Yeni araç satın alacak sürücülerin arabanın rengine de dikkat ettiği bilinen bir gerçek. Araçların sunduğu iç & dış donanım özellikleri, ölçüleri kadar rengi de satın almalarda belirleyici oluyor. Bu noktada hangi renk araba daha pahalı sorguları da sık yapılıyor. Araba renkleri tipik olarak tek renk ya da iki renkli kombinasyonlardan meydana geliyor. Tüm bu çeşitlilik araçlarda renk fiyat farkını da beraberinde getirebiliyor. Peki, araçlarda hangi renk daha pahalı konusunda bildikleriniz neler?

Favori Araba Renkleri

Her yıl sunulan Küresel Otomotiv Renk Popülarite Raporu, ilgili sene içerisinde en çok tercih edilen araç renklerini öğrenmenizi sağlıyor. Buna göre; örneğin 2021 yılını kapsayan 69. raporda %35 ile beyaz renk ve tonları birinci sırada yer alıyor. Beyaz rengi ise %19 oranı ile siyah ve gri araç renkleri takip ediyor. Gümüş, mavi, kırmızı, kahverengi, yeşil, sarı gibi renkler de sırasıyla kayda değer miktarda öne çıkıyor. 2021 yılını kapsayan bu küresel raporun yanı sıra Türkiye özelinde sunulan istatistikler de var:

  • Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eylül 2022'de açıklanan güncel verileri Türkiye'de en çok hangi renk araba satıldığını gösteriyor.
  • Buna göre; Türkiye'de en çok satılan otomobil renkleri beyaz, gri, mavi ve siyah olarak sıralanıyor.
  • Beyaz renk araçlar %40,4 (165.948 araç), gri araçlar %28,2 (115.800 araç), mavi olanlar %11,3 (46.564 araç) ve siyah olanlar %7,4 (30.416 araç) şeklinde öne çıkıyor. Bu renkleri sırasıyla kırmızı, turuncu, yeşil, kahverengi, sarı gibi renk ve tonlar takip ediyor.

Araçlarda Renk Fiyat Farkları Nasıl?

Aynı model bir arabada renk fiyat farkının olması, yeni araç satın alacak sürücüleri de çeşitli incelemelere sevk ediyor. Renk kriterinin bu kadar önemli olması yalnızca estetik kaygılardan değil, aynı zamanda fiyat farklarından kaynaklanıyor. Buna göre; beyaz renk arabaların bu kadar çok tercih edilmesinin önemli nedenlerinden biri genellikle satın alırken renk farkının alınmaması. Genel piyasa değerlendirmelerine bakıldığında beyaz renk araçlardan fiyat farkı alınmıyor. Bu da beyaz renk araçları, diğer renklere kıyasla daha ucuz kılıyor.

Bu noktada araçlarda en pahalı renk hangisi bakıldığında özellikle kırmızı, mavi, yeşil, sarı gibi renklerdeki arabalar, genellikle fiyat farkı ile satışa sunuluyor. Mavi, sarı ya da kırmızı araba neden pahalı merak ediyorsanız; bu renkler, arabalara benzersiz bir parlaklık ve dikkat çekicilik sunuyor. Bu açıdan cezbedici bir görünüme sahip araç renkleri fiyat farkının oluşmasına neden olabiliyor. Ayrıca, bu renklerin arzının görece daha düşük olması yüksek talep yaratıyor. Bu da kırmızı, mavi, sarı gibi renklere sahip araçların daha yüksek fiyat ile satışa sunulmasına sebep olabiliyor.

Araç Renkleri Fiyatları Neye Göre Etkiliyor?

İkinci el ya da sıfır araçlarda hangi renk daha pahalı sorgusunun birden fazla yanıtı var. Akla ilk gelen faktör estetik kaygılar olsa da renklerden doğan fiyat farklarının tek sebebi bu değil. Renklerin fiyat farkına yol açmasının öne çıkan bazı nedenleri şunlar:

  • Parlaklık: Akla ilk gelen nedenlerden biri tabii ki parlak ve çekicilik. Takdir edersiniz ki kırmızı, sarı, mavi gibi araç renkleri diğerlerine kıyasla çok daha dikkat çekicidir. Araçlara benzersiz bir parlaklık sunan bu renkler, estetik olarak en sevilen renkler arasındadır.
  • Dayanıklılık: Modern araçlarda boyaların yıllarca dayanması, zamana direnç göstermesi bekleniyor. Uzun süre dayanıklılık gösterebilecek araç boyaları ise daha çok kırmızı, sarı ve turuncu olarak öne çıkıyor.
  • Arz & talep: Beyaz, siyah, gri ve gümüş gibi araç renklerine kıyasla diğer renk ve tonların arzı daha düşüktür. Bu da yine fiyatlarda belirleyici olabiliyor.
  • Emniyet: Dikkate alınan bir başka konu ise araç renklerinin fark edilip edilemediği. Buna göre; siyah, gri ya da gümüş renkteki araçlar, düşük ışık koşullarında daha zor fark edilebilir. Buna karşın kırmızı, mavi ve yeşil gibi canlı renkler az ışıklı ortamlarda ve yollarda daha kolay fark edilebilir.

Dilerseniz, Araç İnceleme sayfamızdaki blog içeriklerini de inceleyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler