Fren hidroliği, hidrolik fren sisteminizin hayati bir parçasıdır; peki fren hidroliği nedir ve tam olarak ne işe yarar? Fren hidroliği bozulur mu yoksa değiştirilmesi mi gerekir? Fren hidroliğinizi ne zaman değiştireceğinize dair tavsiyeler ve fren hidroliği seviyenizin çok düşük olduğuna dair dört işaret dahil olmak üzere fren hidroliği değişimi hakkındaki tüm detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Fren Hidroliği Nedir?

Fren hidroliği, modern otomobillerin hidrolik fren sistemlerinde kullanılan sıvı kimyasal solüsyondur. Ayağınızın fren pedalına uyguladığı kuvveti artırmak ve bunu aracınızın frenleri üzerinde baskıya dönüştürmek için tasarlanmıştır. Fren hidroliği olmadan arabanızı durdurmak için ayağınızdan çok daha fazlası gerekir. Fren hidroliğinin etkili olması için doğru formüle edilmesi gerekir. İlk olarak geniş sıcaklık aralıklarında sabit bir viskoziteye ihtiyaç duyarsınız. Viskozite, bir sıvının ne kadar kalın olduğunu ve ne kadar kolay aktığını ifade eder. Arabanız için doğru fren hidroliği yağı tipini belirlemenin en iyi yolu, arabanızın kullanıcı el kitabına bakmak veya en yakın araç bakım uzmanlarına sormaktır. Bu şekilde doğru viskoziteye ve baza sahip fren hidroliği aldığınızdan emin olabilirsiniz. Çoğu fren hidroliği glikol veya silikon bazlıdır ve bu iki tip asla karıştırılmamalıdır. İkinci olarak fren hidroliği yüksek bir kaynama noktasına sahip olmalıdır. Bunun nedeni, fren balatalarından kaynaklanan sürtünmenin çok fazla ısı oluşturmasıdır; eğer frenlerin etrafındaki ısı sıvının kaynama noktasına ulaşmasına neden olursa, sıvı buharlaşarak gaza dönüşür ve frenler etkinliğini kaybeder. Son olarak fren hidroliği fren hatlarında korozyonu önlemek için özel olarak formüle edilmiş katkı maddeleri içermelidir.

Fren Hidroliği Ne İşe Yarar?

Peki fren pedalına bastığınızda fren hidroliği tam olarak ne yapar? İlk olarak ayağınızdan gelen kuvvet, pedalın hemen arkasındaki bir vakum yükseltici ile artırılır. Bu artırılmış kuvvet, basınçlı fren hidroliğini fren hatlarına iten ana silindiri harekete geçirir. Fren pedalına ne kadar sert basarsanız sıvının basıncı o kadar artar ve bu da frenlerin uyguladığı durdurma kuvvetini artırır. Oradan fren hidroliği her bir tekerleğin kaliperine (veya kampanalı frenlerde tekerlek silindirine) ulaşana kadar fren hatlarından akar. Bu noktada basınçlı sıvı, bir dizi pistonu fren balatalarını dönen bir rotora doğru itmeye zorlar. Bu, fren hidroliği da dahil olmak üzere sıvının sıkıştırılamaz olması, yani sıvı gibi hareket etmesine rağmen basınç altında katı bir kuvvet gibi davranabilmesi nedeniyle işe yarar. Fren balataları rotora sürtündüğünde sürtünme, tekerleklerin yavaşlamasına ve sonunda durmasına neden olur. Etkileyici bir şekilde tüm bunlar göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşir. Yine de fren hidroliğiniz bozulduysa veya çok azaldıysa, frenleriniz eskisi kadar tepki vermeyebilir veya daha kötüsü hiç çalışmayabilir. Bu nedenle, fren hidroliği seviye kontrolünü rutin olarak yapmanız ve fren hidroliği ne zaman değiştirilir bilmeniz çok önemlidir.

Düşük Fren Hidroliği Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak Pedal: Fren pedalınız normalden "yumuşaksa" veya fazla direnç göstermeden zemine doğru iniyorsa fren hidroliğiniz az olabilir. Sıkıştırılacak daha az fren hidroliği olduğunda, pedal "yumuşacık" hale gelir ve doğru şekilde basınç uygulamak için ayağınızın daha fazla kuvvet kullanması gerekir. Bu, frenlerinizin etkili bir şekilde çalışmadığı ve mümkün olan en kısa sürede bakımının yapılması gerektiği anlamına gelir.

Arabanın Altında Yağ Birikintileri Oluşumu: Arabanızın altına dokunulduğunda hafif yağlı bir sıvı birikintisi fark ederseniz fren sisteminiz sızdırıyor olabilir. Lastik hortumlardan, kaliperlerin çevresinde ve ana silindirde olmak üzere fren hidroliğinin sızdırma yapabileceği belli başlı birkaç yer vardır. Güvenliğinizi sağlamak için fren hidroliği sızıntıları derhal giderilmelidir ve fren hidroliği değişimi sonrası bu birikintilerin olmaya devam edip etmediği denetlenmelidir.

ABS İkaz Lambasının Yanması: Gösterge panelinizde yanan bir ABS uyarı ışığı, fren hidroliğinizin azaldığı anlamına gelebilir. ABS'nin doğru çalışması için yeterli fren hidroliği seviyesi gerekir. Sürüş sırasında ışık sürekli yanıp sönüyorsa bir sızıntınız olduğu aşikardır. Ancak servis frenleri uyarı ışığı yanıyorsa, daha ciddi bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. En güvenli seçeneğiniz, aracınızda bir fren hidroliği göstergesi ışığı veya uyarı mesajı belirdiğinde profesyonel bir inceleme yaptırmaktır.

Eskimiş Fren Balataları: Fren balataları aşındıkça incelir ve rotora sürtünmesi için daha uzağa itilmesi gerekir. Fren balataları ne kadar ince olursa kaliperleri doldurmak ve fren balatalarını sıkmak için o kadar fazla fren hidroliği gerekir. Fren balatalarınızın bakımı uzun süredir yapılmadıysa veya uğultu sesi çıkarıyorsa, o zaman aracınızı servise götürmeniz ve belki fren hidroliğinizi fren hidroliğini değiştirmeniz iyi bir fikirdir.

Birbirinden konforlu son model araçlarımızı incelemek ve araç kiralama ihtiyaçlarınızı gidermek için doğru yerdesiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler