Benzinli motorlar, dizel motorlar, hibrit araçlar ve hatta elektrikli arabalar doğal olarak ısı üretir. Arabanızın ısıtıcısını kullandığınızda, bu ısının bir kısmı konforunuz için kabine yönlendirilir. Bununla birlikte, ısının büyük bir kısmı başka bir şekilde yönetilmelidir. Motorun optimum çalışma sıcaklığında kalmasını sağlamak için arabanızda motor suyu veya motor soğutma sıvısı adı verilen bir sıvı kullanılır. Motor suyu neden eksilir sorusunun cevabına yakından bakmadan önce eksilen ya da düşük motor suyu ile araç sürmenin, motorunuzun çok ısınmasına neden olabileceğini bilmek gerekir. Bu da genellikle motorunuz, aracınız ve yolculuğunuz için büyük sorunlar yaratır. Peki araba motor suyu neden eksilir ve hangi sorunlara yol açar? Bu yazımızda değindik.

Araç Motor Suyu Neden Eksilir?

4000 - 6000 kilometrede bir gibi bir sıklıkta değiştirilebilen motor yağının aksine, normalde motor soğutma suyunu bu kadar sık kontrol edip değiştirmeniz gerekmez. Aslında, motor suyu kapalı bir sistem içinde çalıştığı için, bir sızıntı olmadıkça azalmamalıdır. Motor suyu eksilmesi gibi bir sorunla karşılaştığınız zaman ise hemen yetkili servisinizden ya da güvendiğiniz bir tamirciden destek almanız gerekir. Motor suyu eksilmesinin ya da sızmasının birkaç yaygın sebebi vardır:

  • Radyatör hortumlarından, hortumlar arasındaki bağlantılardan veya radyatörün kendisinden kaynaklanan harici sızıntılar
  • Radyatör kapağı, basınçlı motor suyunun dışarı sızabileceği kapaktaki hatalı bir conta nedeniyle sızdırması
  • Motor kafa contası gibi yerlerden motor soğutma sıvısının sızabileceği dahili sızıntılar

Aracınızda motor suyu sızıntısı olduğundan şüpheleniyorsanız, kapsamlı bir sistem incelemesi gerçekleştirmesi için hemen yakınızdaki bir servisten destek almanız gerekir. Bütün motor suyu eksiltme nedenlerini değerlendirerek tamirciniz arızalı bir motor suyu seviye sensörünüz veya dahili bir sızıntınız varsa bunu tespit eder, düşük motor suyu sorununuzu teşhis ederek gerekli onarımları önerir ve size en uygun çözümü sunma konusunda yardımcı olur.

Motor Suyu Eksilirse Ne Olur?

Düşük motor suyu ile araç kullanmak, aracınızın büyük onarım gerektirebilecek bazı parçalarına zarar verebilir. Düşük motor suyu ile aracı sürerseniz olabilecek bazı şeyler şunlardır:

Motorunuz aşırı ısınabilir: Soğutma sıvısı, ısıyı motordan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Bu nedenle, yeterli motor suyu olmadan motor aşırı ısınabilir veya tutukluk yapabilir. Aşırı ısınmış bir motorun sürekli kullanımı, pistonların silindirlere kaynak yapması gibi kalıcı hasarlara yol açabilir.

Baş contası bozulabilir: Düşük motor suyu bazen motor bloğunuzdaki bir kapak contasının patlamasına neden olabilir. Böyle bir durumda, motordan veya egzoz borusundan duman çıktığını, güç kaybını, motor vuruntu seslerini veya verimliliğin düştüğünü fark edebilirsiniz.

Aracınız çalışmayı tamamen bırakabilir: Bazı arabalarda, düşük motor suyu nedeniyle meydana gelebilecek önemli bir hasara uğramadan önce motoru otomatik olarak kapatan bir güvenlik sistemi vardır. Bu, aşırı ısınmış bir motordan kaynaklanan kapsamlı onarımlardan sizi kurtarmaya yardımcı olsa da, motor stop ettiğinde, aracı nereye sürdüğünüze bağlı olarak çok tehlikeli olabilir. Dolayısıyla tüm bu sorunların başınıza gelmemesi için motor soğutma suyu neden eksilir bilmek ve buna göre hareket etmek çok önemlidir.

Düşük Motor Suyu Belirtileri Nelerdir?

Düşük motor suyu belirtileri, aracınızın antifriz seviyesinin ne kadar düşük olduğuna bağlı olarak değişebilir. Tipik olarak, düşük motor suyu antifriz ışığınızı tetikleyecektir. Bazı araçlar gösterge panelinde "Soğutma Sıvısını Kontrol Edin" mesajı görüntüleyebilir. Motor suyu ışığınız yanıyorsa, bu tuhaflıklardan bazılarını fark edebilirsiniz:

Yüksek Sıcaklık Göstergesinin Yanması: Motor soğutma sıvısının azaldığını gösteren bir işaret, ön paneldeki yüksek sıcaklık göstergesidir. Bu gösterge, motorun çok ısındığını size söylemek için tasarlanmıştır. Çoğu zaman gösterge, H ve C sembollerinin merkezine yakın durmalıdır. Gösterge H'ye yakınsa, motorunuzu kapatın ve hemen bir servisten destek alın.

Klima Sisteminin Arızalanması: Aracınızın ısısını kullandığınızda, motor suyu sıcak havanın kabine akışını düzenlemeye yardımcı olur. Motor suyu azsa ve klimanız çalışıyorsa, aracınızın klima deliklerinden sıcak hava geldiğini fark edebilirsiniz.

Araca Tatlı, Mayhoş Bir Koku Yayılması: Aracınızda motor suyu kaçağı olduğunda klimanızda veya kaputun altında tatlı bir koku fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, antifrizin suyun donma ve kaynama noktasını düzenlemeye yardımcı olmak için kullanılan tatlı, viskoz bir sıvı olan glikol içermesidir. Garip kokular araba sorunlarının bir işareti olsa da her zaman net bir gösterge değildir. Motor soğutma sıvınızın azaldığından şüpheleniyorsanız, profesyonel otomobil teknisyenlerine başvurmak en iyisidir.

Soğutucu Seviye Sensörü Arızası: Bazen, yanan bir motor suyu ışığı, arızalı bir motor suyu seviye sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bu sensör arızalanırsa, antifriz seviyeniz düşük olmasa bile motor suyu ışığının yanmasına neden olabilir.

Tüm bakımları zamanında ve eksiksiz yapılmış, birbirinden kaliteli ve güvenli araçları Araç Filomuz üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz aracı hemen kiralayabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler