Otomatik Vitesteki Harflerin Anlamları

İster otomatik olsun ister manuel tüm araçlar bir şanzıman düzeneği ile gelir. Aracın çekişini ve hızlanmasını sağlayan bu düzenek, otomatik araçlarda kendi kendine işlev görürken manuel araçlarda sürücünün aksiyon almasıyla çalışır. Otomatik şanzımanların manuel şanzımanlara tercih edildiği günümüzde hemen hemen herkes otomatik araç kullanmayı yeğliyor. Gerek kalabalık şehir trafiği gerek trafikte birden fazla işe odaklanma ihtiyacı, kişileri otomatik vites araçlara itmiş olabilir. Peki, otomatik vitesteki harflerin anlamları neler, hiç düşündünüz mü? Vitesin üzerinde yer alan P, D, N, R gibi harflerin neye işaret ettiğini biliyor musunuz? Cevabınız hayırsa okumaya devam etmeniz yeterli. Bakalım, otomatik vitesteki harfler ne anlama gelir.

İçindekiler

Otomatik Şanzıman Nedir? Otomatik Vites Harf Anlamları

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?

Otomatik Şanzıman Nedir?

Otomatik vitesteki harf anlamları konusuna giriş yapmadan önce otomatik vitesin ne olduğundan bahsetmekte yarar var. Otomatik şanzıman, bir aracın vites değiştirme işlemini, insan müdahalesi olmadan, aracın hızı ve yüküne uygun olarak otomatik olarak gerçekleştiren bir şanzıman türüdür. Siz manuel bir araçta debriyaj pedalına güç uygulayarak şanzımana kavrama yaptırırken otomatik vitesli araçlarda kavrama görevini tork konvertörü devralıyor. Dolayısıyla da otomatik araçlarda sadece gaz ve fren pedalları bulunuyor. Kısacası otomatik şanzıman hem yoğun trafikte rahat araç kullanmayı kolaylaştırması hem de aracı keyifle sürmeye teşvik etmesi bakımından avantajlı.

Otomatik Vites Harf Anlamları

Geldik, otomatik vites harf anlamlarına. Yukarıda da belirttiğimiz gibi otomatik şanzımanlı araçların vites kolunun üzerinde ya da kutunun yanında bazı harfler yer alır. Bu harflerin anlamı bilinmediği takdirde aracı kullanmak imkansız hale gelecektir. Özellikle araç kullanmaya yeni başlayanlar için bir rehber niteliğinde olacak olan bu bilgiler için okumaya devam edin.

Otomatik Viteste P Ne Demek?

Otomatik vitesteki harflerde ilk sırada P var. P "Park" kelimesinin ilk harfini ifade eder. Aracın park halinde olduğunu gösterir.

Otomatik Viteste D Ne Demek?

Otomatik vitesteki D harfi ise yine İngilizcedeki "Drive" kelimesinin baş harfidir. Türkçeye araç sürmek, araç kullanmak olarak geçen bu tabir aracın kullanımda olduğunu göstermekte.

Otomatik Viteste N Ne Demek?

Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir. Örneğin trafite kırmızı ışıkta durmaktasınız. Aracın vitesini N pozisyonuna alarak şanzımanı nötr'de bekletiyorsunuz demektir.

Otomatik Viteste R Ne Demek?

"Reverse" kelimesinin baş harfini ifade eden R, aracın geri gitmesi gerektiği zamanlarda kullanılır.

Otomatik Viteste S Ne Demek?

Her otomatik araçta olmasa da çoğunlukla spor ve lüks araçlarda bulunan S harfi, "Spor/Speed" kelimelerini temsil eder. Hızlı sürüşler için kullanılır.

Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?

Otomatik vitesli araçlarda vites değiştirmek, sıklıkla yapılan bir aksiyon değildir. Aracı hareket ettirmeye başlarken veya geri yönde sürerken uygun dişliye geçmek gerektiği için vites değiştirilir. Ayrıca vitesi değiştirirken de genelde ya fren pedalına basılır ya da vitesin üzerinde yer alan küçük bir düğme yardımıyla ilerlenir. Örneğin aracı ilk hareket ettireceğiniz zaman vitesi P konumundan D konumuna getirmeniz gerekir. Drive anlamına gelen D, aracın ilerlemesi için gereken vitestir. Eğer araç içinde kısa süreli bekleme konumundaysanız vites N'de olmalı. Araçtan inmeniz gereken durumlarda görev yapan P pozisyonu, el freniyle birlikte kullanılmalıdır. Son olarak S harfi çıkıyor karşımıza. Bazı otomatik araçlarda yer alan S, hızlı sürüşler için geçerli bir vites. Vites kolu bu pozisyondayken aracın vites değiştirme sıklığı artacağı için devir aralığı da buna bağlı olarak yükselir. Yani şanzıman, aracın kısa sürede hızlanmasını sağlamak için çalışır.

Artık otomatik vites harflerin anlamlarına hakimsiniz. Dilediğiniz otomatik vites arabayı kiralayarak deneyimleyebilir, vergi ve bakım gibi masrafları düşünmeden sürüş keyfine varabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler