Araç yağ değişimi aracın motorunun düzgün çalışması ve uzun ömürlü olması için önemli bir bakım işlemidir. Otomobil motorunu meydana getiren hareketli parçalar birbirine sürtünerek çalışmaya devam eder. Bu sürtünmeler sırasında ise oluşabilecek aşınmayı araç yağ değişimi ile önleyebilirsiniz. Aynı zamanda motor yağı motorun aşırı ısınmasını engeller. Böylelikle motorun parçalarının ısı nedeniyle zarar görmesi gibi bir durum yaşamazsınız. Motor yağı kaygan bir tabaka halinde buralardaki yüzeyleri kaplar. Bu sayede motorun hareketli parçaları birbirine sürtünürken aşınma ve hasar olmaz. İçeriğimizde motor yağ değişimi ile ilgili önemli noktaları bir araya getirdik. Tüm merak ettiklerinizin yanıtlarına içeriğimizden ulaşabilirsiniz!

İçindekiler

Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir?

Öncelikle kaç km'de bir yağ değişimi yapılır onu öğrenmek önemlidir. Motor yağı değişimi yaparken aracın yakıt türü, taşıtın kullanım alanı ve iklim koşulları gibi faktörler de belirleyicidir. Dizel, benzinli ve LPG’li araçların rutin yağ değişim aralığı farklıdır. Bununla beraber ortalama 5000 - 15.000 km arasında bir yağ değişimi yapılması tavsiye edilir. Ayrıca aracın kaputunun altında şasi üzerinde veya motor bloğu çevresinde bir yağ değişim kartı vardır. Bu karta bakarak da aracınız için en uygun motor yağı türünü öğrenebilirsiniz. Motor yağı değişim zamanı nasıl anlaşılır bakıldığında ise aracın gösterge panelini takip etmek gerekir. Panel üzerindeki motor yağıbasınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olabilir. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğunu gösterir. Bu problem genellikle yağ değişim zamanını ifade eder. Bununla beraber farklı bir problem de olabilir. Bu durumda benzinlikler ya da oto servislerden profesyonel destek alabilirsiniz.

Araç Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?

Araba yağ değişimi için yetkili servisten hizmet alabilirsiniz. Özellikle periyodik bakımı ihmal etmeyen sürücülerin motor yağını değiştirmesine gerek kalmıyor. Çünkü bu bakım dönemlerinde yetkili servisler gerekiyorsa değişim yapıyorlar. Bununla beraber araç yağ değişimi nasıl yapılır bakıldığında aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Motoru soğutun ve aracı düz bir zemine park edin.
  • Ardından motor kaputunu açın ve yağ değişimini yapacağınız alanı temizleyin.
  • Aracı kriko yardımı ile kaldırın.
  • Araç bakım çukuruna sokulmalı ve alt tarafında yer alan yağ karteri tıpası bulunmalıdır.
  • Aracın alt kısmında bulunan yağ karteri tıpası açılmalı ve araç içerisinde yer alan yağ, bir kaba boşaltılmalıdır. Araç içerisinde yağ kalmadığında filtre aparatı ile yağ filtresi sökülmeli ve değiştirilmelidir.
  • Aracın yağı dökülünce ve filtresi değişince motor yağı kapağı açılmalıdır.
  • Hazne bölümüne ise araç kullanım kılavuzunda belirtilen yağ, yine kılavuzdaki miktara göre eklenmelidir. Bu aşamada huniden de yardım almak mümkündür.

Oto yağ değişimi süreci genel olarak böyledir. Komplike aşamaları olduğundan yetkili servislerin hizmetlerinden yararlanılması tavsiye edilir.

Araç Yağ Değişimi Ne Kadar Sürer?

Araç yağ değişimini kendiniz yapmayı düşünüyorsanız, işlemin süresi deneyiminize bağlı olarak 50 dakikadan 90 dakikaya kadar değişecektir. Yetkili servislerde ise araç yağ değişim süresi ortalama 20 - 45 dakikaları arasıdır.

Motor Yağı Değişimi Gecikirse Ne Olur?

Motor yağı düzenli olarak değiştirilmezse, zamanla bir dizi olumsuz etki ortaya çıkabilir. Özelliğini kaybeden motor yağı, motor parçalarını yeterli derecede yağlayamaz. Bu da motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Bunun yanı sıra parçaların birbirine sürtünmesinden kaynaklı aşınmalar da yaşanabilir. Tüm bunlar, motorun ömrünü kısaltan, motor performansını azaltan, motor verimliliğini ve yakıt ekonomisini kötü etkileyen durumlardır. Bu nedenle araç yağ değişiminin periyodik olarak yaptırılması gerekir.

Motor Yağı 1 Yılda Bir Değişmeli mi?

Öncelikle aracınızın periyodik bakımlarını yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu bakımlarda yetkili servis gerekiyorsa motor yağı değişimini yapacaktır. Bu nedenle, motorunuzun sağlığı için yılda en az bir kez periyodik bakım ve kontrolleri yaptırın. Motor yağı zamanla etkisini ve özelliğini kaybedeceği için genelde yılda en az 1 kez yağ değişimi gereklidir.

Bir Araç Kaç Litre Yağ Alır?

Bir aracın kaç litre yağ aldığı, aracın motorunun boyutu, tipi ve üreticinin önerdiği yağ miktarına bağlı olarak değişebilir. Araç firmaları, kullanım kılavuzlarında bu konudaki bilgileri sunarlar. Genellikle küçük veya kompakt araçların motorları 3 ila 5 litreleri arasında yağ alabilir. Bunun yanı sıra SUV gibi daha büyük otomobillerin alabileceği yağ kapasitesi ise genelde daha fazladır.

Motor Yağı 1 Litre Fazla Olursa Ne Olur?

Litre fark etmeksizin kapasiteden fazla yağ, araçtaki yağ basıncını artırabilir. Bu da pompa ve filtreye zarar verebilir. Yaşanabilecek yağ sızıntıları ise motor performansını, verimliliğini kötü etkileyecektir. Bu nedenle yağ eklerken motor yağ çubuğuna bakarak seviyeye belirlemek önemlidir.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler