Gelişen teknoloji, otomotiv üreticilerinin daha güçlü araçlar sunmasını sağladı. Günümüzde üretilen modern otomobiller, daha küçük ve güçlü performans gösteren motorlarla donatılmaktadır. Bununla birlikte bazı modellerde daha fazla güç ve verimlilik elde etmek için turbo sistemler de bulunmaktadır. Özellikle son model araçlarda yer alan turbo motorlar yüksek performans ve yakıt verimliliği sunar. Tabi bu teknolojinin getirdiği avantajlar sadece bunlarla sınırlı değildir. Turbo teknolojisinin özelliklerini ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Bambaşka bir araç deneyimi sunan bu teknoloji hakkında merak edilenleri sizin için derledik. Turbo teknolojisinin kazanımlarını öğrenmek için hemen içeriğimizi incelemeye başlayın! Araç Kiralama hizmetiyle konforlu yolculukların adresi olan SIXT, otomobil dünyasına dair her şey için yanınızda.

İçindekiler

Turbo Nedir?

Konforlu bir araç deneyimi için motor gücü en önemli hususlar arasında yer alır. Otomobil motorları da icat edildiği zamandan bugüne güçlü ve verimli bir performans sunması amacıyla sürekli geliştirilir. Turbo teknolojisi de bu amaçla ortaya çıkmıştır. Bu motorların tarihi 20. yüzyılın başlarına dayanır. İsviçreli mühendis Alfred Büchi, ilk olarak uçak motorlarını geliştirmek üzere turbo şarj teknolojisini ortaya attı. Fakat dönemin şartlarından dolayı bu teknoloji kullanılamadı. Tarih 1925 yılını gösterdiğinde turbo motorların sahnesi hazırdı. 10 silindirli turbo dizel motorlar 2500 beygir gücüyle 2 adet yolcu gemisinde kullanılmaya başlandı. 1940'lı yıllarda ise bu motorların ebatları küçültüldü ve performansı artırıldı. Böylece 1950'li yılların başında dizel motorlar kara taşıtlarında da kullanılmaya başladı. Turbo motor sistemi yakıt ile hava karışımını silindire gönderir. Böylece daha fazla oksijen, daha fazla yakıtın yanmasına destek olarak aracın gücünü artırır. Turbo motorların gelişim serüvenini anlattığımıza göre şimdi bu sistemlerin nasıl çalıştığından bahsedebiliriz.

Turbo Motor Nasıl Çalışır?

Turbo motorların çalışma prensibi karmaşık gibi görünse de aslında oldukça basittir. Çünkü bu sistemler icat edildiği ilk günden bu yana aynı temelde performans gösterir. Turbo motorlar, içten yanmalı motorlarda performansı artırmak için kullanılan bir hava emme sistemi bileşenidir. Turbo, motorun daha fazla güç üretmesini sağlayan ekstra hava ve oksijenin yanma odasına iletilmesini mümkün kılar. Araçlarda turbo motor nasıl çalışır sorularını şu şekilde yanıtlamak mümkün:

  • Motor çalıştığında egzoz gazları türbine yönlendirilir.
  • Bu gazlar türbinin iç mekanizmasında yer alan kanatçıklara çarpar ve döndürme işlemini başlatır.
  • Türbinin dönmesi kompresörün çalışmasını sağlar.
  • Ardından kompresör dışarıdan hava çeker ve sıkıştırır. Bu işlem daha fazla oksijenin yanmasını sağlar.

Turbo motorların temel felsefesi daha fazla hava kullanarak yakıt tüketiminin azaltılmasıdır. Bununla birlikte ultra güçlü hız çıkışı bu sistemleri farklı kılan özellikler arasındadır. Performans odaklı araçlarda ve yarış otomobillerinde turbo teknolojisine rastlamak mümkündür. Bu sistemlerin diğer özelliklerini merak ediyorsanız sizi bir alt başlığımıza alalım.

Turbo Motor Özellikleri

Hız ve verimlilik konusunda her dönemin önde gelen otomotiv teknolojisi olan turbo motorların sunduğu avantajlar bunlarla sınırlı değil. Bu özelliğe sahip olan otomobiller hem kullanım hem de tasarruf konusunda birçok özellik sunar. Turbo motorların sunduğu diğer özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Motorun gücünü artırarak daha yüksek hızlanma ve tork elde edilmesini sağlar.
  • Daha fazla hava kullanarak yakıt tüketimini minimal seviyede tutar. Bu durum yakıt tasarrufunu destekler.
  • Turbo teknolojisi sayesinde düşük hacme sahip motorlar büyük güç üretebilir. Bu, aracın daha hafif olmasını sağlayan önemli bir detaydır.
  • Turbo motorlar küçük hacmi sayesinde daha az gürültü üretir.
  • Atık gazları değerlendiren çalışma prensibiyle emisyon değerini düşürür.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler