Genellikle konsolosluk ve büyükelçilik görevlileri tarafından kullanışlı. Bu plakaları İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Trabzon gibi konsoloslukların bulunduğu 11 şehirde görebilirsiniz. Plakalar yeşil zemin üzerinde beyaz harf ve rakamların yer aldığı plakalardır. Bu plaklar orta harflerinden dolayı diğer plaka çeşitlerinden ayrılır. Yalnızca 4 farklı orta karakter kullanılır. Bunlar;

  • CC harfleri konsolosluk makam araçlarında,
  • CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin kullandığı araçlarda,
  • CD harfleri büyükelçilik tarafından kullanılan makam aracında,
  • CM harfleri ise diplomatik muafiyete sahil büyükelçilik görevlilerinin kullandığı araçlarda kullanılır.

Mavi Plaka

Mavi zemin üzerinde beyaz renkli harf ve rakamların yer aldığı plaka çeşididir. Bu plaklar Emniyet Genel Müdürlüğü araçları için geçerlidir. Resmi polis araçları tarafından kullanılır. Bağlı olduğu il kodunun ardından orta harflerde A, AA veya AAA harfleri kullanılır. sonda yer alan rakamlar ise aracın bağlı

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler