Otomatik vitesli araçlar diğer otomobil modellerine göre daha özgür bir sürüş deneyimi sunduğunu söylemek her zaman için mümkündür. Çünkü bu araçlarda kullanım süresince herhangi bir vites ayarı yapmanıza gerek yoktur. Hangi yolda ne kadar hızla giderseniz gidin otomatik vites şanzımanı size daima ayak uyduracaktır. Ayrıca manuel vites değiştirme zorunluluğunun ortadan kalkması yoğun trafikli bölgelerde hızlı manevralar yapabilmeniz için de idealdir. Otomatik vitesli araçların sunduğu bu avantajların ehliyet sürecinde de bulunur. Eğer daha konforlu bir araç deneyimi yaşamak istiyorsanız otomatik vites ehliyeti alarak yolculuklarınızda yeni bir sayfa açabilirsiniz. Otomatik vites ehliyeti nedir gibi sorularınız içinse doğru adrestesiniz. Bu yazımızda otomatik vites ehliyetiyle alakalı tüm merak edilenleri sizin için cevapladık.

İçindekiler

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?

Otomatik vites ehliyeti, sürücülere manuel vites kullanma zorunluluğu olmadan otomatik vitesli araçları kullanma izni veren bir ehliyet türüdür. Geleneksel manuel vites ehliyeti almadan, sadece otomatik vitesli araçlar kullanmak isteyen sürücüler için bu seçenek son derece kullanışlıdır. Çünkü otomatik vites ehliyeti alma süreci manuel ehliyet alma sürecine göre daha pratiktir. Fakat bu ehliyeti almayı tercih ettiğiniz takdirde vitesli araçları kullanma izniniz bulunmaz. Fakat otomatik vitesli araç deneyimi yaşamak konusunda kararlıysanız, otomatik vites ehliyeti her zaman daha makul bir seçenektir. Eğer otomatik vitesli bir aracı daha önce hiç deneyimlediyseniz araç kiralama hizmetimiz sizinle!

Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır?

Otomatik vites alma süreci, manuel vites alma süreciyle benzer adımlar içerir. İki ehliyet türünde de teorik ve pratik eğitimler bulunur. Bu eğitimler başarıyla tamamlandığı takdirde ehliyet almaya hak kazanılır. Otomatik vitesli araçlar için gerekli olan ehliyet sürecini şu şekilde özetlememiz mümkün:

  • Sürücü Kursuna Kayıt Olun: Otomatik vites ehliyeti almak isteyenler ilk olarak sürücü kursuna kayıt olmalıdır. Sürücü kursları, hem teorik hem de pratik eğitimlerle sürücü adaylarını ehliyet sınavlarına hazırlar.
  • Teorik Eğitim Alın: Sürücü kursunda teorik dersler almak trafik kuralları, trafik işaretleri ve araç bilgisi gibi konularda bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bu dersler sürücü adaylarının trafik için bilmesi gereken tüm bilgileri sunar.
  • Sürüş Eğitimi Alın: Sürücü kurslarının müfredatında otomatik vitesli araçlarla sürüş eğitimi de bulunur. Bu eğitimlerde, otomatik vitesli araç kullanma becerilerinizi geliştirebilir ve trafik deneyimi kazanabilirsiniz.
  • Sürücü Ehliyeti Sınavlarına Girin: Sürücü kursundaki eğitimlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sürücü ehliyeti sınavlarına girmeniz gerekir. Bu sınavlar, hem teorik bilgiyi hem de pratik sürüş becerilerini test eder.

Bu süreçleri başarıyla tamamladıysanız otomatik vitesli araçlar için ehliyet almaya hazırsınız demektir. Otomatik vites ehliyeti almanız için 18 yaşından büyük olmanız gerekir. Bununla birlikte sağlık kontrolleri de ehliyet alma şartları arasındadır. Bu prosedürleri detaylı olarak öğrenmek için sürücü kursunuzdan destek alabilirsiniz.

Otomatik Vites Ehliyeti Manuel Kullanabilir mi?

Otomatik vites ehliyeti ile manuel vites ehliyeti arasında birtakım farklılıkların olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Otomatik vites ehliyeti sürücü eğitimlerinde manuel araç bilgisi bulunmaz. Yani otomatik vites ehliyeti alan bir kişinin manuel vitesli bir aracı bilme imkanı oldukça düşüktür. Buna ek olarak otomatik vites ehliyet sınıfı ve manuel ehliyet sınıfı aynı gibi gözükse de aslında durum farklıdır. Otomatik vites ehliyetlerinin arka kısmında yer alan 104 kodu, sürücünün sadece otomatik vitesli araçları kullanabileceğini ifade eder. Yani Otomatik vites ehliyeti farklı mı sorusuna cevap bulmak için ehliyetin arkasında 104 kodunun yer alıp almadığına bakabilirsiniz.

 

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler