Arazi araçları nedir diye bakıldığında; asfaltta, ormanda, engebeli ve taşlı yollarda hareket edebilen araç türleridir denebilir. Dünyada ilk olarak, Willys MB tarafından 1940’lı yıllarda 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikalılar tarafından üretilmiştir. Yediden yetmişe macerayı ve adrenalini seven insanlar tarafından oldukça ilgi gören arazi araçlarının birbirinden farklı modelleri ve çeşitleri bulunuyor. Arazi araçları yüksek çekişli özelliği sayesinde patikalı yolları kolaylıkla aşabilme özelliğiyle ön plana çıkıyor. Esnek süspansiyonlara ve büyük dişli lastiklere sahip olan bu arazi araçlarıyla off-road yarışları yapılabilmekte. Büyük ilgiyle izlenen bu yarışlar geniş bir takipçi kitlesine sahip. Yarışmaların dışında kendine macera arayanlar, doğayı ve kamp yapmayı sevenler tarafından da arazi araçları oldukça tercih ediliyor. Patikalı yollarda gerçekleştirilen turlar ve etkinlikler kişilerin eğlenceli vakit geçirmelerini sağlıyor. Siz de aksiyon dolu bir arazi turu geçirmek istiyorsanız aracınızın kontrollerini yaptıktan ve gideceğiniz lokasyonu belirledikten sonra sevdiklerinizle birlikte yola çıkabilirsiniz.

Arazi Araçları Özellikleri

Arazi araçları görünüş ve teknik olarak normal araçlardan farklı özelliklere sahip. Engebeli yollar için özel olarak tasarlanan bu arazi araçlarının en dikkat çeken özelliği kocaman derin dişli lastikleridir. Bu lastikler sayesinde eğimli yollarda bile zemine daha iyi tutunabilme sağlıyor. 4x4 olan arazi araçları, normal araçlara göre de oldukça yüksektir. Arazi araçları özellikleri arasında en önemlisi ise çift diferansiyelli olması. Diferansiyel, tüm araçlarda bulunan ve arabanın viraja girdiği sırada devir dengesini sağlayan bir parçadır. Bu özel olarak tasarlanan araçlar güçlü fren sistemine sahiptirler. Bu fren sistemleri yola iyice tutunur ve kaza olasılığını en aza indirmede yardımcı olur. Tüm bu özelliklerin dışında arazi aracına sahip olan kişiler araçlarını kişiselleştirebilip modifikasyon yapabilirler. Arazi aracı modifikasyonu olarak araç yükseltme, aracın tavanına takılan farlar, aracın korunmasını arttırmak için demir tampon ve şnorkel gibi ekstra malzemeler eklenebilir.

SUV Araçlar ve Özellikleri

SUV araçlar hem hafif arazi şartları içinde hem de şehir içinde kullanılabilecek özelliklerde üretilmektedir. Açılımı “Sport Utility Vehicle” olup Türkçede ise spor amaçlı araç anlamına gelmektedir. Genellikle dört çeker özelliğe sahip olan SUV araçlar konforlu donanımı, geniş bagaj hacmi ve oturma alanları sayesinde aileler için de oldukça idealdir. Görüş alanının geniş olduğu SUV araçlar, araç içerisindekilerin ve sürücünün kendini güvende hissetmesini sağlar. Son yıllarda popülerliği oldukça artan SUV araçları arazi şartlarında da kullanmak oldukça rahattır. SUV araç özellikleri marka, donanım ve model seçeneklerine göre farklılıklar gösterebiliyor. Ancak SUV araçların güçlü fren sistemleri, yüksekliği ve gücü en temel üç özelliği diyebiliriz. Siz de SUV araç deneyimini yaşamak istiyorsanız geniş araç filosuna sahip SIXT Rent a Car’ın SUV araçlarını hemen keşfedin!

4x4 Araç Nedir? Faydaları Neler?

Arazi araçları, tercihe göre bazı SUV ve sedan araçlar 4x4 özelliğine sahiptir. 4x4 nedir sorusuna, “dört çeker” yani motor gücünün eşit bir şekilde dört tekere iletilebildiği anlamına gelir diyebiliriz. Bir diğer SUV araç seçeneği ise 4x2’dir. 4x2 önden çekişli ya da arkadan itişli araçlara denir ve daha çok günlük kullanıma uygun araçlar bu özelliğe sahiptir. 4x4 araçlar sürücülere birtakım kolaylıklar sağlamaktadır. Engebeli ve patikalı yollarda sürücünün hakimiyetini kolaylaştırma özelliğine sahiptir. Virajlarda ve kötü hava şartlarında ise aracınızın savrulmasını engelleyip aracın yola daha sıkı tutunmasını sağlar. Aynı zamanda dört çeker araçlarla yokuşları daha kolay çıkabilir ve patinajı engelleyebilirsiniz. 4x2 araçlara göre daha fazla enerji harcayan 4x4 araçlar sürücü vites değiştirirken daha kolay ve seri hızlanma özelliğine sahiptir.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler