Araç sahibi olmak özgürleştirici olduğu kadar masraflı da bir durum. İster her gün kullanılıyor olsun ister ayda bir, aracınızı belli zamanlarda bakıma sokmanız, muayene ettirmeniz ve onların vergilerini ve sigortalarını ödemeniz gerekir. Dolayısıyla bir arabanın yıllık masrafları arasında kullanım ve bakım giderleri yer almakta. Okumaya devam ederek bir arabanın yıllık masrafı neler, konusunda detaylı bilgi alabilir, aracınızın giderleri konusunda önceden bilgi sahibi olabilirsiniz.

İçindekiler

Aracın Kullanım Masrafları Aracın Bakım Masrafları Aracın Yasal Masrafları Araç Yıllık Giderleri

Aracın Kullanım Masrafları

Bir arabanın yıllık masrafı ne kadar, diye sorduğunuzda akla ilk kullanım giderleri geliyor. Benzin ya da mazot gibi akaryakıtlarla çalışan otomobiller, her kullanımda yakıt tükettiği için bu araçların birincil masrafları arasında elbette ki yakıt geliyor. Kat edilen kilometreye ve kullandıkları yakıt cinsine göre farklı masrafları olabilen bu araçların yakıt deposuna, kullanım sıklığına bağlı olarak belli aralıkla benzin ya da mazot doldurmak gerekiyor. Dolayısıyla araba yıllık masraf hesaplaması yaparken yakıt giderlerini de hatırlamak gerek.

Buna ek olarak her gün geçilen yol ve köprü ücretleri de azımsanmayacak bir yıllık araba masrafı olarak belirtilebilir. Özellikle büyük şehirlerde bir yerden başka bir yere giderken ödenmesi zorunlu olan köprü ve otoyol ücretleri, sürücülerin yıllık giderlerinden. Örneğin İstanbul’da Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na geçecek bir araç, bu yakalarını birbirine bağlayan köprülerden birini tercih edecek ve seçtiği alternatif için ücret ödemek durumunda kalacaktır. Yani köprü ve otoyol ücretleri de otomobil yıllık masrafları arasındaki önemli kalemlerden.

Son olarak otopark ücretleri ile kullanım masrafları başlığını tamamlayabiliriz. Aracınızı kullanırken güzergahınız üzerinde yer alan otopark ücretleri de yıllık giderler arasında. Özellikle her gün kullandığınız otoparkları bu masraflar listesine eklemeniz şart. Yine özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük ve kalabalık şehirlerdeki park sıkıntısı, sürücüleri otopark aboneliklerine mecbur bırakıyor ve bu durum da otomobilin yıllık masrafları içine otopark ücretlerini de eklemiş oluyor.

Sıra geldi araçların bakım giderlerine. Okumaya devam ederek otomobilinizin ne gibi bakım masrafları olduğunu öğrenebilirsiniz.

Aracın Bakım Masrafları

Kullanım giderlerinin ardından gelen bakım giderleri, araçların yıllık masrafı olarak mutlaka hesaba katılmalı. Örneğin periyodik bakımlar, araçlar için son derece elzem. Yakıt tipine göre değişiklik gösteren periyodik bakım aralıkları ve ücretleri, benzinli araçlarda 15 bin kilometrede, dizel araçlarda ise 10 bin kilometrede bir yapılmalı. Bu bakımlar, araçların marka ve modeline göre de çeşitleniyor. Dolayısıyla sıfır arabanın yıllık masrafı içinde periyodik bakım da yer alıyor. Diğer yandan lastik değişimleri de bu giderlerden. Özellikle kış lastiğine geçiş dönemlerinde gereken lastik tipleri, araç sahiplerinin cebini yormakta. Zira lastikler ortalama üç yıllık ömre sahip.

Son olarak oto yıkama ve pasta cila gibi giderleri de araçların bakım masrafları arasında saymak mümkün. Aracınızın içini ve dışını, belli zamanlarda temizletmeniz şart. Yaşadığınız şehre ve hatta semte göre değişkenlik gösteren oto yıkama ücretleri, bir yıl içinde katlanan masraflardan. Bunun yanında boya koruma ve pasta cila gibi uygulamalar da yaptırıyorsanız giderleriniz artacaktır.

Aracın Yasal Masrafları

Araçların yıllık vergileri, sigortaları ve muayeneleri yasal zorunluluk kapsamında değerlendirilir. Aşağıdaki başlıkları okuyarak kasko ve trafik sigortası, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve muayene gibi masrafların detaylarını öğrenebilirsiniz.

Kasko Sigortası

Gönüllülük esasına dayanan kasko sigortası, aracın kazaya karışması durumunda masrafları karşılamak anlamında son derece faydalı. Her sigorta poliçesinin kendine özgü kullanım koşulları ve özelikleri olmakla birlikte tüm kasko sigortalarında genellikle ortak olan birkaç madde olabilmekte. Bunlar ise şöyle:

  • Kaza ve çarpışma
  • Hırsızlık
  • Yangın
  • Doğal afetler

Zorunlu Trafik Sigortası

Kaskonun yanı sıra araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası da var. Bir aracın trafikteki diğer araçlara ve yayalara verdiği zararı karşılamak üzere tasarlanan bu sigorta ise çoğunlukla şu durumları teminat altına alır:

  • Kaza kaynaklı bedeni zararlar
  • Kaza kaynaklı maddi zararlar

Zorunlu trafik sigorta poliçesindeki bu iki madde, araç sürücüsünün kusuru olmasa dahi, sürücünün ve aracın zararlarını değil, karşı tarafın zararlarını karşılar. Kasko ile arasındaki en büyük fark da burada ortaya çıkar. Kasko, araç sürücüsünün ve aracın zararını karşılarken zorunlu trafik sigortası karşı tarafın masraflarını karşılar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Aracın yıllık masrafları içindeki en büyük kalem Motorlu Taşıtlar Vergisine ait olabilir. Her sene ocak ve temmuz aylarında olmak üzere iki defada ödenen bu vergi, aracın marka, model ve yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermekte.

Araç Muayene Masrafı

Her araç, kendi tipine göre belli zaman aralıkları içinde muayene edilmeli. Binek ve ticari araçlarda farklı zamanlarda yapılması gereken bu muayene sürecinin masrafı ise her sene yenileniyor.

Kısacası bir aracın yıllık masraflarını tek bir yerde toparlamak gerekirse şu şekilde bir liste ile karşılaşmamız muhtemel:

Araç Yıllık Giderleri

  • Araç kasko ve zorunlu trafik sigortaları
  • Vergiler
  • Yakıt
  • Bakım ve onarım
  • Lastikler
  • Park ücretleri
  • Muayene

Ancak sabit giderler olmadan araç kullanmayı tercih ederek trafikten haz almayı tercih edenlerdenseniz siz de araç filomuzdaki modeller arasından dilediğinizi hemen kiralayarak yolculuğa başlayabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler