Aracınızın belirli takvim aralıklarıyla gerçekleştirilmesi gereken bakım ve periyodik muayenelerinden bir tanesi de egzoz emisyon ölçümü muayenesidir. Araçlarda egzoz muayenesi, aracınızın modeline ve türüne göre farklılaşabilen emisyon testlerinin yapılması ve bu testlerin sonucunda belirli bir değer elde etmesi ile gerçekleştirilir. Arabaların çıkardıkları zehirli gazların çevreye ve doğaya verdikleri zarar göz önüne alındığında egzoz muayenesi yaptırmak ve egzoz gazı emisyon ölçümü testlerinden başarıyla geçmek oldukça önemlidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de egzoz muayeneleri zorunlu tutuluyor. Daha temiz bir dünyada yaşamak için her bilinçli sürücünün ciddiye alması gereken bu konuyu sizin için özel olarak derleyerek egzoz emisyon ölçümü nedir, nasıl yapılır ve muayene öncesinde nelere dikkat edilmelidir, tek tek ele aldık.

Egzoz Muayenesi Nedir, Neden Önemlidir?

Trafiğe çıkan araçlardan her gün düzenli olarak havaya salınan egzoz gazı, hem insan sağlığına hem de çevreye ciddi ölçüde zararlı bir gaz türüdür. Çevre kirliliği bir yana dursun, bu gazın insan sağlığı üzerinde de sayısız olumsuz etkisi bulunur. Bu nedenden dolayı her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de Çevre ve Sağlık Bakanlığı regülasyonları çerçevesinde araçların düzenli periyotlarla egzoz muayenesi yaptırması zorunludur. Trafikte seyir halinde yer alan araçlardan çıkan egzoz seviyelerinin çevreyi korumaya uygun olduğunu ve egzoz salınımı akabinde oluşan zararları minimuma indirme çabalarının yürütüldüğü bu kapsamda egzoz muayene istasyonlarında ölçümler yapılır. Tek yetkili merci olan TÜVTÜRK'te gerçekleştirilen egzoz muayeneleri, daha yaşanılabilir bir çevre sunabilmek adına her aracı belirli kriterlere göre incelemekte, testten başarısız olan araçları ise trafikten men etmektedir. Özellikle elektrikli ve hibrit arabaların piyasada yaygınlaşması ve kullanımının artmasıyla birlikte egzoz emisyon oranlarının düşürülmesi hedeflenmiştir. Bu yüzden elektrikli araçlar, hibrit araçlar ve hidrojen yakıtlı araçlar, egzoz emisyon muayenesinden muaf tutulur.

Egzoz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Belirli uluslararası standartlar çerçevesinde gerçekleştirilen egzoz emisyon ölçümleri, ülkeden ülkeye değişebilen prosedürler kapsamında yapılmaktadır. Ölçüm esnasında uygulanan test programları, farklı kirleticiler üzerinde durmakta ve temel olarak yanmamış hidrokarbonlarla birlikte karbon monoksiti göz önünde bulundurur. Türkiye'de emisyon gazı ölçümü, sadece yetkili kişiler tarafından yapılmakta ve araçlar için belirlenen ölçüm ve muayene periyotları çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Siz de aracınızın egzoz muayenesi sorgulamasını gerçekleştirerek yakın zamanda bu ölçümü yaptırmanız gerekip gerekmediğini tespit edebilir, ardından da hemen bir egzoz emisyon ölçümü randevusu alarak daha yaşanılabilir bir dünya yolunda üzerinize düşen görevi yerine getirebilirsiniz. Egzoz emisyon ölçümü nasıl yapılır diye baktığımızda araç türlerine göre farklı uygulamaların takip edildiğini söylememiz mümkündür:

  • Benzinli ve LPG'li araçlarda ölçümler, her iki yakıt türüne göre ayrı ayrı ve farklı şekillerde gerçekleşmektedir.
  • Katalitik konvertöre sahip benzinli araçlarda ilk ölçüm sırasında araç rölantide, ikinci ölçüm sırasında yüksek rölantide ve 2000 devir/dakika üzerinde test gerçekleştirilir.
  • Dizel araçlarda gaz pedalına üç kez tam ve devamlı olarak basılır, motor kesme hızına kadar erişilmesi istenir.

Yapılan bu ölçümlerin temel amacı, araçların çevreye zarar verecek kadar gaz salınımı yapıp yapmadığını anlayabilmektir. Testlerden başarıyla geçen araçlar, hem motor verimliliği hem de yakıt tüketimi konusunda uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmakla birlikte araçlarını, kendi sağlıklarını ve doğayı koruma altına almaya katkıda bulunmaktadır. Testten geçemeyen araçlar söz konusu olduğunda ise çevreye verilen zararın yanı sıra trafik denetimleri sırasında oldukça ağır egzoz muayenesi cezalarına tabi tutuldukları bir gerçektir. Tam olarak bu sebeplerden ötürü muayene vakti geçmiş ya da muayene olduğu halde testten geçemeyen arabaların trafiğe çıkması yasaklanır.

Egzoz Muayenesi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Egzoz emisyon ölçümü randevunuzu almadan ve ölçüme katılmadan önce yapılması gereken ilk şey, aracınızın egzoz sistemlerinin sorunsuz bir biçimde çalıştığından emin olmaktır. Eğer arabanızın egzoz sisteminde bir çatlak ya da delik varsa, bu sorunun önce onarılması, ancak ondan sonra aracın muayeneye girmesi gereklidir. Bu tarz bir onarım ya da tamirin gerekli görüldüğü durumlarda ikinci egzoz emisyon muayenesinin ücretsiz olarak yapıldığını da vurgulamış olalım. Buna ek olarak egzoz muayenesi öncesi elzem evraklarınızın da yanında olduğundan emin olmanız gerekiyor. Araç tescil ve trafik belgesi, araç sahibinin ehliyeti, araç sahibinin kimlik belgesi ve varsa motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı, randevu öncesinde yanınızda barındırmanız gereken belgeler arasında.

Egzoz Muayenesi Hakkında Sıkça Sorulan sorular

Egzoz gazı emisyon ölçüm fiyatı nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen ve TÜVTÜRK muayene istasyonlarında uygulanan egzoz muayene ücreti, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 180 TL'dir.

Egzoz muayenesi kaç yılda bir yapılıyor?

Egzoz muayenesi süresi, araçların türüne göre değişkenlik gösterir. Binek, ticari ya da resmi araçlarda farklı muayene süreleri ve periyotları uygulanır. Sıfır olarak alınan araçlarda 3 yılın sonunda ilk egzoz emisyon ölçümünün yapılması istenir. Bunun akabinde her 2 yılda bir bu muayene tekrarlanmalıdır. Ticari araçlarda ise aracın ilk 1 yılının tamamlanması sonrası muayene istendiği gibi bu ölçümün yine her yıl tekrarlanması ve egzoz gazının kontrol ettirilmesi gerekir.

Egzoz muayenesi nerede yapılır?

Egzoz emisyon ölçümü bu konuda tek yetkili merci olan TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilir.

Egzoz muayenesi için randevu gerekli mi?

Eğer aracınızın egzoz emisyon ölçümünü yaptırmak istiyorsanız, öncelikle TÜVTÜRK'ten randevu almanız gerekmektedir. Randevunuzu TÜVTÜRK'ün resmi internet sitesi üzerinden alabileceğiniz gibi e-Devlet üzerinden de kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

Egzoz muayenesi günü geçerse ne olur?

Zamanında egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmayan arabalar, Bakanlık tarafından belirlenen para cezalarına tabi tutulmaktadır.

Egzoz muayenesi kaç gün geçerli?

Egzoz muayenesi kontrolleri sonrası elde edilen sonuç değerleri, her yıl düzenli olarak aracın egzoz emisyon ruhsatına işlenir. Muayene geçerlilik tarihi de bu değerlerle birlikte ruhsata eklenir. Geçerlilik süresi binek araçlarda 2, ticari araçlarda ise 1 yıldır. Böylelikle trafik kontrolleri esnasında aracın muayene tarihinin geçip geçmediği net bir şekilde belirlenebilir.

Son model binek ve ticari araçların listelendiği Araç Filomuz üzerinden ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize en uygun aracı kiralayabilir ve SIXT kalitesiyle aracınızı sürmenin keyfine varabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler