Çocuklu ailelerin yüksek güvenlik standartları oluşturması için önem verdiği Isofix özellikli oto koltukları araç içi güvenliğin bütünselliğini de sağlıyor. Bebeklerin, küçük çocukların araçla seyahatte güvenliğinin ön planda tutulması, ihmal edilmemesi gereken bir işlem olduğundan Isofix bağlantısı da bu açıdan çocuklu ailelerin öncelikleri arasında. Peki tam olarak Isofix nedir ve montajı nasıl yapılır? Isofix ile ilgili A'dan Z'ye öğrenmek istediklerinizi siz de içeriğimizde bulabilir, aileniz, çocuğunuz ile beraber yola güvenle çıkabilirsiniz.

Isofix Oto Koltuğu Sistemi Nedir?

Isofix ne demek bakıldığı zaman: Uluslararası standartta bir araba koltuğu montaj sistemi olduğunu söylemek mümkün. Bugünün gelişen teknolojisi sayesinde arabalar, eskisine kıyasla çok daha güvenli donanımlara sahip. Eskiden, araç içerisinde bebek ve çocuk güvenliğini sağlamak için eski tip bebek oto koltukları arabaya emniyet kemeri ile entegre ediliyordu. Ne var ki bu tip bebek oto koltuklarının yeterince güvenli olmadığı anlaşıldığı gibi, olası bir kaza anında bebek üzerinde de fazla baskı söz konusu olabiliyordu. Bu durum karşısında daha güvenli ve konforlu bir bebek oto koltuğu montaj sisteminin gerekliliği doğdu ve böylece Isofix özellikli bebek oto koltukları tasarlandı. Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor. Araçların arka koltuklarında bulunan Isofix bağlantı noktaları sayesinde birden fazla bebek oto koltuğunun da rahatlıkla montajı gerçekleştirilebiliyor. Uzun yıllardır yeni ve modern araçların pek çoğunda bulunan Isofix güvenlik ve konforu maksimize edebildiği için pek çok aile arabasının da artık olmazsa olmazı. İlk olarak 2006 yılında görülen bu montaj sistemi, daha sonra bir zorunluluk hâline gelmiş ve emniyet kemeri montaj sisteminin yerini almıştır. Isofix özelliği nedir diye bakıldığı zaman da dolayısıyla cevap çok açıktır: Daha yüksek güvenlik ve daha yüksek konfor.

Isofix Montajı Nasıl Yapılır?

Isofix montajı sunduğu yüksek güvenlik ve konforun yanı sıra kolaylığı ile de takdir topluyor. Kolay montaj imkânına sahip olması da Isofix özelliğinin yanlış montaj riskini en aza indirebilmesini sağlıyor. Peki Isofix nasıl takılır? Montaj işlemi için ilk olarak bebek koltuğunu arabanın arka koltuğuna yerleştirmeniz gerekiyor. Entegrasyon işlemi de hemen akabinde metal sabitleme noktaları ve bağlantı noktası aracılığıyla yapılıyor. Bu bağlantılar genellikle sarı renkte oluyor. Daha sonra bebek koltuğunda bulunan Isofix aparatını ya da Isofix kemerini arabanın arka koltuğundaki eklem noktasında bulunan kancalara geçirmeniz gerekiyor. Son olarak da yandaki mandalları çekmeniz ve bebek koltuğunu geriye yaslamanız elzem. Isofix montajı bu kadar basit bir dizi işlemden meydana geliyor. Doğru takıldığını anlamak için "klik" sesinin çıkmasını da bekleyebilirsiniz. Gösterge ışığından da Isofix montajının doğru yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz. Bununla beraber arka koltukta seyahat edecek çocuğun yaş grubu ile ilgili de Isofix montajı çeşitlilik gösterebiliyor. Buna göre: 0 - 4 yaşları arasındaki çocuklar için ana kucağı tipi koltukları kullanmanız öneriliyor. Her zaman arka koltukta kullanılması gereken ana kucağı koltuk tiplerinin yönü de arkaya bakmalı. 4 ila 12 yaşları arasındaki çocuklar içinse öncelikle alacağınız oto koltuğunun standart Isofix özelliğine uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çocuğunuzun boynu, koltuğun boynunu bir karış geçmeden bir üst büyüklükteki oto koltuğuna geçmeyin. 12 yaşını geçmiş büyük çocuklar için ya da yaşı 12 olmasa da boyu 1.50 cm'yi geçen çocuklar için bir üst büyüklükte koltuk kullanılması uygun görülüyor.

Isofix Oto Koltukları Neden Önemli?

Her şeyden önce eski sistemlerde görebileceğiniz emniyet kemeri ile bağlantı uygulamalarında çokça yanlış montaj işlemi yapılabiliyordu. Fakat Isofix montaj tipinde bu oranın en az indirgenmesi başarıldı ve %90'ı aşkın bir oranda Isofix montajı doğru şekilde yapılıyor. Bu da hatalı kemer takma riskini ortadan kaldırıyor. Olası kaza anlarında çocukların üzerindeki baskıyı azaltması da Isofix oto koltuklarını tercih edilesi kılıyor. Bu montaj tipinde, koltuk kemerinin takılı olup olmadığını anlayabileceğiniz birçok test özelliği de yer alıyor. Bu sayede işinizi garantiye alabilirsiniz. Araca çok kolay şekilde montajı yapılan Isofix oto koltukları, çok daha konforlu ve ergonomik. Arabanın gövdesinden ayrılması oldukça zor olan Isofix oto koltukları, üst düzey güvenlik sağlamak adına ince ince hesaplanarak tasarlanıyor. Tüm bunlar Isofix sisteminin önemi olduğu kadar avantajları arasında da yer alıyor. Siz de Sixt ile araç kiralama işlemlerinizde bebek ve çocuk koltuğu hizmetinden yararlanabilir, yüksek güvenlik standartları sunan otomobilleri araç filomuzdan bulabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler