İkame araç hizmeti, kasko sigortası ya da trafik sigortası yaptıran sürücülerin en çok merak ettiği ek hizmet konularından biridir. İkame araç hizmeti, kasko sigortası yaptırmış olan ve araçlarına belirli bir süre boyunca erişemeyecek olan sürücülerin yararlanabileceği bir hizmettir. Araçlarını belli süre aralığında kullanamayacak olan kişilere büyük avantajlar sunan ikame araç nedir, hangi koşullarda verilir ve süresi ne kadardır, gelin hep birlikte bu yazımızda öğrenelim.

İkame Araç Nedir?

Kaskosu olan sürücülerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi ikame araç ne demek sorusudur. İkame araç, aracına kasko yaptırmış sürücülerin poliçe teminatı kapsamında olması şartıyla kaza vb. olaylar sonrası araçlarının serviste olduğu süre boyunca sigorta tarafından başka bir araçla mükafat edilmeleridir. Başka bir deyişle ikame araç, kaza sonrası güvenli bir sürüş için tehdit oluşturan boyutta hasar alan aracın onarım süresi boyunca temin edilen geçici bir araçtır. Kasko yaptırılan sigorta şirketi tarafından sağlanan bu hizmet, kasko sahiplerine olası bir kaza sonrası hasar alan aracın serviste bulunduğu süre boyunca mağdur olmadan tekrar trafiğe çıkabilme olanağı tanır. Bu avantajlı hizmet sayesinde araç sahipleri, gündelik rutinlerinden kopmadan ev - iş arası ve benzeri düzenli rotalarını aksatmadan sürdürebilir, araçları tamirat altındayken kişisel bir araca sahip olma imkanından yararlanmaya devam edebilirler. Elbette burada kaza sonrası hasar boyutlarına bağlı olarak değişebilen bir ikame araç süresi söz konusudur ve ikame araç süresi nedir, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Kaskolu araç sahipleri, bu bağlamda kendi araç modelinin barındırdığı özelliklere sahip, benzer segmentte bir aracın temin edilmesiyle olağan sürüş seyirlerini sürdürebilir.

İkame Araç Hangi Durumlarda Verilir?

Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki kasko, bir ikame aracı her türlü kaza veya hasar sonucu vermeyebilir; bunun için önceden belirlenmiş olan ikame araç kuralları mevcuttur. İkame araç ne zaman verilir diye baktığımızda öncelikle olarak aracın trafiğe çıkamayacak kadar hasarlı olması ve 48 saat ve üzeri süreyle onarım ihtiyacının olması şartları aranır. Buna ek olarak ikame araç temin edilebilmesi için bu hizmetin geçerliliğin kasko poliçesinde daha önceden belirtilmiş ve eklenmiş olması gerekir. Eğer poliçenizde ikame araç teminatı varsa ve poliçenizdeki araç şartları ve limitleri tutuyorsa, kaza sonrası sigorta şirketiniz size benzer segmentte ve en az aynı özelliklere bir yedek araç temin etmekle yükümlüdür. Poliçenizde böyle bir hükmün olması ve yine de kaza sonrası size ikame araç verilmemesi durumunda ilk fırsatta bu konuyla ilgili sigorta şirketinizle irtibata geçmeniz gereklidir.

İkame Araç Alabilme Şartları Nelerdir?

  • Oluşan hasarın sürüş güvenliği açısından sorun yaratması: Bir eksper tarafından raporlanan bu durum, ikame araç şartlarının başında gelir. Gerekli şartların sağlanması durumunda poliçe kapsamındaki hasar sonrası destek hizmeti kapsamında ikame araç temin edilir.
  • Sigortalı aracın trafikte seyir halindeyken kaza sonucu hasar alması: Burada belirtmekte fayda vardır ki park halindeyken meydana gelen hasarlar, ikame araç temini için değerlendirmeye alınmamaktadır.
  • Aracın onarımının 48 saati aşması: İkame araç temini, araç onarımının 48 saat ve üstü olacak durumlarda geçerlidir. Araç servislerinin çalışmadığı pazar günleri bu süreye dahil değildir.
  • Aracın serviste kalacağı süre ve temin edilen ikame araç süresi konusunda eksper ve servisin anlaşması: Bu anlaşmanın sağlanmasının ardından sigorta şirketine gerekli bildirimler yapılır, hasarlı araç servise teslim edilir ve ikame aracın temin edilme süreci başlatılır.
  • Eksper ve servis tarafından öngörülen servis süresinin aşılması durumunda ikame aracın geç iade edilmesi söz konusu olursa, aşım süresi bedeli sigortalı tarafından karşılanmaktadır.
  • İkame araç hizmeti sigortalı kişiye yılda en fazla 2 kez sağlanabilir.
  • Sigortalı, ikame aracı kendisine temin eden aynı ilde teslim etmekle yükümlüdür.
  • İkame araç ile gerçekleştirilen tüm köprü ve otoyol geçişleri, aynı zamanda trafik cezaları sigortalıya aittir.
  • Öngörülen tamir süresinden önce tamirin tamamlanması durumunda ikame araç sigorta şirketine hemen teslim edilmelidir.

İkame Araç Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İkame araç temin etmek ücretli midir?

İkame araç hizmeti, sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine sunulan bir ek teminattır ve eğer kasko yaptırılırken poliçeye dahil edilirse ücretsiz olarak verilmektedir. Bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanabilmek için yukarıda sayılan ikame araç şartlarının yerine getirilmiş olması ve ikame araç teminatının poliçede yer alması gerekir.

İkame araç süresi kaç gündür?

Bir ikame araç temin ettikten sonra aracın kullanım süresi, eksper ve araç servisi tarafından hasarlı olan orijinal aracın onarımı için belirlenen süre ile aynıdır. İkame araç süresi, sigorta şirketi teminatlarına göre de değişkenlik gösterebilir. Çoğunlukla ikame araç hizmeti, araç sahiplerine 7 ila 15 gün arası bir süre içerisinde temin edilir, ancak bazı özel durumlarda ikame araç desteği azaltılabilir ya da arttırılabilir.

İkame araç temin etmek kaskoyu bozar mı?

Gerçekleşen bir kaza sonrası ikame araç temin almanız, kaskonuzun bozulmasına yol açmaz, çünkü bu hizmet zaten kasko sigortası poliçenizde ek teminat olarak belirtilmiş olarak bir hizmettir.

Perte çıkmış bir araca ikame araç verilir mi?

Eksper değerlendirmeleri sonucu hazırlanan raporda aracınız güvenli bir biçimde trafiğe çıkamayacak ölçüde hasar almış olarak belirlendiyse, ikame araç desteği almaya hak kazanırsınız ve aracınız serviste kaldığı süre boyunca ikame araç hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Kasko poliçenizde ikame araç teminatının olmaması durumunda aracınız servisteyken karayabileceğiniz birbirinden konforlu ve kaliteli araçlara Araç Filomuz üzerinden ulaşabilir ve en uygun fiyatlarla hemen kiralama gerçekleştirebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler