Ehliyet almak, şüphesiz araba maceralarına başlamanız için atmanız gereken ilk adım. Eğer arabanızla farklı yollara düşmek istiyorsanız sürücü eğitimi almalı ve ehliyet sınavını geçmeniz gerekir. Fakat her taşıtın sürüş eğitimi farklıdır. Çünkü her taşıtta farklı unsurlar dikkat etmeniz ve kullanım şekillerini gözetmeniz gerekir. Bunun için farklı taşıt türüne özel ehliyet sınıfları bulunur. Eğer alacağınız ehliyet ile hangi araçları kullanabileceğinizi merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Şimdi gelin, ehliyet sınıfları ve kullandıkları araçları yakından mercek altına alalım.

İçindekiler

Ehliyet Sınıfları

Sürücü belgesi olarak da adlandırılan araçları özgürce kullanmanıza olanak tanıyan ehliyet, özel motorlu sürücü kurslarının eğitimi ile verilen bir belge. Otomobil, otobüs, traktör ve motosiklet gibi taşıtları resmi olarak kullanılmasına olanak tanıyan belge aynı zamanda kimlik işlevi de görmekte. Farklı araçları kullanma yetkisi veren sürücü belgesi yeni ehliyet sınıflarının belirlenmesiyle toplamda 16 ayrı araç kategorisi belirlenmiştir. Kullanacağınız araç tipini göz önünde bulundurarak sürücü kurslarına başvurabilir, eğitiminizi başarıyla tamamladığınız takdirde dilediğiniz aracı kullanma yetkisine sahip olabilirsiniz. Her ehliyet sınıfının farklı araç tipleri için verildiğinden daha önce bahsetmiştik. Örneğin B sınıfı sürücü belgesi otomobil modellerini kullanma yetkisi verir. Bununla birlikte M sınıfı ve A sınıfı ehliyet grubu ise motosiklet modellerini kullanma yetkisi alabilmeniz için gereklidir. Ehliyet ve sınıfları konusunda detaylı bilgi almak isterseniz sizi hemen alt başlıklarımızı incelemeye davet edelim!

A Sınıfı (Motosiklet Sınıfları)

  • M: Motorlu bisikletler için verilen ehliyet türüdür. Moped olarak da bilinen taşıtların kullanabilmek için bu ehliyet sınıfına başvurulur.
  • A1:125 cc'ye kadar güç çıkışına sahip olan motosiklet modelleri.
  • A2: 47 beygire (35 Kw) kadar motosiklet modelleri.
  • A2: 47 beygir (35 Kw) üzerinde güce sahip olan motosikletler için verilir.
  • A: Ağır motorlu 47 beygir üzerindeki ve alt sınıftaki tüm motosiklerleri kapsar.

B Sınıfı (Otomobil ve Ticari Araçlar)

  • B1: Motor gücü 15 Kw'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklet modelleri.
  • B: Otomobilleri ve belirli küçük ticari araçları kapsar. Bu belgeyle M, F ve B1 sınıfında yer alan araçlar da kullanılabilir.
  • BE:B sınıfında bulunan araçları römork ve dorse ile birlikte kullanma yetkisi verir. Bu ehliyet B, B1, F ve M sınıfındaki araçları kullanma yetkisi de tanır.

C Sınıfı (Ağır Ticari Araçlar)

  • C1: 7500 kg'a kadar kamyon ve çekici araçları kullanma yetkisi verir. M, B, B1, F sınıfındaki araçlar da bu ehliyet ile kullanılabilir.
  • C1E: 12000 kg'a kadar ağır kamyon ve ticari araçlar için geçerlidir. Hafif ve ağır motorlu araçların bulunduğu M, B, BE, B1, C1, F sınıfları da bu ehliyetle kullanılabilir.
  • C: Ticari taşımacılıkta kullanılan ağır kamyonları ve çekici araçları kapsar. Ayrıca M, B, BE, B1, C1, C1E ve F sınıflarındaki araçlar da bu ehliyet ile kullanılabilir.
  • CE: Kamyon, tır ve otomobil gibi araçların kullanım yetkisini verir. Bu belgeyle M, B, BE, B1, C, C1, C1E, F sınıfında yer alan araçlar da kullanılabilir.

D Sınıfı (Otobüs ve Minibüs)

  • D1: Küçük ve orta boylu minibüsleri kullanma yetkisi verir. Bu ehliyet sınıfı M, B, B1 ve F sınıfında bulunan araçları da kapsar.
  • D1E: Römork ve dorseli minibüs modellerini kapsar. M, B, BE, B1, D1 ve F sınıfında yer alan araçlar bu ehliyet türüyle kullanılabilir.
  • D: Yolcu taşımacılığında kullanılan büyük otobüs ve minibüs modellerini kapsar. D sınıfı ehliyetine M, B, BE, B1, D1, F sınıfında yer alan araçlar da dahildir.
  • DE: D sınıfında yer alan araçlarla römork kullanma yetkisi verir.

F ve G Sınıfı (İş Makineleri ve Traktör)

  • G: İş makinalarını kapsayan bir ehliyet türüdür.
  • F: Traktör gibi tarım araçlarını kapsar.

Ehliyet Yaş Sınırı Kaçtır?

Ehliyet almak için gereken yaş ise aracınızın bulunduğu sınıfa göre farklılık gösterir. Örneğin A1, F, G, B1 ve M sınıfı ehliyetler 16 yaşından itibaren alınabilir. Bununla birlikte bazı ehliyet sınıflarını alabilmek için farklı şartlar da talep edilebilir. Farklı araçların kullanımında tecrübe sahibi olma gibi unsurlar A sınıfı ehliyet alabilmek için önemli şartlar arasında yer alır. Güncel ehliyet yaşları ve şartlarını incelemek için sürücü kurslarına veya resmi kurumlara başvurabilirsiniz. Ehliyetinizi aldıktan sonra ilk sürüş deneyiminiz içinse araç kiralama filomuz elinizin altında!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler